ROMÂNII FOLOSESC CEI MAI MURDARI BANI (LA PROPRIU)!

Distribuie pe:

O echipă de cercetători olandezi de la Universitatea Radboud din Nijmegen, citată de descopera.ro, a constatat că bacteriile de pe bancnotele românești supraviețuiesc cel mai mult.

Studiul, numit „Banii și transmisibilitatea bacteriilor", a relevat trei tipuri de bacterii rezistente la medicamente, care persistă pe banii românești, în comparație cu alte valute internaționale, inclusiv euro, dolar american și canadian și rupie.

„Românii nu ar trebui să se simtă ofensați că au cei mai murdari bani din lume. Bancnotele românești includ fibră din polimeri care descurajează contrafacerea și le fac mai rezistente, ceea ce permite înmulțirea și transmiterea de patogeni rezistenți la medicamente. Pentru a evita bancnotele murdare, românii au la îndemână o soluție simplă: folosirea cardurilor și plăților online", afirmă oamenii de știință olandezi.

Potrivit studiului, bacteriile supraviețuiesc cel mai mult pe bancnotele românești, în timp ce Croația are cele mai curate bancnote din lume, poziție urmată de rupiile indiene.

În cadrul studiului, cercetătorii au tratat euro, dolari americani, dolari canadieni, kuna croate, lei românești, dirhami marocani și rupii indieni cu o soluție ce conține trei bacterii rezistente la tratamentul cu medicamente - stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), escherichia coli și enterococi (VRE) rezistenți la vancomicină - pentru a testa rata de supraviețuire și gradul de transmisibilitate la oameni.

Rezultatele au relevat că rata de supraviețuire a microorganismelor este cea mai ridicată în cazul banilor românești, toate cele trei bacterii fiind încă prezente pe bancnote după 3, respectiv, 6 ore de la uscarea soluției. Mai mult, leul a fost singura bancnotă care prezenta culturi de VRE și a doua zi după uscare.

O posibilă explicație ar fi fibra polimerică introdusă în toate bancnotele românești, pentru a împiedica falsificarea, care ar atrage și ar reține bacteriile.

Pe dolarii americani și canadieni, cercetătorii au descoperit culturi de MRSA, euro a prezentat doar culturi de escherichia coli, rupiile indiene - culturi de VRE, în timp ce bancnotele croate nu au prezentat niciunul dintre cele 3 microorganisme.

În ceea ce privește rata de transmisibilitate la oameni a bacteriilor, aceasta a fost cea mai ridicată în cazul bancnotelor românești și americane, în timp ce transmisia în cazul euro a fost negativă.

 

Lasă un comentariu