CONSUMUL DE ALCOOL NU NE ÎMPIEDICĂ SĂ DISTINGEM ÎNTRE BINE ȘI RĂU

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Facultatea de Psihologie a Universității Bradford, citați de descopera.ro, susțin că, deși consumul de alcool este asociat cu lipsa inhibițiilor și modificarea modului în care interacționăm cu cei din jurul nostru, compasul nostru moral este mereu activ, ceea ce ne face mereu responsabili de acțiunile noastre.

„În cunoașterea comună, de zi cu zi, dar și în cea științifică, consumul de alcool conduce la ridicarea inhibițiilor pe care o persoană le are, într-o mai mică sau mai mare măsură, și transformarea modului de interacțiune cu cei din jur. Adesea, atunci când noi sau cineva cunoscut nouă se află într-o situație conflictuală sau acționează într-un mod necaracteristic, uneori într-un mod negativ, obișnuim să punem asta pe seama băuturilor alcoolice, într-o manieră care sugerează că responsabilitatea pentru respectivele acțiuni nu poate fi pusă pe seama celui care le-a făcut.

Studiul nostru contrazice însă acest mit, conform căruia, într-o formă sau alta, ne transformăm în altcineva atunci când consumăm alcool, plecând de la relația dintre alcool, empatie și comportamentul moral.

Cercetarea a presupus măsurarea empatiei și a capacității de a lua decizii morale a unor subiecți care au consumat diferite cantități de alcool. Cea mai importantă constatare pe care am făcut-o a fost aceea că un grad avansat de ebrietate este asociat cu o scădere a capacității de a răspunde la stările emoționale și reacțiile celor din jur, dar asta nu schimbă capacitatea noastră de a distinge între ceea ce considerăm a fi bine și ceea ce este rău.

În cadrul acestui experiment, participanții au fost puși în fața unei dileme: ar sacrifica o persoană pentru a salva alte cinci? Astfel, am observat că persoanele care ar fi sacrificat o persoană înainte de a consuma alcool erau la fel de dispuse să o facă și după ce au consumat diferite cantități de alcool. O situație asemănătoare s-a înregistrat și în cazul persoanelor care au refuzat să sacrifice o persoană pentru a salva alte cinci.

Concluzia pe care am tras-o pornind de la aceste observații a fost că, indiferent de cantitatea de alcool pe care au consumat-o, compasul moral al participanților a rămas mereu activ, ceea ce înseamnă că suntem mereu responsabili de acțiunile noastre", explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu