PROIECT: AMENZI DE PÂNĂ LA 3.000 DE LEI PENTRU ARUNCATUL CHIȘTOACELOR PE JOS

Distribuie pe:

Un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Mediului vizează modificarea legii picnicului, în sensul majorării amenzilor aplicate persoanelor care aruncă resturi de țigări sau gunoaie pe jos, atunci când participă la un eveniment public (concert, festival sau demonstrație).

Resturile de țigări, cele mai întâlnite gunoaie

Propunerea legislativă vine după semnalul de alarmă tras de organizațiile de mediu privind efectele nocive ale resturilor de țigară asupra sănătății și mediului, în contextul în care, în România, aproape 3 miliarde de chiștoace sunt aruncate pe jos, anual.

Concret, proiectul prevede că persoanele care vor arunca gunoaie sau mucuri de țigări pe jos, în zona de desfășurare a unui eveniment sau în împrejurimi, vor risca amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei.

Mucurile de țigară sunt considerate, în prezent, cel mai aruncat gunoi produs din lume, estimându-se recent că, la nivel mondial, 767 milioane de kilograme sau aproximativ 4,5 trilioane de mucuri sunt aruncate pe jos în fiecare an.

Potrivit unui studiu realizat recent, efectele nocive ale resturilor de țigară asupra mediului se fac din ce în ce mai resimțite. Chiștoacele sunt cele mai întâlnite deșeuri produse de către oameni și reprezintă 35% din cantitatea de deșeuri colectată de pe străzi, alei și parcuri.

Alte gunoaie aruncate des pe jos sunt guma de mestecat, șervețelele, resturile de șacoșe, ambalaje de la pachetele țigări, doze de aluminiu și pahare din plastic.

Nicotina din 200 de mucuri de țigară, suficientă pentru a ucide un om!

În România, în fiecare an, sunt aruncate în mediul înconjurător aproximativ 2,9 miliarde de mucuri de țigară, acestea fiind extrem de nocive, întrucât sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloză care nu sunt biodegradabile.

Deoarece acestea rezistă în natură o perioadă de 5 - 20 de ani, sunt extrem de nocive pentru animale și au efecte negative asupra apei și a solului. În plus, sunt periculoase pentru sănătatea omului, întrucât fragmentele din fibre pot fi inhalate, ele fiind găsite în plămânii persoanelor suferind de cancer pulmonar.

Spre exemplu, cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de țigară este suficientă pentru a omorî o ființă umană. La fel de grav este că din canalele de scurgere ale apelor pluviale, chiștoacele ajung în final în mări și oceane, reprezentând, de exemplu, 40% din deșeurile din Marea Mediterană.

“Din păcate, majoritatea fumătorilor aruncă pe jos resturile de țigară cu ușurință, fie din obișnuință, fie pentru că le consideră niște deșeuri prea mici pentru a afecta mediul înconjurător. Puțini cunosc însă faptul că aceste resturi conțin plastic și substanțe toxice foarte nocive pentru mediu, care se degradează foarte greu sau, mai rău, ajung să fie ingerate de animale.

Proiectul de lege este binevenit, însă avem foarte multe legi similare și nu observăm o ameliorare a acestei probleme. Legi există, dar se dau prea puține amenzi”, susțin activiștii pentru protejarea mediului.

Evenimentele publice vor respecta mediul!

Începând cu anul 2020, România ar putea avea festivaluri și evenimente publice ecologice, în care colectarea separată a deșeurilor să fie un segment obligatoriu și prioritar pentru organizatori.

Proiectul de modificare a legii picnicului urmărește prevenirea și reducerea cantității de deșeuri generate în cadrul evenimentelor și reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele orașelor (comunelor), manifestațiile politice sau religioase.

Propunerile privesc asigurarea infrastructurii necesare colectării separate a deșeurilor pe minim trei fracții (reciclabile, nereciclabile și biodegradabile), precum și asigurarea cu toalete ecologice; asigurarea igienizării și salubrizării locului de desfășurare a evenimentului; asigurarea că produsele alimentare și băuturile comercializate sau oferite gratuit la locul de desfășurare a evenimentului sunt ambalate în ambalaje reutilizabile sau biodegradabile și furnizarea participanților informații specifice privind sistemul de colectare separată și corectă a deșeurilor produse.

Lasă un comentariu