DIN NOU SE DOREȘTE BLOCAREA PARCĂRII DE LA SPITAL

Distribuie pe:

Ca urmare a declarațiilor tendențioase, aruncate în spațiul public de către reprezentanții Consiliului Județean Mureș, în legătură cu unele documente presupuse a fi ilegale depuse de către Primărie la Agenția pentru Protecția Mediului în vederea obținerii autorizației de mediu, pentru construcția parcării de la Spital, dorim să vă demonstrăm contrariul acestei situații, astfel: - prin adresa 3927/31.03.1975, a Comitetului executiv al Consiliului Popular al Județului Mureș, se arată acordul la înscrierea în cartea funciară a dreptului de administrare operativă a municipiului Târgu-Mureș asupra terenului în suprafață de 20 ha, situat la locul „Ghera" (locația Spitalului Clinic Județean), înscris în CF nr. 1832, nr. top 1926/2.

- Prin Decizia nr. 266 din 3 iunie 1975, a Comitetului Executiv al Consiliului popular al județului Mureș, a fost transmis, la vremea aceea, din administrarea municipiului Târgu-Mureș în administrarea Ministerului Sănătății din cele 20 ha, un teren în suprafață de 5,4 ha situat în Târgu-Mureș, pentru amplasarea noului spital clinic, cu 1.200 paturi, și a policlinicii Târgu-Mureș.

Așadar, Consiliul Județean Mureș are în administrare aproximativ 5,4 ha (amplasamentul actualului Spital Clinic Județean de Urgență Mureș), iar diferența până la 20 ha - teren aferent Spitalului, fiind în administrarea municipiului Târgu-Mureș (blocul ANL, Cimitirul municipal, spațiu verde, strada Gh. Marinescu, implicit terenul viitoarei parcări pe care municipalitatea dorește a o construi). Față de cele înscrise mai sus, există documente doveditoare și ne surprinde faptul că reprezentanți de vârf ai Consiliului Județean Mureș fac „uitate" aceste documente cu o vechime de nici 45 de ani. Restul, e can-can!

Povestea merge mai departe, iar în 2007, terenul aferent Spitalului a fost furat de la Primărie peste noapte și intabulat de către Consiliul Județean Mureș, pe vremea președintei Lokodi Edita, cuprinzând inclusiv o parte din str. Gh. Marinescu, cimitirul orașului, tot terenul de fotbal din spatele Spitalului și o parte din proprietățile private. Începe un proces lung, de aproape 10 ani, între Primăria Târgu-Mureș și Consiliul Județean Mureș, timp în care autoritatea locală nu a putut administra și nu a putut efectua nicio investiție pe acel teren. În tot acest timp, însă, Primăria a fost deschisă și nu a blocat în niciun fel investițiile Spitalului, fiind emise autorizații de construcție pentru supraetajare, modernizare și extindere Spital și Centru SMURD, eliberând toate actele și avizele solicitate de către Consiliul Județean Mureș, cu toate că între cele două instituții exista pe acest subiect un proces pe rol.

Pe de altă parte, din punct de vedere moral și legal, atragem atenția că Primăria Târgu-Mureș are datoria de apăra patrimoniul orașului, bunuri care nu sunt ale unei administrații, ci sunt ale cetățenilor urbei! Primăria Târgu-Mureș, trecând peste îngrijorarea provocată de tensiunile nefirești dintre Consiliul Județean Mureș și administrația municipiului, își reafirmă totalul sprijin pentru proiectul Spitalului de arși, ce „zace" prin ministere de foarte mult timp. Primăria a susținut și a efectuat toate demersurile pentru eliberarea Certificatului de urbanism nr. 2182/07.11.2018 (scopul acestuia fiind „Obținerea Autorizației de construire a unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a departamentelor UPU, ATI și Chirurgie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș") (Conform Anexei 1). Finanțarea proiectului „Spitalul de arși" nu acoperă și partea de amenajare a parcării afectate, astfel că proiectul Primăriei, completează investiția Spitalului, nu o blochează! (Anexa 2 - Proiectul parcării propuse de Primărie, și Anexa 3 - Proiectul Spitalului de arși).

Afirmațiile dumneavoastră, pur electorale, potrivit cărora „nici Statul român, nici județul și nici municipiul nu au un drept real asupra acelui teren, niciuna din aceste entități nu poate să efectueze niciun fel de investiție fără un drept real de proprietate înscris în CF, nu pot fi investiți bani publici pe o suprafață de teren", sunt taman invers „hărniciei" pe care ați arătat-o odată cu solicitarea numeroaselor autorizații de construire pentru investiții la spital și pe care instituția noastră vi le-a și eliberat.

Pe această cale, invităm responsabilii din Consiliul Județean Mureș la dialog și îi asigur pe cetățenii orașului că în limitele competențelor noastre legale vom promova și vom sprijini întotdeauna brandul medical al orașului. Sperăm ca în urma acestei colaborări, județul Mureș să nu mai fie „cunoscut" drept exemplu negativ pentru atitudinea nepotrivită și uneori ostilă a Consiliului Județean Mureș față de administrația municipiului reședință de județ.

Dragi târgumureșeni, nu vă lăsați induși în eroare ascultând declarații politicianiste, arogante și strict electorale! Actele primează și vă dovedim, din nou, lăsându-vă pe dumneavoastră să decideți cine minte!

Lasă un comentariu