ȘOPÂRLE CU ALBINISM, OBȚINUTE CU AJUTORUL TEHNICII GENETICE CRISPR

Distribuie pe:

Cercetători de la Universitatea Georgia din Statele Unite au reușit să editeze pentru prima dată genomul unor reptile grație “foarfecilor genetice” utilizate în cadrul tehnicii CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) și au obținut astfel șopârle diagnosticate cu albinism, informează AFP.

Această metodă de manipulare genetică ar putea să contribuie la o mai bună înțelegere a problemelor de vedere ce apar în rândul pacienților umani, speră autorii cercetării.

“Există puține abordări și metode pentru a manipula genetic embrionii de reptile, spre deosebire de alte specii”, a declarat Doug Menke, coautor al studiului, publicat în revista științifică Cell Press.

Tehnica CRISPR (CRISPR-Cas9 este numele ei complet) este larg utilizată pe șoareci, pui de găină și pe anumite specii de pești și de broaște. A fost utilizată chiar și pe oameni, în cadrul unei proceduri controversate, realizată de un cercetător chinez pentru a obține doi bebeluși rezistenți la HIV.

Acele foarfeci genetice sunt în general utilizate pe ovocite fecundate, însă tehnica este dificil de aplicat la animalele care depun ouă.

La reptile, este greu de știut cu exactitate când un ou este fecundat, deoarece femela conservă sperma masculului o perioadă relativ îndelungată înainte de fecundare. Dacă se folosește CRISPR prea devreme, există riscul ca oul să fie distrus. Dacă se acționează prea târziu, embrionul va fi crescut prea mult și membrana lui va fi devenit prea dură pentru a putea fi străpunsă în condiții de siguranță.

În schimb, cercetătorii au observat că membrana transparentă a ovarelor le permite să vadă ovocitele care urmau să fie fecundate în curând. Ei au folosit CRISPR chiar înainte de fecundare, iar metoda a funcționat.

De ce au ales însă să le facă pe șopârle să sufere de albinism?

Primul motiv este evident: “Dacă vezi un pui de șopârlă cu albinism, știi că tehnica a funcționat”, a explicat Doug Menke.

Apoi, suprimarea genei vizate, cea a tirozinazei, provoacă albinism, fără să ucidă însă animalul.

Manipulările genetice îi interesează pe cercetători, deoarece oamenii atinși de albinism prezintă adeseori probleme de vedere. Lucrând pe șopârle, autorii studiului speră să descifreze modul în care acea genă afectează dezvoltarea retinei.

 

 

 

Lasă un comentariu