LENTE SAU RAPIDE, LIMBILE TRANSMIT INFORMAȚIA CU ACEEAȘI VITEZĂ

Vorbitorii de spaniolă rostesc cuvintele mai repede, însă vorbitorii de chineză, o limbă cu un ritm mai lent de pronunție, transmit aceeași cantitate de informație în același interval de timp, informează DPA.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat de cercetători din Franța, Hong Kong și Coreea de Sud, care au comparat traduceri ale acelorași texte, citite în 17 limbi diferite.

Cercetătorii au măsurat fluxul de silabe pronunțate în fiecare limbă, dar și cantitatea medie de informație transmisă de fiecare silabă, și au descoperit că cei doi parametri erau echilibrați.

Japonezii au tendința de a vorbi mai repede decât chinezii, cu o viteză medie de opt silabe pe secundă, în comparație cu șase silabe pe secundă, însă acest lucru nu înseamnă că vorbitorii de japoneză ar transmite mai multă informație în același interval de timp.

“Cu alte cuvinte, există strategii diferite pentru a transmite informația, iar limbile cele mai rapide nu sunt în niciun caz cele mai eficiente”, au explicat autorii acestui studiu, publicat în revista Science Advances.

Oamenii de știință au descoperit că limbile transmit, în medie, 39 de biți de informație pe secundă. În acest context, 1 bit este suficient pentru a permite ascultătorului să înjumătățească, de exemplu, numărul posibil de silabe următoare pe care ar putea să le audă.

Limbile cercetate în acest studiu au fost basca, engleza, cantoneza, catalana, mandarina, chineza, finlandeza, franceza, germana, ungara, italiana, japoneza, coreeana, sârba, spaniola, thailandeza, turca și vietnameza.

În cadrul studiului, aceleași 15 texte despre viața de zi cu zi au fost traduse în fiecare dintre aceste limbi și citite cu voce tare, fiecare de către 10 cititori diferiți.

 

Lasă un comentariu