SOCUL, O ALTERNATIVĂ LA PLANTAȚIILE POMICOLE

Distribuie pe:

Anul acesta, condițiile meteorologice au fost nefavorabile în obținerea unor producții de fructe la pomii fructiferi din grădina de lângă casă. Lipsa de fructe poate fi compensată cu fructe culese din flora spontană: soc, corn, alun, măceș, cătină, zmeur, cu fructe bogate în vitamine, zaharuri, proteine.

De pildă, foarte puțini mureșeni cunosc importanța fructelor de soc în industria alimentară și farmaceutică. Socul prezintă importanță atât ca plantă ornamentală și silvică, dar și ca sursă de materie primă. Cunoscut de către pomicultorii amatori mai mult pentru florile sale, folosite uzual la prepararea unor sucuri, siropuri, vinuri, aromatizarea unor băuturi și preparate. Ceaiurile din flori de soc sunt indicate pentru combaterea gripelor, răcelilor, bronșitei și în vindecarea unor afecțiuni renale, în tratamentul astmului și al durerilor de dinți. Puțini oameni cunosc valoarea alimentară a fructelor de soc, care conțin: 9,1 la sută zaharuri, 2,5 la sută proteină, 300 mg la sută potasiu, 65-125 mg la sută vitamina C, 300 mg la sută vitamina A, caroten și vitamina B. Din fructele de soc se prepară compot, dulceață, marmeladă, suc, sirop, lichior, vin, țuică, oțet. De asemenea, fructele de soc se folosesc și la fabricarea unor preparate farmaceutice cu efect diuretic și ușor purgativ. Din fructele de soc se obține un excelent colorant vegetal.

Având în vedere faptul că în flora spontană a județului Mureș există o abundență de plante de soc, merită să se valorifice fructele, mai ales că în ultimii ani se înregistrează o cerință masivă de fructe de soc, export în Ungaria și Germania. Atenție! Să nu fie confundate cu fructele de Boz, o plantă cu fructe asemănătoare cu ale socului, dar foarte toxică. La noi în județ, s-a înființat o plantație cu soc. Din păcate, proprietarul întâmpină greutăți cu recoltatul, din lipsă de forță de muncă. Menționăm că la Institutul de Cercetări Pomicole din Mărăcineni - Pitești și la Stațiunea Pomicolă din Râmnicu Vâlcea s-au creat soiuri valoroase de soc: Mărăcineni 1, Brădet 15-16, Vâlcea 10, soiuri care se pretează și în zona noastră, în grădina de lângă casă sau în plantații.

Lasă un comentariu