O TEMPORA...

Distribuie pe:

Vreau să vă spun azi povestea Floricăi Bagdasar, soția renumitului nostru profesor Dumitru Bagdasar. El este creatorul școlii românești de neurochirurgie, iar Spitalul Bagdasar - Arseni îi poartă numele. Alături i-a fost întotdeauna soția sa.

Puțini cunosc povestea fascinantă a acestui cuplu.

Amândoi medici pasionați. Au învățat temeinic toată viața și s-au dedicat salvării oamenilor și creării de noi programe de sănătate, școli, sanatorii.

Florica Bagdasar a absolvit Facultatea de Medicină din București în 1925. A obținut apoi diploma de doctor în medicină și chirurgie și dreptul de liberă practică. În 1927 s-a căsătorit cu Dumitru Bagdasar și au plecat în America, la specializare. Dacă el a lucrat în echipa lui Harvey Cushing - părintele neurochirurgiei mondiale - ea a urmat un stagiu de sănătate publică la Harvard și a primit o Bursă Rockefeller.

Întorși în țară, au lucrat în condiții extrem de modeste. În 1935, însă, dr. Dumitru Bagdasar obține prin concurs dreptul de a deschide o clinică de neurochirurgie.

Și iată câteva lucruri interesante: soția sa îl asista la toate operațiile. Aveau propriile lor instrumente, pe care le purtau la ei. (În acele vremuri, dotările erau extrem de modeste, condițiile din spitale asemenea). Și, mai ales, își creau de fiecare dată propria echipă cu care să intre în sala de operație.

În 1946 s-a înființat Centrul de Igienă Mintală din București, pentru copiii cu deficiențe mintale și tulburări de comportament. Acest centru a fost conceput de Florica Bagdasar după model american și ea l-a condus până în 1953. A adus aici o echipă fantastică de specialiști.

În același an, 1946, soțul ei, care era ministru al Sănătății, încetează din viață. După moartea lui, Florica Bagdasar îl înlocuiește la minister, devenind astfel prima femeie care ocupă această poziție în Guvern.

În 1949 Florica Bagdasar a fost numită conferențiar universitar la Institutul Medico-Farmaceutic (IMF București), unde, în cadrul Facultății de Pediatrie, a introdus specialitatea de neuropsihiatrie infantilă.

Politica i-a făcut greutăți, iar sfârșitul vieții și-l petrece într-un apartament modest, unde locuiește cu sora ei.

Dar modestia i-a caracterizat întotdeauna pe soții Bagdasar.

Fiica celor doi, care este matematician și trăiește în SUA (a fost căsătorită cu un câștigător al premiului Nobel pentru literatură), povestea că nu i-au interesat niciodată beneficiile, averea, poziția socială. Că erau generoși și, dacă venea un pacient sărman, îi umpleau buzunarele cu medicamente și îi dădeau și bani.

Două personalități ale României, ale medicinei, ale neurochirurgiei. Nu avem dreptul să îi uităm!

Sursa foto: Historia          

Lasă un comentariu