PREA MULTĂ DEZORDINE NE FACE VIAȚA GREA!

Distribuie pe:

Chiar dacă dezordinea poate fi considerată un semn de creativitate, psihologii ne atrag atenția că prea multă dezordine nu mai transmite același mesaj, ci ne afectează sănătatea.

Aceștia au alcătuit și o listă cu ceea ce înseamnă prea multă dezordine în viața noastră, sfătuindu-ne să luăm măsuri.

Prea multe lucruri - În cazul în care dulapurile sunt mai mult decât pline sau, dacă biroul este acoperit cu mormane de hârtii aruncate, poate doriți să faceți niște pași spre un spațiu de lucru mai potrivit. În timp ce un pic de haos ar putea avea unele aspecte majore - cel puțin un studiu sugerează că o cameră dezordonată stimulează creativitatea -, în schimb are multe alte dezavantaje. Poate fi chiar dăunător pentru sănătatea fizică și psihică.

Nivel ridicat de cortizol - Când totul este în ordine, știi exact unde îți pui ochelarii și cheile, astfel încât să știi de unde să le iei și să îți continui ziua. Acest lucru economisește timp și evită o mulțime de probleme. Într-un studiu, femeile care și-au descris casele drept dezordonate au avut un nivel ridicat de cortizol (hormonul de stres) pe parcursul zilei, în timp ce cele care și-au descris locuința ca un spațiu bine organizat, odihnitor, au avut niveluri mai mici ale cortizolului.

Nu va fi mai ușor! - Dacă sunteți un pic împrăștiat, deoarece spațiul vostru este împrăștiat, nu vă îngrijorați. Cercetările au arătat că adulții de aproximativ 50 de ani, care au prea multe grămezi de lucruri inutile, sunt mai predispuși decât oamenii tineri să ia decizii legate de ceea ce trebuie să scape. Studiul a mai constatat că acele grămezi inutile de lucruri vă pot face să fiți mai puțin satisfăcuți de viața voastră.

Mintea călătorește... - Este greu să vă concentrați pe sarcini importante atunci când mai multe lucruri concurează pentru atenția voastră. Cercetătorii au descoperit că munca într-un spațiu dezorganizat face mai grea concentrarea. Poate fi deosebit de dur pentru persoanele cu ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție). Dacă aveți ADHD, un organizator sau un antrenor profesionist poate fi cel mai bun prieten pentru a restabili o anumită ordine în spațiul vostru.

Jenă și izolare - O casă îngrijită și ordonată este primitoare, atât pentru oamenii care locuiesc în ea, cât și pentru oaspeți. O casă dezordonată poate crea o senzație contrarie. Dar îndepărtarea de oameni vă poate influența relațiile și vă poate face să vă simțiți triști și singuri.

Pericole ascunse - Când podeaua este acoperită de cutii, haine, prea mult mobilier, vă puteți accidenta mai ușor, mai ales dacă sunteți mereu grăbit. Rafturile umplute până la refuz de cărți și bibelouri pot fi un pericol dacă o bucată de mobilier supraîncărcat se răstoarnă.

Neatenție și generozitate - Un mediu mai organizat vă poate face mai grijuliu față de ceilalți. Într-un studiu, voluntarii care au completat chestionarele într-o cameră îngrijită au avut mai multe șanse să spună că vor să doneze unei organizații de caritate, în comparație cu cei care au fost chestionați într-o cameră dezordonată.

Probleme ale memoriei - Unii oameni care locuiesc în case înghesuite au o memorie de lucru mai săracă, potrivit cercetărilor. Creierul este conectat să urmărească doar câteva detalii simultan, pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât poate fi supraîncărcat atunci când se întâmplă prea multe.

Siguranța primează - Chiar dacă un foc izbucnește în cele mai diverse moduri (uleiul de gătit se ridică în flăcări sau un arzător prinde marginea prosopului), dezordinea îngreunează obținerea ajutorului. Nu numai că veți avea mai multe probleme pentru a ieși la timp (căile de ieșire fiind blocate), dar și pompierii vor avea nevoie de un timp mai lung pentru a stinge focul.

Creștere în greutate - Persoanele care își umplu casele cu atât de multe lucruri, încât pot avea o tulburare de a aduna continuu (colecționarea compulsivă de obiecte) par să fie mai predispuse la supraalimentare și să devină obezi. Un studiu a constatat că, pe măsură ce tulburarea s-a înrăutățit, la fel s-a întâmplat și cu indicele de masă corporală și simptomele alimentației (se consumă cantități mari de alimente, într-un timp scurt).

Insomnie - Persoanele care suferă de colecționare compulsivă de obiecte par mai susceptibile de a avea insomnie. Legătura dintre cele două nu este chiar clară, dar somnul este important pentru gândirea clară și luarea deciziilor. Dacă sunteți lipsiți de somn, este mai probabil să luați decizii discutabile, inclusiv cele care implică obținerea mai multor lucruri de care nu aveți nevoie...

Lasă un comentariu