DOAMNE, APĂRĂ-NE! APROAPE JUMĂTATE DINTRE TINERII ROMÂNI AU GÂNDURI SINUCIGAȘE

Distribuie pe:

Dintr-un studiu care face parte din teza de doctorat a psihologului Mihai Copăceanu, intitulat “Starea de sănătate și consumul de substanțe psihoactive în rândul tinerilor din România”, rezultă că 48,9% dintre tineri susțin că au avut cel puțin o dată gânduri de suicid!

Peste 80% declară (degeaba!) că au relații bune cu părinții...

Conform studiului prezentat de autorul tezei de doctorat, doar 28,5% dintre adolescenți au declarat că au apelat la servicii de psihoterapie în trecut. Întrebați despre existența vreunei tentative de suicid, 20,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ. În ultimele șase luni, 21,5% dintre cei chestionați au avut perioade mai lungi în care s-au simțit depresivi, iar 80,6% dintre respondenți au o relație bună, acceptabilă și chiar excelentă cu părinții.

Ponderi mai ridicate ale celor care au avut o tentativă de suicid există printre cei care consumă mai frecvent cantități mari de alcool, comparativ cu cei care nu au această “pasiune”.

Nu se simt iubiți de familie...

În timp ce 43,9% dintre cei care au declarat că nu se simt iubiți și susținuți de familie au avut măcar o dată tendința de suicid, doar 15,3% dintre cei care se simt iubiți și susținuți de familie au avut o tentativă de suicid.

În cazul persoanelor care consumă mai frecvent marijuana, există o pondere mai mare a celor care au avut tentativă de suicid comparativ cu cele care nu iau acest drog.

Totodată, potrivit studiului, cei mai mulți dintre respondenți au declarat că și-au început viața sexuală la 16 ani. În cazul violului, cercetarea a relevat că 304 persoane (3%) au fost victime ale violului comis de partener sau altcineva care consumase alcool. Procentul celor care au dezvăluit acest viol rudelor sau prietenilor a fost de 2,4%, ceea ce înseamnă că 60 de persoane nu au spus nimănui și doar 102 au depus plângere la poliție.

Dependențele, o cale de scăpare

Studiul a evidențiat că 52,9% dintre respondenți au declarat că, în prezent, sunt fumători, 2% fumează țigară electronică, ceilalți 44% fiind nefumători, iar 28,4% au declarat că se consideră dependenți de nicotină.

Pe de altă parte, 30,9% dintre cei chestionați au recunoscut că petrec zilnic pe internet între 2 și 4 ore, 30,3% - între 4 și 6 ore, 17,1% - peste 6 ore, 11,1% - peste 8 ore, iar 10,6% - maxim 2 ore, iar 72% dintre respondenți au spus că folosesc internetul doar pentru a accesa rețele de socializare.

În schimb, 11,7% dintre respondenți au declarat că nu au consumat niciodată băuturi alcoolice în ultimul an, 80,7% spun că au consumat o dată pe lună sau de 2 - 4 ori pe lună, iar 7,7% - de mai multe ori pe săptămână, astfel încât dependenți de alcool se consideră doar 1,9% dintre intervievați.

Aproape 45% dintre tinerii chestionați au consumat cel puțin o dată marijuana, iar 6,8% au consumat chiar în ultimele 7 zile și 2,8% în ultima lună. 43,6% dintre respondenți au primit cel puțin o dată droguri gratuit în vederea consumului, iar 50,4% dintre participanții la studiu sunt de părere că marijuana ar trebui legalizatăîn România.

Părinții ignore “scăpările” copiilor

Studiul mai cuprinde și părerea părinților despre comportamentul copiilor lor. Astfel, 21% dintre părinții de adolescenți au permis copilului lor să consume alcool, 58,5% dintre ei sunt de părere că tinerii sub 18 ani nu pot consuma alcool în nicio situație, 24% au răspuns - la un majorat, petrecere sau Revelion, 13,6% - în familie, 0,7% - acasă la prieteni (cunoscuți) și 0,2% - la restaurant.

În ceea ce privește educația sexuală în școală, 88,5% dintre respondenți (copii și părinți) sunt de acord cu aceasta.

Totodată, 87,6% dintre părinți nu permit copilului lor să fumeze, iar 93,3% ar fi deranjați dacă ar afla că propriul copil fumează marijuana.

*

Studiul, reprezentativ la nivel național, a fost realizat online, în perioada februarie - mai 2019, pe un eșantion de aproape 10.200 de participanți, cu vârste între 16 și 25 ani, cel mai des întâlnită fiind vârsta de 17 ani.

Referitor la părinți, studiul a fost realizat în perioada octombrie 2018 - ianuarie 2019, pe un eșantion de 1.235 de părinți de adolescenți, 90% dintre respondenți fiind mame și 10% tați. (L.P.)

 

Lasă un comentariu