ȘCOALA DE VARĂ ARCHÉ, LA CASTEL ÎN GORNEȘTI

Distribuie pe:

O săptămână dedicată studierii patrimoniului cultural, pe Domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș

Luni, 2 septembrie 2019, a început cea de-a patra ediție a Școlii de vară ARCHÉ, la Castel în Gornești, ce reunește specialiști și studenți pentru studierea numeroaselor valori ale Domeniului Teleki. Organizat de Asociația ARCHE împreună cu Asociația Castel Teleki, programul își propune să ofere studenților și tinerilor profesioniști oportunitatea de a deprinde, în echipe interdisciplinare și sub coordonarea unor specialiști cu competențe în diverse domenii asociate protejării și conservării patrimoniului (arhitectură, inginerie structurală, peisagistică, arheologie, istoria artei etc.), cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a iniția intervenții responsabile de revitalizare a obiectivelor de patrimoniu.

Anul acesta, în cele 7 zile de studiu, participanții vor afla, prin studii și activități practice, mai multe despre cetatea medievală ce a precedat actualul castel baroc, despre aspectele tehnice ale actualei clădiri, precum și despre grădina istorică și întreținerea arborilor, toate acestea grupate în 3 ateliere tematice:

- Atelierul de arheologie - împreună cu Zoltán Soós, Botond Rezi și echipa Muzeului Județean Mureș, participanții vor cerceta turnul de sud-est al fostei cetăți medievale. Li se va alătura și echipa Pixels for Heritage, care va releva, prin tehnici de fotografie, paramentul complex al subsolului istoric.

- Atelierul de inginerie - alături de Juli Takács și Ruxandra Coroiu, participanții vor învăța despre tipurile de degradări structurale și biologice ale zidăriei și șarpantelor. Arhitectul Klaus Birthler va ghida apoi grupa în realizarea unei documentații ce va fi utilizată la obținerea avizului pentru repararea bolții subsolului de est.

- Atelierul de peisaj - împreună cu Diana și Mihai Culescu, participanții vor întocmi registrul verde al parcului, utilizând o aplicație de specialitate, iar alături de Alexandru Purcaru vor învăța cum se întrețin arborii istorici ce îmbogățesc domeniul.

Toate aceste activități compun un exercițiu realist, ancorat în contextul național și internațional al protejării, conservării și reabilitării patrimoniului cultural construit și oferă ocazia participanților de a aprofunda procesul complex și multidisciplinar al reabilitării monumentelor istorice, sub îndrumarea specialiștilor activi în domeniu.

Domeniul Teleki din Gornești este unul dintre cele mai importante ansambluri nobiliare din România, reunind un valoros edificiu baroc, o grădină cu arbori seculari, precum și o serie de anexe istorice. Castelul actual a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pe fundațiile unui vechi castel medieval ce exista încă din secolul al XV-lea. Se presupune că planurile au fost întocmite de Andreas Mayerhoffer și fiul său, Johan Mayerhoffer, arhitecți celebri în epocă, care și-au pus amprenta asupra multor reședințe nobiliare din Europa Centrală. Clădirea castelului are o configurație barocă, cu plan în formă de U, cu un pavilion central și două aripi laterale. în 1949, ansamblul a fost naționalizat, iar în 1956 a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii, funcțiune păstrată până în 2011. Ansamblul aparține azi familiei Teleki și este deschis publicului larg.

Inițiată în 2016, Școala de Vară ARCHÉ, la castel în Gornești are ca scop, de asemenea, crearea unei documentații solide, care să contribuie la proiectul de restaurare și la planul integrat de management al Castelului Teleki. Activitățile din cadrul școlii de vară pot fi urmărite în social media, pe paginile dedicate Școlii de Vară și Asociației ARCHÉ.

Lasă un comentariu