ZIUA COMUNEI DEDA, EDIȚIA 2019

Distribuie pe:

Deda, frumoasa așezare de pe Valea Mureșului Superior și de la poalele Călimanilor, la ceas de mare praznic, la ceas de sărbătoare, la vreme de început de toamnă, a îmbrăcat hainele cele luminoase de sărbătoare, pentru a cinsti, prin manifestări ample, valorile culturale, istorice, tradiționale și spirituale ale zonei, precum și pe locuitorii comunei, care sunt chemați pentru a sărbători, pentru a depăna amintiri, a cinsti trecutul, a prețui prezentul și a nădăjdui într-un viitor strălucit pentru comuna natală și pentru lumea întreagă.

În ziua de sâmbătă, 7 septembrie 2019, cu o zi înaintea praznicului Nașterii Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sântămăria Mică, a avut loc, la Deda, evenimentul intitulat “Ziua Comunei Deda”, ediția 2019, o manifestare cu o încărcătură emoțională deosebită. Acest eveniment deosebit, care a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Deda, s-a dovedit a fi o sărbătoare a întregii comunități dedene, o manifestare a frumosului și o mărturie a tuturor elementelor valoroase. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru mirific, pe malul drept al râului Mureș, între localitățile Deda și Filea, pe locul unde se desfășoară piața duminicală.

În cadrul programului cultural-artistic au evoluat mai mulți tineri soliști ai zonei, dar și artiști consacrați, precum și ansambluri de dansatori. Menționăm aici evoluția deosebită a Ansamblului “Cununa Călimanilor” Deda.

Deschiderea oficială a avut loc la ora 18.00, unde au luat parte foarte multe oficialități locale, județene și centrale. Pentru început, preoții: Ionuț Cadar din Filea, Sergiu Andone din Bistra Mureșului și Gabriel Farcaș din Deda au rostit o rugăciune de binecuvântare. Apoi, au susținut alocuțiuni: doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda; Prof.dr. Florin Bengean, care a prezentat cartea Tradiție, Cultură, Spiritualitate în Deda și împrejurimi, volumul VII; Mircea Dușa, prefectul Județului Mureș; senator Horea Soporan; Alexandru Cîmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș; deputat Marius Pașcan; ing. Vasile Gliga, președintele PSD Mureș. De asemenea, au fost cinstite familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Au mai urmat momente artistice susținute de mai mulți artiști, menționăm evoluția trupei Voltaj, pentru ca totul să se încheie cu un foc de artificii.

A fost o zi memorabilă la Deda, o zi cu încărcătură sentimentală, o zi a nostalgiilor, a bucuriei, a reîntâlnirilor, într-un cuvânt, o zi de mare sărbătoare desfășurată sub spectrul românismului curat și sănătos, și a unui creștinism pur care-i caracterizează pe oamenii de pe aceste meleaguri binecuvântate cu atâtea frumuseți și cu oameni de toată cinstea și onoarea.

Cu siguranță, amfitrionul acestui eveniment a fost doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, care, în anii de când se află la conducerea acestei comunități, a transformat Deda într-o comună de talie europeană. Domnia sa este iubitoare de frumos și de tot ce este element de valoare. Dânsa întruchipează în persoana sa iubirea de oameni, în slujba cărora activează totdeauna, cu timp și fără de timp. În personalitatea domniei sale se îmbină armonios dragostea față de semeni, față de neam, de credință și de țară. În tot ceea ce face domnia sa, se simte mâna unui profesionist, ambiția și perseverența ardeleanului care vrea sa-și ducă cu succes lucrul său la bun sfârșit.

Deda reprezintă acea vatră a românismului, a creștinismului curat și sănătos, a respectului, a dragostei și a legăturii indestructibile care trebuie să existe între toți cei care simt românește și a căror inimă vibrează intens pentru sfântul nostru neam românesc. Pentru noi, cei născuți pe acele mirifice și de Dumnezeu binecuvântate meleaguri din inima Transilvaniei, Deda reprezintă raiul copilăriei, bucuria tinereții, locul împlinirilor, nostalgia amintirilor, visele curate, gândurile așezate, bucuria întruchipată în sfântul cuvânt “acasă”.

Râul Mureș, în curgerea sa firească, va spune, pe unde se duce, multe povești frumoase, povești cu oameni frumoși, harnici, cinstiți, cu dragoste față de Dumnezeu, de semeni, de locurile natale, iubitori de frumos și de tot ce înseamnă tradiție, istorie, cultură și intensă spiritualitate românească. Râul Mureș va duce cu el dorurile dedenilor, gândurile lor așezate și pline de bucurie sufletească, și va spune tuturor că la poalele Călimanilor sunt oameni de toată nădejdea, buni români și buni creștini.

Comuna Deda este una dintre cele mai importante unități administrative din județul Mureș și chiar din țară. Comuna Deda este așezată pe malul drept al râului Mureș, acolo unde mărețul râu iese din defileul Toplița-Deda și la poalele Munților Călimani, care de la semeția înălțimii lor supravegheză împrejurimile. Centru de comună și, totodată, cea mai reprezentativă așezare este localitatea Deda.

Prin personalitățile de marcă pe care le-a dat de-a lungul timpului, precum și prin istoria, cultura, tradiția și spiritualitatea sa, Deda reprezintă un punct de reper pentru spațiul transilvănean, o vatră pentru întreg neamul românesc. Deda este acel loc binecuvântat, un loc unde se îmbină armonios frumusețea locurilor, cu hărnicia și bunătatea oamenilor, atât a celor din trecut, cât și a celor de azi.

 

Lasă un comentariu