PILULĂ COMBINATĂ PENTRU REDUCEREA ACCIDENTELOR CARDIOVASCULARE

Distribuie pe:

Cercetătorii iranieni de la Universitatea de Științe Medicale din Isfahan, citați de descopera.ro, susțin că o singură pilulă cu administrare zilnică, conținând medicamente pentru combaterea hipertensiunii și colesterolului, precum și aspirină, ar putea reduce cu o treime riscul de accidente cardiovasculare (infarcte sau accidente vasculare cerebrale) în decursul a cinci ani, la persoanele de vârstă mijlocie.

“Ideea unei astfel de tablete supranumită polipilulă, care poate deveni câteodată superpilulă și a cărei compoziție poate varia, are o vechime de peste 20 de ani. Acest nou studiu este primul realizat pe scară mare, în scopul evaluării eficacității acestui tratament în rândul populației, pe o anume perioadă.

Acest test comparativ, care a cuprins, pe de o parte, un grup de persoane cărora le-a fost administrată multipilula, primind totodată sfaturi pentru o viață sănătoasă (renunțarea la tutun, practicarea unor activități fizice etc), și un un alt grup de participanți, care au primit doar sfaturi, a vizat o populație turkmenă dintr-o zonă rurală a Iranului.

Împărțirea participanților a fost făcută prin tragere la sorți. Un procent de 90% dintre cei 7.000 de participanți, cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, nu aveau afecțiuni cardiovasculare în antecedent. Aproape jumătate dintre participanți au fost femei.

Prin comparație cu cei care au primit doar sfaturi despre stilul de viață, administrarea pilulei combinate a redus riscul de accidente cardiovasculare majore cu 34% pe ansamblu și cu circa 40% la persoanele fără antecedente cardiovasculare în decursul a cinci ani (4,5% în comparație cu 7,5%) și cu circa 20% la pacienții care sufereau deja de boli cardiovasculare.

Tratamentul a avut efecte similare, atât la bărbați, cât și la femei și, de asemenea, atât în cazul celor mai tineri, cât și la cei mai vârstnici.

După ce rezultatele au fost ajustate pentru a lua în calcul și persoanele care urmau tratamente cu alte medicamente pentru afecțiuni cardiovasculare, efectul protector global al polipilulei a scăzut la 22% (în comparație cu 34%), dar a rămas semnificativ din punct de vedere statistic.

Pe ansamblu, participanții au respectat cu strictețe tratamentul, circa 63% dintre aceștia luând pilula conform recomandărilor (cel puțin 70% din durata tratamentului).

Pilula testată conținea doze mici din două medicamente pentru combaterea hipertensiunii (un diuretic, hidroclorotiazidă de 12,5 mg, și enalapril de 5 mg), precum și o doză moderată (20 mg) dintr-un component anticolesterol - atorvastatin, și 81 de mg de aspirină.

Dacă ar fi adoptată pe scară largă, strategia unei multipilule, cu un cost scăzut, ar putea juca un rol important în îndeplinirea obiectivului ambițios al Organizației Națiunilor Unite de reducere a mortalității premature din cauza bolilor cardiovasculare cu cel puțin o treime până în 2030.

O pilulă care conține un cocktail de medicamente face mai ușoară respectarea tratamentului”, concluzionează oamenii de știință iranieni.

Lasă un comentariu