O PERSONALITATE DE EXCEPȚIE

Distribuie pe:

În dezvoltarea umanității apar din când în când mari personalități - oameni de știință, artiști, oameni de cultură și spiritualitate - care, prin inovațiile și realizările lor, ne fac să privim cu mai multă înțelepciune ce e diferit față de ceea ce știm deja.

Astfel de personalități îi inspiră și devin modele de viață pentru cei care intră în contact cu creațiile lor. Un astfel de model este Shri Mataji Nirmala Devi care, datorită metodei dezvoltate de ea - Sahaja Yoga - a făcut cunoscute și apreciate, în peste 90 de țări, valori umane universale mai puțin acceptate din cauza contextului religios, etnic sau rasial. Astfel, prin integrarea acestor valori, devenim oameni mai bogați și mai împliniți spiritual, cunoscându-ne mai bine pe noi înșine și respectând valorile fundamentale ale celorlalți.

Shri Mataji Nirmala Devi s-a născut la 21 martie 1923, în India, într-o familie creștină. Mama sa a fost prima femeie din India care a obținut o diplomă în studii matematice, iar tatăl său a fost un renumit filolog, care a tradus Coranul, cartea sfântă a religiei islamice, în marathi, limbă vorbită în centrul Indiei. Mahatma Gandi (marele om politic care a promovat lupta nonviolentă pentru cucerirea independenței Indiei) a remarcat potențialul și capacitățile spirituale ale lui Shri Mataji și de aceea, de la 9 ani, a invitat-o să-și petreacă vacanțele la ashramul său. Ea a luptat activ pentru independența Indiei, fiind conducătoarea unei organizații de tineret. Tot așa cum s-a preocupat de libertatea Indiei, s-a preocupat și de libertatea spirituală a omenirii, căutând metoda prin care oamenii să se înțeleagă pe ei înșiși.

Pentru a putea explica mai bine legătura între corpul subtil (energetic) și cel fizic, Shri Mataji a studiat medicina; pentru a înțelege mai bine psihicul uman a studiat psihologia, dând o importanță specială lucrărilor lui Carl Gustav Jung. A remarcat contribuția la evoluția umanității a unor personalități cum au fost Socrate, Confucius, Lao Tzu sau Zarathustra. În 1970 a fondat Sahaja Yoga - un ansamblu de metode adaptate nevoilor societății moderne de autocunoaștere și de evoluție spirituală.

Metoda cuprinde înțelegerea și interpretarea semnalelor pe care le primim sub formă de vibrații care se simt în palme, datorită energiei divine Kundalini, care există în toți, dar foarte puțini sunt conștienți de valoarea și importanța ei, așa cum nu sunt conștienți de felul în care acționează asupra lor nici energia magnetică a Pământului (gravitația) sau energia care, prin impulsuri electrice, transmite de la creier informația în întregul organism. Shri Mataji îi îndeamnă pe cei care vor să testeze Sahaja Yoga să aibă mintea deschisă, asemeni oamenilor de știință, pentru ca astfel să poată înțelege ce anume funcționează și ce nu.

Cine este interesat poate obține o deschidere către orizontul acestei metode îndreptând palmele către poza lui Shri Mataji din acest articol. Așa cum fiecare fotografie sau creație artistică a cuiva emite vibrațiile spirituale ale acelei persoane, poza lui Shri Mataji emite vibrațiile energiei Kundalini, care se poate activa dacă ne dorim aceasta, metoda fiind pur și simplu să îndreptăm palmele cu fața în sus către această poză. Pe parcursul acestui mic experiment, este indicat să ne liniștim mintea, încercând să nu ne gândim la nimic, ci lăsând gândurile să treacă sau iertându-le. Dacă experimentul a avut succes, vom putea simți în palme vibrațiile energiei Kundalini sub formă de răcoare sau căldură.

În cultura orientală, în semn de respect față de guru sau față de fondatorul unei metode (fie că vorbim de artă, arte marțiale sau spiritualitate), în spațiile în care discipolii își desfășoară activitatea este folosită și un simbol sau o poză a maestrului. Acesta este respectul acordat și lui Shri Mataji, la cursurile și activitățile de Sahaja Yoga din Târgu-Mureș, care se țin luni, de la ora 17.30, la Clinica

Dr. Alecu, și marți, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

În semn de recunoaștere a valorii muncii sale, Shri Mataji a primit numeroase distincții internaționale, fiind de două ori nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, oferindu-i-se în 1989 Medalia de Aur a ONU pentru Pace, devenind în 1994 membru de onoare a Academiei de Științe și Arte Petrovskaya din Sankt Petersburg etc.

 

Lasă un comentariu