ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR REUȘIT ȘI LA REGHIN!

Distribuie pe:

Luni, 9 septembrie 2019, curtea Secției de Muzică și Arte Plastice a Școlii Gimnaziale “Augustin Maior” din Reghin s-a umplut de glasurile zglobii ale elevilor înscriși la această secție. Alături de părinți și profesori, aceștia au întâmpinat anul școlar 2019-2020 cu bucuria că în curând vor descoperi tainele muzicii și tainele culorilor. Zâmbete, flori, speranțe, lacrimi în ochii micuților elevi din clasa I. În atmosfera festivă, încărcată de emoție, directorul adjunct Zanfir Doina Lavinia îi întâmpina pe elevi și părinți cu un zâmbet încurajator.

De mai bine de 60 de decenii, porțile Secției de Muzică și Arte Plastice se deschid la începutul fiecărui an școlar. Clădirea de pe strada Gheorghe Doja nr. 21, cu sălile care adăpostesc povești frumoase despre compozitori, despre copii sfioși dar talentați care s-au transformat sub atenția profesorilor lor în interpreți instrumentiști de renume, dirijori sau profesori de muzică sau arte, și-a redeschis porțile pentru 250 de elevi care provin din toate gimnaziile municipiului Reghin, dar și din cele din împrejurimi. 22 de profesori vor veghea în acest an școlar la dezvoltarea artistică a elevilor din clasele I-VIII care vor studia pian, vioară, chitară, flaut, violoncel, teoria muzicii, cor, orchestră și arte plastice.

În urma discuției cu directorul adjunct, doamna profesor Zanfir Doina Lavinia, am aflat că această școală a luat ființă la data de 1 octombrie 1958, ca răspuns la repetatele cereri exprimate de cetățenii Reghinului. Scopul înființării școlii a fost acela de a contribui la dezvoltarea educației artistice a elevilor, a-i deprinde pe aceștia cu tehnica mânuirii anumitor instrumente muzicale, de a depista talente în rândul elevilor și a le canaliza apoi spre licee și instituții superioare de învățământ artistic.

La început, școala avea 4 secții: pian, vioară, violoncel și arte plastice. Funcționa cu un număr de 9 profesori care educau în jur de 160 de elevi.

“Un învățământ de calitate are nevoie de o bază materială solidă. Școala oferă condiții bune pentru desfășurarea cursurilor, chiar dacă instrumentele muzicale (pianinele în special) sunt vechi. Cu toate acestea, până la urmă, cea mai valoroasă este resursa umană. Cadrele didactice au o pregătire temeinică în specialitate, iar elevii, selectați an de an în cadrul examenelor de aptitudini, sunt talentați și harnici. An de an se îndreaptă spre liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș elevi buni; an de an foști elevi ai școlii sunt admiși în instituțiile vocaționale de învățământ superior, și aflăm că încă un fost elev al școlii a absolvit Conservatorul sau facultatea de arte. Pentru resursa umană cred că Reghinul trebuie să lupte ca să o mențină și, bineînțeles, să i se asigure în permanență baza materială pentru a se dezvolta” - spune doamna Zanfir.

Secția de Muzică și Arte Plastice se poate mândri că de-a lungul deceniilor elevii ei eminenți au obținut rezultate excepționale la concursuri specifice. În ultimii ani, elevii școlii au obținut premii deosebite la Concursurile internaționale de pian și de vioară din Torokszentmiklos - Ungaria, premii la Olimpiadele de specialitate. Importante au fost trofeele Concursului Internațional de Pian “Clara Peia” - Lugoj și Festivalului Internațional “Sabin Pautza” - Reșița, Premiile I la Concursul euroregional “Orpheus” - Tg. Jiu și la Concursul internațional PianoArtIs, precum și premiile I, II și III la concursuri naționale și internaționale de arte plastice.

Școala a format artiști excepționali care au reprezentat-o cu cinste nu numai pe scenele țării, ci și peste hotare.

Pe parcursul anilor, zeci și zeci de copii au urmat cursurile acestei școli, parte din absolvenți îndreptându-se spre școli superioare (licee de muzică și arte plastice, conservatoare și facultăți de arte), unii dintre ei devenind interpreți de renume internațional, muzicologi, artiști plastici, istorici de artă și, nu în ultimul rând, profesori universitari apreciați pe meridianele globului. Iată doar câteva nume: Enăchescu Sorin - profesor și interpret - Germania, Vizi Francisc - pianist - Franța, Cengher Monica - muzicolog - Radio România Muzical, Roșca Felician - organist și profesor universitar - Timișoara, Țuculescu Radu - muzician și om de cultură recunoscut pe plan internațional, Kodolányi Ioan - pianist - Ungaria, Kalányos Laura - flautist - Norvegia, Boldizsar Istvan - dirijor Opera maghiară Cluj-Napoca, Pop Gentilia - violonist - Suedia, Pătru Carmen - muzicolog - Radio România Muzical, Săbău Raluca - pianist - Olanda, Vinceffy Sandor- sculptor - Suedia, Rusu Ioan - pictor - Suedia, Fărcaș Eugen - pictor - Germania, Fărcaș Ioan - sculptor - SUA, Szoke Jozsef - sculptor - Italia, Bunuș Ioan - grafician - Franța, Barothi Boglarka - textilist - SUA, Varga Andras - profesor, pictor - SUA, și mulți, mulți alții. Nu trebuie uitați absolvenții care, după formarea lor în instituții de învățământ superior, au ales să predea în școlile și liceele de artă românești, unii dintre ei revenind în școala unde s-au format, cu dorința de a transmite mai departe tainele apropierii de un instrument, modelând la rândul lor copiii talentați din această școală.

Doamna Zanfir Doina Lavinia este absolventă a cursurilor de lungă durată și a masteratului în specialitatea interpretare instrumentală - orgă, la Universitatea de Vest din Timișoara. Pe lângă îndatoririle pe care le are ca director adjunct, predă și ore de pian. Sub atenția ei s-au dezvoltat copii talentați, unii dintre ei devenind la rândul lor profesori de instrument, alții au cucerit premii însemnate, iar în momentul de față privesc cu încredere spre un viitor artistic promițător.

Lasă un comentariu