PUIUL DE SOMN DIN TIMPUL ZILEI SCADE RISCUL DE INFARCT ȘI DE AVC

Distribuie pe:

Cercetătorii elvețieni de la Spitalul Universitar din Lausanne, citați de descopera.ro, susțin că obiceiul de a dormi în timpul zilei, o dată sau de două ori pe săptămână, reduce la jumătate riscul de evenimente asociate bolilor cardiovasculare - infarct și accident vascular cerebral.

“Studiul nostru a fost realizat pe 3.462 de persoane din Lausanne, cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani, la începutul cercetării.

Subiecții au fost monitorizați o perioadă medie de cinci ani și au raportat cât de des au dormit în timpul zilei, în săptămâna anterioară. 58% dintre persoanele studiate nu dormiseră deloc în timpul zilei, circa unu din cinci (19%) au spus că au tras un pui de somn în timpul zilei, o dată sau de două ori pe săptămână, iar circa unu din 10 (12%) dormiseră în timpul zilei, în trei până la cinci zile. Aproximativ 11% dintre respondenți dormiseră în timpul zilei de șase până la șapte ori pe săptămână.

În perioada de monitorizare, de cinci ani, au fost consemnate în rândul participanților 155 de evenimente cardiovasculare, precum infarcte și accidente vasculare cerebrale.

În concluzie, un somn scurt în timpul zilei, o dată sau de două ori pe săptămână, a fost asociat cu o reducere de 48% a riscului de producere a unui eveniment cardiovascular, în timp ce nu a fost identificată nicio asociere în funcție de o frecvență mai mare a somnului sau de durată.

Mulți dintre noi ar putea să își dorească să tragă câte un pui de somn de 40 de minute, pentru a reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, însă există și multe alte schimbări ce țin de stilul de viață, ce pot fi realizate, despre care știm că ajută la menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Astfel, 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână și adoptarea unei diete mediteraneene sănătoase pot reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Știm, de asemenea, că tratarea hipertensiunii arteriale și gestionarea colesterolului pot reduce riscul de afecțiuni cardiace și circulatorii, cu potențial letal”, afirmă oamenii de știință elvețieni.

Lasă un comentariu