CAMPANIA “10 PENTRU SIGURANȚĂ”

Distribuie pe:

Campania denumită “10 pentru siguranță” a început ieri, în Piața Teatrului din Târgu-Mureș, o campanie în care sunt implicați polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș cu partenerii: Instituția Prefectului - Județul Mureș, Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Mureș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean “Colonel Sabin Motora” Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Mureș și Serviciul Județean Anticorupție Mureș.

Subcomisar de poliție Natalia Dulău, sociolog în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, compartimentul de Analize și Prevenire a Criminalității: “În perioada 9-20 septembrie derulăm campania «10 pentru suguranță», un demers preventiv al Ministerului Afacerilor Interne în care ne propunem să informăm comunitatea, în speță, deopotrivă părinții, cadrele didactice, dar mai ales elevii, cu privire la gradul de siguranță comunitară. Cu toții ne dorim nota 10 la lecția siguranței, pentru că educația pentru siguranță este educație pentru viață. Județul Mureș este acum la cea de a VI-a ediție. La nivel de minister a fost luat ca model de bună practică și este primul an în care acest mesaj este unitar la nivel național. Începem anul școlar cu mesajul «10 pentru siguranță». Campania a început astăzi, cu activitate de distribuire de materiale cu conținut preventiv, fiind vorba de orare școlare, cu mesaje preventive, adaptate fiecărui ciclu preuniversitar în parte - primar, gimnazial și liceal. Materialele vor fi distribuite prin rețeaua de libării de la nivelul județului. În acest sens, în județul Mureș, educația pentru siguranță demarează în acest an din lumea cărților. De ce? Este foarte simplu: cărțile simbolizează studiul, învățăturile, iar noi dorim să facem acest gest simbolic, pentru că siguranța este o stare de fapt care se învață. Fiecare trebuie să-și aducă aportul la consolidarea gradului de siguranță. Cu începere din 9 septembrie vom fi prezenți zilnic la nivelul tuturor unităților școlare din județ, unde vom discuta cu elevii. La întâlniri vom aborda problematici de actualitate, fie că vorbim despre siguranța rutieră, cea personală sau cea a bunurilor, despre siguranța pe internet, ori de problematica consumului de droguri și a traficului de persoane. Dacă în urmă cu 10-15 ani aceste ultime două teme se discutau doar la nivel teoretic, astăzi acestea fac parte din realitatea noastră. De aceea, o bună informare reprezintă un prim pas în evitarea căderii în capcanele infracționalității de orice tip. Sunt peste 600 unități de învățământ la nivel județean. Colegii noștri au efectuat deja activități în ceea ce privește asigurarea pazei, a securității fizice împreună cu Jandarmeria Mureș”.

Locotenent Vasile Marjan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș “Colonel Sabin Motora”: “În cadrul acestei campanii, alături de colegii de la ISU și Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș suntem parteneri, titulari de campanie. Noi împreună cu colegii vom participa la toate activitățile care se vor desfășura pe parcursul acestei campanii. Astfel, în data de 9 septembrie, odată cu începerea noului an școlar, oameni în uniformă, reprezentanți ai MAI la nivelul județului vor participa la festivitățile de deschidere a noului an școlar în care vom încerca să inserăm în cadrul festivităților și câteva sfaturi, atât pentru copii, cât și pentru părinți și mai ales pentru dascălii lor”.

Roman Ioan Aleodor, coordonator Centru Mureș: “Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș va fi un partener al acestei campanii care se desfășoară împreună cu toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, de la nivelul județului Mureș, toate structurile care au atribuții de prevenire. Noi vom desfășura activitățile specifice de prevenire a consumului de droguri în mediul școlar, informare, conștientizare. De asemenea, ca element de noutate pe care-l vom avea în aceste activități pe care le vom desfășura în cele două săptămâni, vom folosi ochelarii care simulează efectele consumului de droguri. Astfel, elevii vor vedea, chiar ei, cum văd consumatorii de droguri atunci când sunt sub influența substanțelor psihoactive. Vor experimenta astfel starea de dezorientare, faptul că distanțele nu sunt cele reale și celelalte efecte ale consumului de droguri”.

Comisar-șef Zaharia Cristina, coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane: “Știm că fenomenul traficului de persoane afectează anumite categorii vulnerabile, mai ales tinerii, cu vârste cuprinse între 6-25 ani. Din acest motiv, știm că acest

început de an școlar antrenează toate persoanele, de la familie, comunitate, instituții, elevi, cadre didactice. Noi ne dorim să fim în mijlocul lor prin această campanie «10 pentru siguranță», să venim cu recomandări concrete în ceea ce privește modul în care trebuie să interacționeze cu o anumită persoană pe care o întâlnesc în viața de zi cu zi. Știm că ei frecventează un drum de la școală spre casă și invers. În timpul liber frecventează anumite locuri în care se găsește public numeros, se pot ascunde persoane dubioase care nu urmăresc altceva decât exploatarea minorilor. Ei trebuie să fie pregătiți cum să reacționeze, ce să facă, să cunoască instituțiile care le vin în ajutor și din acest motiv cred că și efortul nostru concertat al instituțiilor din cadrul MAI este unul binevenit. «10 pentru siguranță» este un nume nu ales întâmplător, pentru că și părinții pot să aloce 10 minute în fiecare zi pentru copilul lor. Este un timp scurt, din punctul nostru de vedere, dar suficient să cunoști problemele copilului, să-l înțelegi, să-i asculți grijile, temerile, atât cele legate de viața extrașcolară, cât și cele legate de viața școlară. Odată identificate anumite probleme și situații care pot pune în pericol viața copilului, părintele are mai departe alternativa să sesizeze instituțiile statului. Noi suntem pregătiți, suntem aici, vom sprijini, vom ajuta și sunt convinsă că lucrurile vor merge într-o direcție bună”.

 

Lasă un comentariu