FAPT DIVERS PE MAPAMOND

Distribuie pe:

Papa Francisc a criticat eutanasia...

Papa Francisc a criticat încă o dată eutanasia, pe care a descris-o ca pe “o viziune utilitaristă asupra persoanei”, informează AFP.

“Practica eutanasiei, devenită deja legală în diverse state, propune doar, în aparență, încurajarea libertății personale, în condițiile în care ea se bazează în realitate pe o viziune utilitaristă asupra persoanei”, a comentat papa Francisc, într-o audiență, în timpul căreia a primit un grup de medici, membri ai unei asociații italiene de oncologie.

“Tehnologia nu este un serviciu pentru om atunci când ea se reduce la un singur lucru, când ea face distincția între cine merită să fie încă îngrijit medical și cine nu merită, pentru că acea persoană este considerată doar o povară”, a subliniat suveranul pontif, care a insistat și asupra importanței pe care o au “însoțirea pacientului” și “îngrijirile paliative”.

Papa le-a cerut medicilor prezenți la audiere să nu urmeze “căile cele mai radicale și cele mai expeditive”.

“Dacă alegem moartea, problemele sunt rezolvate într-un anumit sens, dar câtă amărăciune se află în spatele acestui raționament și câtă respingere a speranței se află în alegerea de a renunța la tot și de a rupe toate legăturile”, a pledat liderul de la Vatican.

Papa Francisc și ceilalți oficiali de la Vatican au luat poziție în luna iulie împotriva opririi tratamentelor administrate pacientului francez Vincent Lambert, fost infirmier în vârstă de 42 de ani, aflat în stare vegetativă în urma unui accident de automobil. După moartea lui, papa Francisc a declarat că “fiecare viață are valoare, întotdeauna”.

Cazul acestui pacient, care a provocat o mare tristețe în rândul familiei sale, a devenit un simbol al dezbaterilor din Franța legate de eutanasie.

 

Un cocoș agresiv a atacat și a ucis o femeie vârstnică

Un cocoș agresiv a atacat și a ucis o femeie în vârstă care aduna ouă la ferma ei din statul Australia de Sud, a informat un universitar australian, citat de DPA.

Femeia, în vârstă de 76 de ani, intrase într-un coteț de păsări de pe proprietatea sa, când un cocoș i-a sărit la picioare, perforându-i venele varicoase și provocându-i o hemoragie care nu a mai putut fi oprită, a precizat acesta într-o lucrare științifică.

Profesorul de patologie Roger Byard, de la Universitatea din Adelaide, a declarat că este important ca oamenii să-și dea seama de pericolul sângerării varicelor.

“Acest caz ne-a făcut să ne dăm seama cât de vulnerabili sunt vârstnicii, deoarece varicele se pot deteriora foarte ușor”, a declarat Byard pentru postul de televiziune public ABC.

Studiul său - publicat recent în revista de specialitate Journal of Forensic Science, Medicine and Pathology - se axează pe pericolele cu care se confruntă vârstnicii care suferă de varice.

 

Sistem de iluminat stradal “prietenos cu liliecii”

Un sistem de iluminat stradal “prietenos cu liliecii” a fost instalat în apropierea unei rezervații naturale din Marea Britanie pentru a ajuta aceste viețuitoare să traverseze un drum circulat, relatează Press Association.

Becurile LED care emit o lumină roșiatică au fost aprinse într-o zonă de 60 de metri lungime și vor permite liliecilor traversarea autostrăzii A4440, în apropierea rezervației Warndon Wood din Worcester.

Consiliul local din Worcestershire a descris acest sistem de iluminat drept o abordare inovativă, cu un impact redus asupra viețuitoarelor sălbatice, necesară deoarece unele specii de lilieci se feresc de lumina emanată de becurile obișnuite și nu pot traversa drumurile publice pentru a ajunge la surse de hrană și de apă.

Consiliul a precizat că vizibilitatea pietonilor sau a conducătorilor de autovehicule nu va fi afectată de becurile care emit lumina roșiatică, iar schema introdusă respectă întru totul standardele actuale.

