AMENINȚARE LA ADRESA RECOLTEI DE BANANE

Distribuie pe:

Schimbările climatice ar putea afecta culturile de banane în unele dintre cele mai importante țări producătoare și exportatoare, conform unui studiu citat de Press Association.

Bananele sunt considerate cele mai importante fructe cultivate, oferind hrană și o sursă de venit pentru milioane de persoane, atât în zonele rurale, cât și urbane de pe glob.

Numeroase studii au analizat impactul schimbărilor climatice asupra recoltelor din agricultură, însă efectul creșterii temperaturilor și a schimbărilor tiparelor de precipitații asupra culturilor tropicale importante, precum bananele, este puțin înțeles.

În cadrul unui studiu recent, condus de doctor Dan Bebber de la Universitatea din Exeter din Regatul Unit, oamenii de știință au cercetat atât impactul recent, cât și viitor al schimbărilor climatice asupra celor mai importanți producători și exportatori mondiali de banane. Potrivit rezultatelor, 27 de țări - reprezentând 86% din producția mondială de banane - au asistat la o creștere a recoltelor începând din 1961 datorită schimbărilor climatice care au favorizat condițiile de cultivare.

Însă, raportul sugerează, de asemenea, că producția ar putea fi redusă semnificativ, sau ar putea să dispară complet până în anul 2050 în cazul în care schimbările climatice vor continua în ritmul previzionat.

Potrivit raportului, se estimează că zece țări - printre care cel mai mare producător și consumator de banane, India, și al patrulea cel mai important producător, Brazilia - vor înregistra un declin semnificativ al recoltelor.

Studiul subliniază că unele state - inclusiv Ecuador (cel mai important exportator) și Honduras, dar și mai multe țări africane - ar putea avea un beneficiu general în ceea ce privește recoltele obținute.

“Suntem foarte îngrijorați de impactul unor boli precum fusarium asupra bananelor, însă efectul schimbărilor climatice a fost în mare parte ignorat”, a atras atenția Bebber. “Vor fi învingători și vor fi învinși în următorii ani, iar studiul nostru poate stimula țările vulnerabile să se pregătească prin investiții în tehnologii precum irigația”, a adăugat specialistul.

Cultivate în zonele tropicale și subtropicale, bananele reprezintă cultura principală pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Climate Change.

Lasă un comentariu