BUCUREȘTI, 4 - 8 SEPTEMBRIE FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

Distribuie pe:

Ministrul Natalia Intotero a declarat ieri, la deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni, că în cadrul acestuia vor fi abordate subiecte precum educația în limba română, exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale, dar și măsuri prin intermediul cărora Guvernul vine în sprijinul românilor care doresc să se întoarcă acasă.

Ea a precizat că forumul, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, este menit să asigure “o mai bună interacțiune” între românii de pretutindeni și reprezentanții instituțiilor statului român.

“Ne dorim o analiză a proiectelor cu care noi am încercat să venim în sprijinul dumneavoastră, dar și să vă ascultăm problemele cu care dumneavoastră vă confruntați și împreună să identificăm soluții pentru rezolvarea acestora. Vom avea dezbateri în cursul acestor zile, pe teme de interes: educația în limba română, drepturile și libertățile dumneavoastră în statele de rezidență, campanii de informare. De asemenea, exercitarea dreptului la vot pentru alegerile prezidențiale și modificarea legislației în acest sens, măsuri prin intermediul cărora Guvernul României vine în sprijinul românilor care doresc să se întoarcă acasă. Și, nu în ultimul rând, cât mai multe proiecte pentru păstrarea identității românești pretutindeni în lume”, a spus ea.

Natalia Intotero a salutat prezența la eveniment a românilor din: Ucraina, Republica Moldova, Albania, Cipru, Grecia, SUA, Marea Britanie, Spania, Franța, Danemarca, Islanda, Rusia, Israel, Portugalia, Belgia, Liban, Olanda, Germania, Suedia, Austria, Africa, Australia, Turcia, Malaezia și Canada.

Ministrul Bogdan Matei a declarat la rândul său că tineretul și sportul sunt “doi vectori foarte importanți” prin care imaginea României este promovată peste hotare: “Chiar în aceste zile, de exemplu, ne pregătim să trimitem doi tineri inteligenți și foarte bine pregătiți pentru posturile de delegați de tineret ai României la ONU, la New York”, a spus ministrul Tineretului și Sportului.

El a subliniat că sportul este “cel mai bun ambasador al României”, făcând referire la personalități precum Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi sau Simona Halep, dar și la competițiile sportive organizate în țară.

“Campionatul European de Fotbal, probabil cea mai importantă competiție de anvergură pe care România a găzduit-o vreodată, va aduce cu siguranță la București mii și mii de români dintre cei stabiliți peste hotare. Le va da ocazia să se reîntoarcă acasă și să vadă cu ochii lor că acasă este din ce în ce mai bine și că țara noastră este într-un continuu și real progres”, a spus ministrul. (sursa și foto -agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu