5G - PROGRES TEHNOLOGIC SAU DEZASTRU UMANITAR?

Distribuie pe:

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică, cu o activitate de peste 29 de ani în domeniul protecției consumatorilor, lansează Campania națională de informare și educare a consumatorilor “Stop 5G”, se arată pe site-ul organizației (apc-romania.ro). Demersul se adresează tuturor celor “care au înțeles că atât tehnologia 5G, cât și alte tehnologii bazate pe unde radio prezintă riscuri la adresa vieții pe planeta Pământ”.

Potrivit inițiatorilor, “Guvernul României s-a grăbit să susțină implementarea tehnologiei 5G în România de către operatorii de telefonie mobilă, în timp ce societatea civilă responsabilă din țări precum: Italia, Belgia, Polonia, Austria, Croația, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Grecia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cehia, San Marino, Spania, Elveția și Ucraina se opune implementării acesteia în țările lor. A sosit vremea ca societatea civilă din România să-și exprime opoziția în legătură cu acest demers iresponsabil la adresa sănătății noastre inițiat de operatorii de telefonie mobilă și susținut de către Guvernul României”.

Conform specialiștilor, tehnologia 5G asigură transfer de date mobile în cantități și la viteze superioare. Aplicația imediată va fi accesul la internet wi-fi de mare viteză, însă scopul real al implementării acestei tehnologii ține de interconectarea roboților autonomi, a dronelor, a mașinilor fără șofer și a altor dispozitive “inteligente” care formează “Rețeaua obiectelor interconectate” (the Internet of things).

Din cauza temerilor legate de sănătatea cetățenilor, autoritățile din Bruxelles au oprit implementarea unui proiect de furnizare a internetului fără fir la viteză 5G, apreciind că, momentan este imposibil de estimat cantitatea de radiații produse de antenele care asigură acest serviciu. “Nu pot încuraja o asemenea tehnologie, dacă standardele de radiații, care trebuie să protejeze cetățeanul, nu sunt respectate, cu sau fără 5G. Locuitorii din Bruxelles nu sunt niște cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit”, a spus ministrul Mediului, Céline Fremault, potrivit The Brussels Times (/www. brusselstimes. com/brussels/55052/radiation-concerns-halt-brussels-5g-for-now )

Memorandumul între România și SUA privind tehnologia 5G a fost semnat la 20 august a.c. de către ambasadorul României la Washington, George Maior, și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, în cadrul vizitei pe care președintele Klaus Iohannis a efectuat-o la Casa Albă, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, fără a oferi însă detalii despre conținutul și prevederile documentului, rezumându-se la a afirma că reprezintă o expresie a interesului comun al Guvernului României și Guvernului SUA de a aprofunda Parteneriatul Strategic pe toate dimensiunile sale, inclusiv tehnologia 5G. Memorandumul reprezintă un pas important în vederea elaborării unei abordări comune construite pe baza concurenței echitabile, a transparenței și a respectului față de lege”, au transmis reprezentanții MAE, în urma unei solicitări MEDIAFAX.

Președintele Iohannis a confirmat semnarea documentului, oferind informații destul de vagi: “A fost semnat un memorandum de înțelegere privind tehnologia 5G, având în vedere siguranța rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale. În România se pregătește o procedură publică pentru asta și cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte inclusiv din partea americană. Aici este vorba despre companii private care vor veni și sperăm să se întâmple acest lucru. Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci clarifică unele criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”, a spus Iohannis, într-un briefing cu jurnaliștii români, citat de HotNews.ro.

Într-o declarație comună semnată de președinții Iohannis și Trump se arată că România și SUA “caută să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”, menționează aceeași sursă, adăugând că, la rândul său, Casa Albă a transmis, într-un comunicat oficial, că “România este hotărâtă să lucreze cu Statele Unite pentru combaterea amenințărilor de securitate cibernetică ridicate de furnizorii chinezi în domeniul rețelelor 5G”.

În recenta sa vizită la București, ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a lămurit pe deplin lucrurile: “Scopul Memorandumului dintre România și SUA este ca România să devină, să spun așa, liberă de Huawei. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză (gigantul chinez de telecomunicații Huawei - n.n.) nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție”.

Încă din luna mai a acestui an, APC atrăgea atenția că în România, unele companii de telefonie mobilă au trecut la etapa testelor de implementare a tehnologiei: la București (centrul vechi) și la Florești (Cluj) au fost instalate deja terminale 5G fără ca populația să fie informată despre efectele adverse asupra sănătății sau bunăstării consumatorilor de telefonie mobilă și internet wireless:

“Dacă se mai fac auzite voci neoficiale despre acest subiect, mai mult în mediul online, atunci acestea sunt rapid contracarate ca vehiculând probleme de mult timp reglementate în Uniunea Europeană sau promovând informații neconfirmate, chiar tendențioase, contrare progresului tehnologic cu orice preț. Recent, peste 200 de cercetători din peste 35 de țări au semnat o petiție cerând un moratoriu pentru lansarea tehnologiei 5G, până când se va dovedi că nivelul de radiații la care vom fi expuși cu toții este sigur”.

Într-un comunicat al APC (https://www. activenews.ro/economie-consumator/Asociatia-Pro-Consumatori-lanseaza -campania-de-informare-”Stop-5G-pentru-a-atrage-atentia-asupra-pericolelor-aplicarii -tehnologiei-5G.) se arată că, încă din 2011, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a asociat telefonia mobilă cu un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral, motivând că în cazul moleculelor vii, “oscilațiile produc modificări în metabolismul celular, ducând la scăderea imunității organismului și a coeziunii țesuturilor, facilitând inclusiv dezvoltarea a diferite forme de cancer, mai ales cerebral. Efectele nocive depind de intensitatea radiațiilor electromagnetice, care cresc exponențial, adică proporțional, în funcție de apropierea față de instalațiile ce le produc.”

Specialiștii din cadrul APC precizează că, în domeniul radiațiilor rețelelor 5G au identificat, numai în 2018, peste 140 de articole științifice și tehnice publicate pe plan internațional, care evidențiază impactul negativ al acestor câmpuri electromagnetice asupra sănătății, precum și dovezi clinice despre oameni bolnavi, dovezi legate de distrugerea ADN și organelor într-o largă varietate de plante și animale, precum și a faptului că majoritatea bolilor civilizației moderne (cancer, boli de inimă și diabet) sunt legate de poluarea electromagnetică, toate acestea constituind subiectul a peste 10.000 de studii de specialitate: “Nicio persoană, animal, pasăre sau insectă de pe planetă nu va avea capacitatea de a evita expunerea, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, la niveluri de radiație din domeniul microundelor, care sunt de zeci, până la sute de ori mai mari decât ceea ce există în acest moment. Densitatea planificată a transmițătoarelor de frecvențe pentru telecomunicații este imposibil de imaginat. În plus față de milioanele de stații 5G noi de pe Pământ, vor fi și 20.000 de sateliți în spațiu pe orbita geostaționară pentru aproximativ 200 de miliarde de dispozitive mobile cu caracter receptor-transmițător”.

Temerile prezentate sunt, în mare parte, confirmate de oamenii de știință: printre alte exemple, este citat prof. dr. Martin L. Pall, profesor emerit, doctor în Biochimie și Genetică la Universitatea de Stat din Washington, potrivit căruia “introducerea rețelelor 5G fără ca un singur test biologic să fi furnizat dovada siguranței în ce privește sănătatea ființelor umane, animalelor și mediului este absolut nebunească”. (https:// www. youtube. com/watch?v = kBsUWbUB6PE și https://s3.amazonaws.com/media. electros mogrx. com/dr-pall-5g-hazard-letter.pdf ). Într-un raport adresat forurilor responsabile ale UE, SUA și tuturor organizațiilor internaționale competente, dr. Martin L. Pall avertizează asupra pericolului unei iminente explozii a problemelor de sănătate cauzate de noua tehnologie: boli neuro-degenerative, infertilitate, cancere, autism, copii născuți morți, orbire, disfuncții hormonale, deteriorarea ADN-ului, insuficiență renală, holocaustul insectelor, distrugerea pădurilor etc.

În țara noastră, vocile care se pronunță asupra potențialelor pericole ale tehnologiei 5G sunt, cel puțin deocamdată, destul de puține, una dintre ele fiind cea a senatorului PMP Vasile Cristian Lungu (https://www.monitorulcj.ro/politica-administratie /73927-senatorul-vasile-cristian-lungu-stop-experimentelor-pe-clujeni), care atrage atenția că, în timp ce în Europa sunt deja țări care au blocat tehnologia 5G din cauza pericolului asupra sănătății, în România, populația nici măcar nu a fost informată despre folosirea acestei tehnologii, darămite să se vorbească despre efectele nocive ale radiațiilor. Potrivit politicianului, până la finele acestui an, vor fi instalate antene 5G în Constanța, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Lungu cere îndepărtarea imediată a terminalelor fixe din Florești, Cluj: “Nu suntem laboratorul de experimente al nimănui! Antenele 5G trebuie să dispară din Florești și din alte orașe până există studii concludente despre impactul pe care tehnologia 5G îl are asupra sănătății populației!” Într-o interpelare adresată ministrului Comunicațiilor, senatorul cere lămuriri despre studiile care au dus la autorizarea terminalelor amplasate în Florești și cere ca ministerul să-și argumenteze decizia, având în vedere că în alte țări europene această tehnologie a fost interzisă sau refuzată de cetățeni (în Germania a fost semnată o petiție prin care se cere stoparea 5G) sau de instituții publice (compania britanică de asigurări Lloyds refuză să încheie contracte de asigurare a sănătății față de efectele tehnologiei 5G).

Un semnal de alarmă vine din partea Bisericii. Mănăstirea Petru Vodă (http://manastirea.petru-voda.ro/2019/04/04/tehno logie-5g-dar-numai-pentru-unii/) a publicat pe site-ul propriu un text din care cităm:

“În ultimii 20 de ani, de când telefonia mobilă a devenit omniprezentă în România și în Europa, s-au constatat mii de cazuri de cancer în locuințele sau locurile de muncă aflate în imediata apropiere a antenelor de emisie GSM. În mod firesc, dincolo de binefacerile aduse de tehnologie, trebuie întotdeauna luată în calcul o limită (...) Așadar, un organism de stat precum Ministerul Sănătății ar trebui, conform titulaturii sale, să se preocupe de niște standarde bio-etice în ceea ce privește tehnologia, cu atât mai mult cu cât tehnologia comunicațiilor wireless are la activ un număr atât de mare de victime. De aceea, orice cucerire științifică sau tehnologică impune folosirea ei cu discernământ, adică în mod obligatoriu cunoașterea limitelor folosirii sale. În condițiile în care peste tot în lume locuințele din imediata apropiere a antenelor wireless de putere sunt cele mai puțin căutate din cauza riscurilor cancerigene, graba unui guvern de a înmulți numărul de antene și puterea lor de emisie este tot una cu graba de a îmbolnăvi și omorî cât mai mulți din propriii cetățeni. (...) În Bruxelles se află și Parlamentul European, și Comisia Europeană, și sediul NATO și alte organisme de conducere politică, economică și militară continentală. Dacă liderii unei uniuni de peste 500 de milioane de locuitori au nevoie de sănătate și fac tot ce se poate ca să nu își pericliteze sănătatea cu noile standarde 5G, ar fi de dorit ca și cetățenii statelor membre să fie la fel de protejați de efectele secundare ale noului tip de tehnologie wireless. Poate ar fi cazul ca și în România să existe voci politice suficient de autoritare pentru a proteja sănătatea cetățenilor români, și în special pe acei puțini din tânăra generație care vor să trăiască în această țară minunată”.

