COMISIA EUROPEANĂ ȘI ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII - VACCINAREA ESTE O PRIORITATE A SĂNĂTĂȚII PUBLICE ȘI UN DREPT UNIVERSAL!

Distribuie pe:

Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au organizat, săptămâna trecută, la Bruxelles, primul Summit mondial privind vaccinarea, având drept scop dinamizarea acțiunilor pe plan global, în vederea combaterii răspândirii bolilor ce por fi prevenite prin vaccin și pentru a contracara campaniile de dezinformare cu privire la vaccinuri, campanii tot mai răspândite la nivel mondial.

Jean-Claude Juncker, președinte al Comisiei Europene, a declarat: “Este de neacceptat și de neiertat ca, într-o lume dezvoltată ca a noastră, să mai fie copii care mor de boli ce ar fi trebuit de mult eradicate în Europa. Mai grav, dispunem de soluția necesară, dar nu o utilizăm la capacitate maximă. Vaccinarea previne deja 2-3 milioane de decese pe an și ar putea preveni încă 1,5 milioane dacă se va îmbunătăți sfera de acoperire la nivel global a vaccinării (...) Avem de-a face cu o provocare globală, pe care trebuie să o abordăm împreună, acum”.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a tras, de asemenea, un semnal de alarmă: “După mulți ani de progrese, ne aflăm într-un moment critic. Rujeola revine în forță, iar 1 din 10 copii continuă să rateze vaccinurile esențiale din copilărie. Putem și trebuie să revenim pe drumul cel bun. Vom face acest lucru numai asigurându-ne că oricine poate beneficia de puterea vaccinurilor și dacă guvernele și partenerii investesc în imunizare ca drept universal și bun social”.

În ultimii 3 ani, 7 țări, din care 4 în regiunea europeană a OMS, și-au pierdut statutul de țări în care rujeola a fost eradicată. Noile focare apărute sunt rezultatul direct al lacunelor în ce privește rata de vaccinare, inclusiv în rândul adolescenților și al adulților care nu au fost niciodată vaccinați complet.

Potrivit OMS, reticența față de vaccinare, lipsa vigilenței, încrederii și accesibilității reprezintă una din cele 10 amenințări la adresa sănătății mondiale, în 2019. Vaccinurile sunt sigure și eficace și stau la baza oricărui sistem solid de asistență medicală primară.

La nivel mondial, 79% dintre oameni sunt de acord că vaccinurile sunt sigure și 84% sunt de acord că sunt eficace, potrivit Monitorului mondial Wellcome privind opiniile și sentimentele cetățenilor în ce privește știința și provocările majore din sănătate. Cu toate acestea, Raportul privind situația încrederii în vaccinuri în UE arată că în numeroase state membre a crescut numărul de refuzuri ale vaccinării, pe fondul nivelului scăzut în siguranța și eficacitatea vaccinurilor, înregistrat pe plan mondial, ceea ce duce la creșterea incidenței bolilor.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din luna aprilie a acestui an, aproape jumătate dintre cetățenii UE (48%) consideră că vaccinurile pot produce adesea reacții adverse grave, 38% cred că pot provoca tocmai bolile împotriva cărora oferă protecție, iar 31% sunt convinși că pot slăbi sistemul imunitar. Aceste cifre sunt, de asemenea, rezultatul unei extinderi sporite, prin intermediul mijloacelor digitale și platformelor de comunicare socială, a dezinformării cu privire la beneficiile și riscurile vaccinurilor.

Până în momentul de față, în 2019, s-a înregistrat, la nivel mondial, cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din 2006 încoace. Creșterea numărului de cazuri de rujeolă, care a debutat în 2018, a continuat și în 2019, cu aproximativ 90.000 de cazuri raportate în prima jumătate a anului, în regiunea europeană OMS și peste 365.000.000 în întreaga lume. Aceste cifre semestriale depășesc deja cifrele totale înregistrate în fiecare an, din 2006, atrag atenția OMS și Comisia Europeană. (sursa - who.int., sursa foto - wallstreet.ro)

Lasă un comentariu