RETROCEDĂRILE ILEGALE SFIDEAZĂ GROSOLAN REALITATEA ISTORICĂ (V) UNGARIA N-A PREDAT NICI ASTĂZI ARHIVELE ISTORICE ȘI DE PROPRIETATE DIN TRANSILVANIA

Distribuie pe:

Interviu cu prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop - avocat

- Prin Tratatul de la Trianon, Ungaria era obligată să predea României arhivele istorice și de proprietate privind Transilvania. Care este situația?

- Tratatul avea un text, 232, care obligă statul maghiar să predea arhivele istorice ale Transilvaniei. Pe mine, în acest cadru, mă interesează arhivele de proprietate - cărțile funciare. Nu s-au predat nici în ziua de astăzi. În 1947 se repetă acest lucru, chiar și în 1952, în fața lui Stalin, s-a propus să facem un aide-memoire prin care să se reglementeze această situație a arhivelor și a conflictelor de proprietate între cele două state. Figura pe agendă atunci și averea Fundației Emanoil Gojdu. Problema e cunoscută și nerezolvată, chiar dacă avem și tratate noi care reglementează această chestiune cu Ungaria. Eu am propus la un moment dat Guvernului să reluăm aide-memoire-ul cu Ungaria și să le cerem ferm predarea arhivelor de la Trianon și de la 1947 - iar dacă nu, nu luăm de bune actele de proprietate din acea perioadă. Am transmis atunci, prin premier, Oficiului Național de Cadastru să inventarieze toate proprietățile preluate în baza Reformei agrare din 1921. Să inventarieze toate proprietățile care au fost refăcute fals și grosolan de dictatura horthystă în 1941-1944. După aceea, Oficiul de Cadastru să transmită aceste date la Ministerul Finanțelor și Băncii Naționale, care să transmită toate sumele bănești care au fost predate de statul român la “Fondul agrar”, fond care scoate România din chestiune.

Asta încă n-ar fi suficient: la Tribunalul de Mare Instanță din Paris, Arhivele Naționale ale României ar trebui să trimită persoane care să cerceteze cele 165 de volume de documente care includ toate arbitrajele pe care le-a avut România și sumele pe care le-a plătit, dar nimeni, niciodată, până la ora actuală, nu s-a dus acolo să întoarcă măcar o filă! Am un facsimil după documentul original: Ministerul

Justiției transmite în baza Arbitrajului de la Paris, unde a fost avocatul României Nicolae Titulescu, toate documentele legate și trei acorduri privind înființarea Fondului Agrar prin care România este scoasă din cauză. Este și un tabel la Ministerul Finanțelor, cu fondurile vărsate. Nimeni nu s-a ocupat de el! Și la noi, la Banca Națională, sunt o parte din listele oficiale, dar funcționarii de-acolo nu vor să dea acces. În aceste acte s-ar vedea exact cât a dat statul român și cine a beneficiat de plățile acelea. Ministerul de Război din Franța are arhive cu optanții, dar statul român nu are. E posibil acest lucru? Guvernul României trebuie să recupereze toate documentele care există… Dacă nu revizuim aceste aspecte, ne întoarcem la stările de lucruri dinainte de răscoala lui Horea în Transilvania. România se opacizează într-o eră negatorie și auto-distructivă.

 

Lasă un comentariu