Reprezentanții lăcașului precizează că materialul publicat “nu este dedicat ziariștilor atei, gata să ia în râs adevărul doar pentru că vine din partea Bisericii. Adevărul nu încetează să fie adevăr doar pentru că e luat în râs de către ziariștii și cititorii atei ori marxiștii de profesie (...) Nu suntem împotriva tehnologiei, cum nu putem fi împotriva aspirinei, a încălzirii centrale sau a telefonului. Cerem doar atenție la efectele adverse, adică discernământ”.

Părerile oamenilor de știință sunt împărțite: pe de o parte, conform Institutului Național pentru Cancer din SUA (https://www.cancer.gov/), doar “un număr limitat de studii au evidențiat o asociere statistică între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral..., dar cele mai multe studii nu au găsit nicio legătură”, iar poziția oficială a Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.cdc.gov/) este că “nu există dovezi științifice care să dea un răspuns concret la această întrebare. Nu știm sigur dacă radiațiile de la telefoanele mobile pot cauza probleme de sănătate mai târziu în viață.”

Anul trecut, în iulie, peste 170 de oameni de știință din întreaga lume s-au adresat instituțiilor UE, solicitând blocarea tehnologiei 5G, invocând “îngrijorările privind sănătatea cetățenilor europeni”. Aceștia au citat un studiu realizat de Programul Național de Toxicologie din SUA, despre care au spus că a arătat o creștere semnificativă a incidenței cancerului de creier și a bolilor de inimă la animalele expuse câmpurilor electromagnetice, chiar și la niveluri sub standardele actuale ale Comisiei Internaționale de Protecție împotriva Radiațiilor Neionizante (ICNIRP).

Printre altele, ei au cerut UE să definească noi “standarde maxime de expunere totală” din punctul de vedere al siguranței pentru sănătate pentru toate sistemele de comunicații wireless din UE. (www.euronews.com/2019/03/26/what-are-the-health-risks-associated -with-a-5g-network)

UE a răspuns că actualizările independente ale Comitetului Științific pentru Sănătate, Mediu și Riscuri Emergente (SCHEER), care se bazează pe îndrumările ICNIRP, nu au oferit nicio justificare științifică pentru revizuirea limitelor actuale. “Nu ar fi oportun să se efectueze un astfel de studiu înainte ca rezultatele revizuirii ICNIRP să devină disponibile”, au adăugat specialiștii din cadrul Uniunii.

Prof. dr. Alexander Lerchl de la Universitatea Jacobs din Bremen a declarat pentru Euronews: “Au fost efectuate multe studii pe această temă, dar nu au furnizat dovezi de riscuri pentru sănătate.” Se impun studii suplimentare: “Ca om de știință, nu poți dovedi inexistența unor efecte”.

Între timp, și OMS și-a nuanțat poziția, afirmând că nu efectuează studii și nici nu finanțează cercetarea în domeniul tehnologiei, ci “va examina dovezile științifice privind efectele 5G atunci când tehnologia va fi implementată și datele de sănătate publicate vor fi disponibile”.

Până când vor fi cercetate suficient efectele radiațiilor 5G asupra sănătății oamenilor și până la eliminarea oricăror îndoieli, prudența rămâne singura soluție: - Dariusz Leszczynski, expert în biologie moleculară și profesor la Universitatea din Helsinki, Finlanda, afirmă: “Privind riscurile pentru sănătate, se știe că nu se știe nimic sigur. Folosiți-vă telefonul cât doriți, dar nu-l folosiți când nu este necesar și evitați convorbirile lungi”.

Dacă expunerea generală se menține în limitele standardelor ICNIRP, “nu ar trebui să existe consecințe asupra sănătății publice”, este, deocamdată, concluzia OMS.

N.N. Acest material are caracter strict informativ și reflectă exclusiv opiniile entităților și persoanelor citate. Orice interpretări în sensul susținerii “teoriilor conspirației”, negării/afirmării oportunității acestei tehnologii ori inducerii de panică în rândul cititorilor le considerăm lipsite de fundament și le respingem ca atare, informațiile putând fi verificate prin accesarea surselor menționate.

 

Lasă un comentariu