DIASPORA ROMÂNEASCĂ - DESTINE ȘI ÎMPLINIRI

Distribuie pe:

Miercuri, 4 septembrie 2019, în cadrul intim al sălii de lectură a Bibliotecii “Petru Maior” Reghin a avut loc manifestarea culturală dedicată aniversării diasporei: “Diaspora românească - destine și împliniri”. Organizată de către Primăria și Consiliul local Reghin și Biblioteca Municipală “Petru Maior” la inițiativa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, condus de Natalia-Elena Intotero, manifestarea moderată de către Florin Bengean, managerul bibliotecii, s-a bucurat de prezența unor invitați de marcă care au susținut expuneri și alocuțiuni.

Despre rolul și importanța bisericii ca factor de unitate a vorbit pr. dr. Claudiu Dorin Chiorean, inspector școlar, Biserica având un rol deosebit în credința și spiritualitatea românilor de peste granițe. De asemenea, av. Dănuț Moldovan a adus informații despre drepturile cetățenilor români din diaspora, lămurind o serie de probleme de natură legislativă.

Mulți dintre copiii celor plecați se simt însă izolați, suferă din cauza despărțirii de membrii familiei, iar unii dintre ei au chiar serioase probleme emoționale, doamna prof. Gabriela

Atănăsoaie emoționând asistența, citind eseurile copiilor “singuri acasă”. Îndrăgita artistă a cântecului popular românesc Leontina Pop a împărtășit o serie de experiențe personale cu românii de pe meridianele lumii, în încheiere susținând un minunat recital muzical.

Românii alcătuiesc una din cele mai numeroase diaspore din lume, dar trăiesc românește și dincolo de hotare. În Belgia, Germania, Italia, Statele Unite sau Marea Britanie, diaspora a adus o latură frumoasă a României. Deși au părăsit țara cu ani în urmă, românii nu au renunțat niciodată să trăiască și să simtă românește. Au ales să plece pentru câștiguri financiare, dar au rămas uniți prin același dor: dor de acasă, dor de cei apropiați, dor de bucuriile și de tradițiile ce le-au cunoscut în copilărie. Sunt români care peste hotare se îmbracă, dansează și gătesc românește, împreună păstrând în suflete amintirea României.

A fost un eveniment de suflet, de aduceri aminte, cu o profundă încărcătură emoțională, publicul putând studia și expoziția de carte a bibliotecii pe această temă.

Lasă un comentariu