VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ARTIȘTILOR PROFESIONIȘTI

Distribuie pe:

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, Asociația Artiștilor Plastici din Tg.-Mureș a vernisat la Galeria „Unirea" una din cele mai reușite expoziții aparținând artiștilor plastici profesioniști. Au participat un număr restrâns de artiști din diferite localități ale țării: Sibiu, Cluj-Napoca, Bistrița, Reghin, București, Tg.-Mureș. Simeza a fost organizată profesional de artistul plastic Vasile Mureșan, care se ocupă de obicei de acest aspect în cadrul A.A.P. Expoziția este repartizată pe categorii de lucrări tematice și tehnice. Domnul ILARIE OPRIȘ, invitatul onorific, deschide expoziția, menționând prezența profesioniștilor în această Asociație din 1988, cu prilejul taberei de la Sovata. Aici a fost invitat dl. Vasile Mureșan, care de atunci păstrează tradiția colaborării, numărul profesioniștilor ajungând la 30. Asociația, condusă patru decenii de dl. Opriș, este un act cultural pentru județul Mureș și un salt calitativ prin garanția studiilor de specialitate și dăruire profesională.

VASILE MUREȘAN activează în această asociație de peste 15 ani și este mereu prezent la selecția lucrărilor și aranjarea pe simeze, ajutând mulți amatori prin cunoștințele transmise acestora. Este „un lup singuratic" după cum mărturisește el însuși, înscriindu-se în U.A.P. și A.A.P. în aceeași zi. În continuare face caracterizarea lucrărilor pe fiecare autor și pe tematica grupată separat. La trecerea de la realism la artă modernă, abstracționism se face prin diferite metode specifice fiecărui artist. Arta conceptuală este mai puțin înțeleasă de public, ea exprimându-se prin puterea și influența culorilor asupra psihicului uman, provocând o emoție puternică. MARCEL NASTE, din Reghin, este un artist consacrat, binecunoscut în județ și în țară. Artistul explică că arta este o formă de regăsire spirituală pentru înălțarea noastră. Prima creație a lumii aparține lui Dumnezeu. Icoana este simbolul de credință și evoluție spirituală, iar răstignirea prin jertfa lui Iisus este Iubirea mai presus de orice. Arta este o stare de emoție trăită la intensități diferite prin culoare și formă și cu multă iubire. Pictura modernă este ceea ce nu înțelege raționalul și nu se poate explica, fiind considerată supremația artelor. În artă e nevoie de studiu, de muncă multă care dă roade, exprimând o parte din ceea ce suntem. În arta gestuală nimic nu este întâmplător, iar artistul are nevoie atât de cultură, talent, cât și de muncă. Arta este esența vibrațiilor noastre interne care se manifestă prin creație, care este rezultatul amplu al cunoașterii vieții, culturii și sentimentelor care se regăsesc în Eul nostru profund. Trecerea de la realism la abstract se face prin filtrul rațiunii și experienței individuale. Mesajul artei abstracte este dincolo de formă. ILARIE OPRIȘ face câteva anunțuri legate de taberele care au fost realizate în acest an și care vor veni. A fost plecat în capitala Republicii Moldova, unde s-au sărbătorit zilele orașului Chișinău. A fost deschisă o expoziție de icoane la Biblioteca Națională, care a avut un mare răsunet. De asemenea, s-a vizitat cel mai mare depozit de vinuri din lume, pe o suprafață de 70 kmp. Ca urmare a acestei întâlniri, se vor face forme de înfrățire cu localitatea Ialoveni din Republica Moldova, relația internațională cu Chișinău datând de multă vreme. În final, ca de obicei, se fac fotografii de grup și tablouri, urmate de o scurtă agapă. Din păcate, la acest vernisaj participarea publicului mureșean a fost mai puțin numeroasă față de altă dată.

Artiștii participanți la expoziție: Marcel Naste - cu 6 lucrări, Mureșan Vasile - 5 lucrări, Rodica Olteanu - 8 lucrări, Leah Olimpia - 6 lucrări, Kulcsar Erzsebet - 5 lucrări, Vescan Rodica - 2 lucrări, Deleanu Marta - 2 lucrări, Voichița Cecălăcean - 2 lucrări, Herinean Karina - 6 lucrări, Giurgiu Antonela - 2 lucrări.

Lasă un comentariu