 

Un berlinez a devenit adolescentul cu cele mai lungi tălpi din lume

Un german în vârstă de 16 ani, care își găsește cu greu încălțăminte pe măsură deoarece are mărimea 57 la pantofi, a intrat în Guinness Book of Records, relatează DPA.

Lars Motza, din Berlin, a devenit deținătorul recordului Guinness Book of Records pentru cele mai lungi tălpi din lume ale unui adolescent.

Tânărul a confirmat pentru DPA că tălpile sale măsoară 35 de centimetri lungime.

Majoritatea pantofilor pe care adolescentul îi poartă sunt produși special pentru el, iar o pereche ajunge să coste în jur de 1.200 de euro, a declarat mama sa. Pantofii speciali pe care îi poartă la muncă Lars, care se pregătește să devină tâmplar, costă chiar mai mult - circa 1.800 de euro.

Încă de la naștere, tălpile lui Lars erau ieșite din comun și depășeau standardele. Ele măsurau 9,5 centimetri lungime.

 

Eliberat după ce a stat în închisoare 36 de ani pentru că a furat 50 de dolari

Un bărbat condamnat la închisoare pe viață în Statele Unite pentru că a furat 50,75 de dolari va fi eliberat după ce pedeapsa i-a fost redusă, relatează Petra.

Alvin Kennard, în vârstă de 58 de ani, urmează să fie eliberat după ce a stat 36 de ani în spatele gratiilor, conform unei dispoziții anunțate miercuri. Ordinul este în prezent procesat de Departamentul Penitenciarelor din Alabama.

Potrivit evidențelor judiciare, Kennard a fost condamnat pe viață în 1983, în temeiul unei legi din Alabama privind fapte ilegale repetate, după ce a furat dintr-o brutărie. El fusese acuzat anterior de tâlhărie și furt.

 

O familie și-a regăsit pisica dispărută în urmă cu trei ani datorită microcipului felinei

O pisică persană, pierdută în urmă cu trei ani în statul american Michigan, s-a putut întoarce la familia sa adoptivă datorită microcipului pe care îl avea implantat, dar și a eforturilor unui centru pentru gestionarea animalelor și a unei clinici veterinare, relatează UPI.

Directoarea centrului pentru controlul animalelor din comitatul Ionia, Carly Quinn, a răspuns la un apel publicat pe Facebook în legătură cu o pisică persană aflată într-o grădină din apropierea unei case, care nu se putea ridica în picioare. Quinn a dus felina la clinica veterinară Sterner.

Medicii veterinari au tuns blana lungă a pisicii, plină de viermi și purici, iar starea de sănătate a felinei a început să se îmbunătățească după ce i s-a oferit apă și a fost hrănită.

Datorită microcipului pe care felina îl avea implantat, Quinn a aflat că aceasta se numea Violet, avea zece ani, iar proprietarul său era Drew Potter din localitatea Grand Rapids, situată în statul Michigan.

Datele de contact asociate microcipului nu mai erau actuale, însă Quinn a reușit să dea de urma lui Potter prin intermediul Facebook.

Pisica s-a putut întoarce astfel la stăpânul ei.

Potter a declarat că Violet a dispărut în urmă cu trei ani. El a spus că nu știe cum a reușit felina să călătorească peste 50 de kilometri din Grand Rapids în Ionia, însă întreaga familie se bucură că Violet a revenit acasă.

 

Busolele vor indica nordul adevărat pentru “prima oară în circa 360 de ani”

Busolele de la Greenwich vor indica, la un moment dat în următoarele două săptămâni, nordul adevărat pentru prima oară în circa 360 de ani, relatează Press Association.

Evenimentul s-ar putea repeta în unele regiuni din Marea Britanie abia peste 20 de ani.

Unghiul pe care îl face acul busolei între adevăratul nord și nordul magnetic se numește declinație. Deoarece câmpul magnetic se schimbă permanent, la fel se modifică și declinația, indiferent de zonă.

