SENZAȚIA DE FOAME NE AFECTEAZĂ DECIZIILE ÎN RĂU

Distribuie pe:

Cercetătorii scoțieni de la Universitatea Dundee, citați de descopera.ro, susțin că senzația de foame poate afecta felul în care oamenii iau decizii importante, ei devenind grăbiți și lipsiți de răbdare.

„În cadrul studiului nostru, am testat de două ori un număr de 50 de participanți, după ce au mâncat normal într-o zi, respectiv după ce nu mâncaseră nimic în timpul zilei.

Cei care nu și-au potolit foamea au arătat o preferință mai puternică pentru recompense de mai mică valoare, dar care să fie oferite imediat, față de altele mai consistente pe care, însă, să le primească ceva mai târziu.

Senzația de foame poate schimba preferințele pentru recompense fără legătură cu alimentele. Astfel, foamea interferează și se răsfrânge și asupra altor tipuri de decizii care apar în viața de zi cu zi, unele dintre ele cu consecințe pe termen lung, precum cele financiare sau relaționale.

Este important ca oamenii să știe că foamea le afectează preferințele, mai ales dacă au venituri mici sau dacă se află într-o situație în care trebuie să își poată gestiona resursele, iar o decizie proastă e tot ce le mai lipsește.

Oamenii care umblă pe drum înfometați sau încearcă să fie eficienți și pe stomacul gol, la muncă sau în alte activități, pot fi mai ușor exploatați de vânzători sau pot să își schimbe preferințele astfel încât să fie afectați pe termen lung de niște decizii pripite, de moment.

De obicei, oamenii sunt conștienți că nu trebuie să meargă la cumpărături când le este foame, întrucât vor tinde să cumpere alimente nesănătoase și vor fi mai îngăduitori decât în mod obișnuit.

Pe de altă parte, dacă te duci înfometat la o întâlnire cu un consultant de asigurări sau de credit, poți deveni mai preocupat de obținerea unei satisfacții imediate în defavoarea unui viitor potențial mai promițător.

Totodată, am descoperit că, în general, oamenii sunt dispuși să aștepte 35 de zile pentru a primi o recompensă consistentă, dar înfometați fiind vor accepta una pe jumătate ca valoare dacă o pot obține în 3 zile...", explică oamenii de știință scoțieni.

Lasă un comentariu