“ȘTEFAN, ȘTEFAN, DOMN CEL MARE...”

Distribuie pe:

Cu ocazia vizitei sale la Casa Albă, președintele Klaus Iohannis i-a oferit liderului american o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare. În schimb, Iohannis a primit o vază inscripționată cu “The White House”. Interesant! Cadoul pare a avea o simbolistică aparte, deoarece sabia lui Ștefan cel Mare, în varianta originală, se află la Istanbul, în Muzeul Topkapî, autoritățile turce refuzând, în repetate rânduri, să ne-o înapoieze.

Ce-i drept, replici ale minunatei arme au fost aduse în țară încă din toamna anului trecut, în mai multe orașe, iar premierul turc Recip Erdogan i-a dăruit una chiar și președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Unul dintre cele mai valoroase obiecte rămase de la Ștefan cel Mare, ilustră figură a istoriei noastre naționale, cel care a reușit să domnească 47 de ani, timp în care a dus 47 de lupte (din care a pierdut doar una - de fapt, mai mult o remiză decât o înfrângere) și a întemeiat, refăcut sau înzestrat peste 44 de mănăstiri și biserici, este sabia sa. Aceasta i-a fost dăruită, după bătălia de la Vaslui, de Papa Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea Creștinătății.

Sabia a fost realizată din oțel de Toledo, cel mai bun material existent în Evul Mediu pentru fabricarea armamentului. Mânerul în formă de cruce al sabiei este împodobit cu Stema Moldovei.

În cursul secolului al XVI-lea, arma domnitorului român a ajuns la Istanbul, unde este păstrată și astăzi la muzeul Topkapî.

“Există două variante distincte referitoare la modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruită de Ștefan cel Mare, sultanului, cu puțin timp înainte de a muri. În acest fel, Ștefan a dorit să recunoască meritele unui adversar redutabil. Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Fiu al lui Ștefan cel Mare, Petru a încercat să redeschidă lupta cu Imperiul Otoman, în 1538. Campania de represalii a sultanului Soliman Magnificul avea să ducă la pierderea domniei și la refugierea lui Rareș în Transilvania. Trupele otomane au impus ca domn al Moldovei pe Ștefan al V-lea, cunoscut ca «Lăcustă-Vodă». Turcii au jefuit tezaurul Moldovei, înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.” Timp de 460 de ani, sabia nu a mai părăsit Turcia. Ea a fost expusă ultima dată, în țara noastră, în iulie 2004, la Muzeul Național de Artă al României. Cu această ocazie, Guvernul Turciei a donat o copie a sabiei statului român. Copia sabiei lui Ștefan cel Mare, ea însăși o operă de artă, a fost donată Mănăstirii Putna, de către Guvernul României, cu prilejul manifestărilor ce au avut loc la Putna, la 1 iulie 2004.

Sabia expusă la Topkapî are lungimea totală de 125 cm - lama de 102 cm, cu un mâner îmbrăcat în fir din argint împletit; cântărește aproximativ 2,5 kg. Mânerul se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat probabil cu aramă. Pe fața superioară a discului apare inscripția: “Eu domnul Ștefan, voievod!”, împreună cu semnul Crucii.

În weekend-ul ce tocmai s-a încheiat, în jurul nostru fiind marcate Zilele Europene ale Patrimoniului, sabia Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a putut fi admirată gratuit în mausoleele din județul Vrancea. Cu această ocazie, local, a fost organizată a cincea ediție a evenimentului “Mausolee pe bicicletă”, o acțiune de promovare a patrimoniului cultural din județ.

Ceremonialul militar și religios, organizat cu ocazia aducerii replicii sabiei, a avut loc vineri, la Mausoleul Eroilor Mărășești. Sabia a fost așezată pe sarcofagul generalului Eremia Grigorescu - comandantul Armatei I în luptele de la Mărășești din 1917, monument funerar care se află în interiorul Mausoleului.

Sâmbătă, sabia Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a fost transferată și expusă la Mausoleul Eroilor Mărăști. Evenimentul a fost organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Județean de Jandarmi “Eracle Nicoleanu” Vrancea, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei. Șeful IJJ Vrancea, colonelul Adrian Babiș a arătat că replica sabiei Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a fost adusă în țară, la sfârșitul lunii noiembrie 2018, în urma strădaniei Jandarmeriei Române, a Ordinului Militar “Sfânta Maria” și a Casei de Comerț Balcanice, fiind donată de Muzeul Topkapî din Istanbul. “Onorăm, astăzi, cu recunoștință și adâncă pioșenie, amintirea și faptele eroilor care ne-au lăsat o țară. Aducerea în Vrancea a sabiei (replica) marelui voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt este unul dintre evenimentele, alături de «Vrancea Eroică» și «Mausolee pe bicicletă», prin care vrâncenii arată că nu-i uită pe Eroii Neamului. Momentul nici că se putea să fie unul mai bun, deoarece mâine sărbătorim și Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creștine care ne amintește de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota. Crucea, simbolul creștinilor de pretutindeni, a fost și simbolul bătăliilor purtate de Ștefan cel Mare și Sfânt împotriva otomanilor”, a spus prefectul Ticu Costandache.

Comandantul Jandarmeriei Brașov, colonel Cristian-Elly Paliștan a vorbit despre proiectul inițiat anul trecut, “Jandarmeria unește România”. Au fost evenimente organizate la Giurgiu, Sibiu, Abrud, Câmpeni, Sighet, Brașov. “Este o onoare pentru mine să fiu prezent, astăzi, aici la ceremonialul militar și religios organizat de Jandarmeria Vrancea. Am avut onoarea să reprezint Jandarmeria Română în momentul în care replica sabiei, în Anul Centenar 2018, a fost adusă în țară, primită într-un ceremonial grandios în Vama Giurgiu”.

Vineri după amiază, la Cinematograful “Balada” din Focșani a avut loc lansarea filmului documentar “Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, realizat de cineastul Dan Burlac. Ulterior, filmul documentar a fost prezentat la Soveja, locul unde au fost realizate primele filmări în cadrul acestui proiect. La lansare au fost prezenți directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu, regizorul filmului, Dan Burlac, dar și echipa națională a Jandarmeriei Montane, condusă de locotenent colonel Simon Bâlbâe. Acesta a menționat că acțiunile din Anul Centenar au debutat cu o ascensiune pe Vârful Omu, iarna, pentru a aniversa Mica Unire. A urmat o urcare pe Ceahlău, pentru a aniversa Unirea Basarabiei cu România, încheind pe 1 Decembrie, când a avut loc urcarea pe vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din țară.

“Pentru eroii care ne-au lăsat o țară” este un film documentar realizat anul trecut de cineastul Dan Burlac. Acesta a însoțit, timp de cinci zile, echipa de 10 jandarmi montani care au parcurs pe jos cei 80 de km, reprezentând vechea linie a frontului din Primul Război Mondial, pe creasta Munților Carpați, între localitățile Mărăști, Soveja, Oituz și Târgu Ocna. “Este un film care îmi este deosebit de drag, este cel mai bun lucru care putea să mi se întâmple în Anul Centenarului”, a mărturisit regizorul Dan Burlac.

Așteptăm asemenea manifestări și la Târgu-Mureș! Nu de alta, dar istorie avem, talente și forțe avem, ne mai lipsește doar... concordia!

Lasă un comentariu