În ultimele câteva sute de ani, în Marea Britanie declinația a fost negativă, ceea ce înseamnă că acele tuturor busolelor au indicat spre vest față de nordul adevărat.

Linia de declinație magnetică zero - agonică - se mută spre vest într-un ritm de circa 20 de kilometri pe an, conform experților.

Până luna viitoare, pentru prima prima oară în circa 360 de ani, acul de busolă va indica direct spre nordul adevărat în Greenwich, Londra, apoi se va îndrepta ușor către est.

Observatorul Regal Greenwich a fost înființat în 1676 și, din 1839, găzduiește observatorul magnetic specializat care a făcut măsurători neîntrerupte începând din anul 1840.

“În prezent, este imposibil să prezicem cum se va schimba câmpul magnetic în următoarele decenii sau secole așa că, spre exemplu, busolele ar putea indica la est de nordul adevărat încă 360 de ani în Marea Britanie”, a declarat doctor Ciaran Beggan, profesor de geomagnetism la Centrul Lyell al British Geological Survey, din Edinburgh.

Experții au subliniat că înclinația zero nu va avea niciun efect asupra vieții de zi cu zi.

“Busolele și (sistemele) GPS vor funcționa ca de obicei”, a adăugat Beggan.

Linia agonică traversează de la est la vest. Aceasta a ajuns în zona East Anglia și Kent în 2017, iar în prezent trece lent prin dreptul Insulelor Britanice, notează Press Association.

 

Un canadian a câștigat 60 de milioane de dolari la loterie...

Un locuitor din orașul canadian Edmonton a câștigat la loterie un premiu de 60 de milioane de dolari, după ce a jucat aceleași numere timp de peste 20 de ani, informează site-ul revistei People.

Canadianul Bon Truong a avut însă nevoie de 10 luni înainte de a se prezenta în fața autorităților și pentru a-și revendica premiul. El a câștigat marele premiu “jackpot” al loteriei LOTTO MAX în octombrie 2018, însă a fost atât de copleșit de veste, încât nu a putut să își revendice imediat premiul obținut.

“Am luat biletul tipărit acasă și m-am uitat îndelung la numerele de pe tichet, timp de multe ore în acea zi. Nu-mi venea să cred”, a declarat câștigătorul, citat într-un comunicat publicat de Western Canada Lottery Corporation (WCLC).

Numerele jucate de Bon Truong reprezintă o combinație între zilele de naștere ale membrilor familiei sale și date importante pentru el: 2, 3, 4, 8, 9, 20 și 30. El a jucat aceeași combinație de numere timp de peste 20 de ani, înainte ca ea să iasă câștigătoare, potrivit postului CTV.

“Am început să mă gândesc ce va însemna acest câștig pentru familia mea. Mi-am dat seama că va schimba multe lucruri și am vrut să mă asigur că eram cu toții pregătiți pentru aceste schimbări”, a declarat canadianul.

“Așadar, iată-ne aici, 10 luni mai târziu! Suntem pregătiți!”, a adăugat el.

Bon Truong a spus că a alcătuit și o listă cu lucrurile pe care dorește să le facă în viitor, iar acestea sunt echilibrate, alternând între activități practice și activități amuzant-recreative.

“Primul lucru pe care mi l-am spus a fost acesta: «Acum voi putea să plătesc pentru tot ce vreau să cumpăr!». Și am fost fericit gândind că voi putea să fac doar acest lucru. De asemenea, ne vom cumpăra o casă nouă și voi deschide un cont de economii care să ne asigure viitorul”, a adăugat canadianul.

Dar, după “aceste lucruri mari și principale”, Bon Truong a mai spus că își dorește să plece alături de familia lui într-o vacanță: “Nu sunt încă sigur în privința destinației. Cred că vom încerca să mergem peste tot”.

Reprezentanții WCLC au spus că premiul câștigat de Bon Truong ocupă, ex aequo, primul loc în topul celor mai mari câștiguri oferite de LOTTO MAX în provincia Alberta. Precedentul jackpot de 60 de milioane de dolari a fost câștigat de un cuplu, în septembrie 2017.

                

Lasă un comentariu