MAPAMOND

Distribuie pe:

Germania: 200 de persoane, nevoite să doarmă în trenurile din gara Hanovra din cauza furtunii

Compania feroviară germană Deutsche Bahn a permis unui număr de 200 de persoane să doarmă marți noaptea în trenurile aflate în gara centrală din Hanovra, în condițiile în care o furtună a cauzat întârzieri și anulări ale curselor, transmite dpa.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bahn a pus la dispoziție două trenuri ICE (InterCity Express) în gara Hanovra, cu o capacitate de aproximativ 1.400 de locuri. De asemenea, au fost puse la dispoziție trenuri în gările din Hamburg și Kassel, însă ele nu au fost folosite.

Transportul feroviar a fost afectat începând de marți seară, mai ales în nordul și nord-estul Germaniei. Din cauza furtunii, mai multe linii au fost blocate de arbori căzuți.

Ruta feroviară între orașele germane Hanovra și Bremen a fost închisă temporar, adaugă sursa citată.

 

Mexic: Autoritățile au descoperit 29 de cadavre într-o groapă clandestină din vestul țării

Autoritățile mexicane au anunțat marți că au găsit o groapă conținând peste 100 de saci de plastic, în care se găseau rămășițele pământești a 29 de persoane, în statul Jalisco, din vestul Mexicului, transmite Reuters.

Numărul crimelor din Mexic a ajuns la un nou nivel record în prima jumătate a acestui an, după ce în 2018 disputele între diversele carteluri mexicane s-au soldat cu 29.111 morți.

Într-o conferință de presă, procurorul general al statului mexican Jalisco, Gerardo Solis, a declarat că după descoperirea macabră din apropierea orașului Zapopan, anchetatorii au ajuns la concluzia că rămășițele pământești aparțin unui număr de 29 de persoane, dintre care 16 corpuri fuseseră tranșate.

Două dintre victime sunt femei, iar patru aveau antecedente penale.

În Mexic, deseori cartelurile răpesc și ucid membri ai grupărilor rivale, multe victime fiind aruncate în gropi clandestine.

 

Israel: Netanyahu nu cedează și cere formarea unui „guvern sionist puternic"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a pledat miercuri pentru formarea unui „guvern sionist puternic" după alegerile legislative anticipate care îl plasează aproape la egalitate cu rivalul său Benny Gantz, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, notează AFP.

„În următoarele zile, vom demara negocieri în vederea alcătuirii unui guvern sionist puternic", a declarat Benjamin Netanyahu, într-un discurs în plină noapte la Tel Aviv.

„Vom negocia cu cel mai mare număr de parteneri pentru a evita formarea unui guvern antisionist periculos (...) Nu va fi și nu poate să fie un guvern care se sprijină pe partide arabe antisioniste, partide care neagă existența însăși a Israelului, ca stat evreu și democratic", a adăugat el.

Potrivit ultimelor sondaje la urne, partidul Likud al lui Netanyahu ar obține între 30 și 32 de locuri din cele 120 ale parlamentului (Knesset), față de circa 32 pentru formațiunea Kahol Lavan (Albastru și Alb) a fostului șef de stat major al armatei israeliene Benny Gantz.

 

Spania se întoarce la urne pentru a patra oară în patru ani

Spania se va întoarce la urne, la 10 noiembrie, pentru a patra oară în patru ani, șeful guvernului socialist, Pedro Sanchez, nereușind să obțină sprijinul necesar pentru menținerea sa la putere, notează AFP.

„Țara este sortită să organizeze noi alegeri la 10 noiembrie", a recunoscut, marți, Pedro Sanchez, după ce a fost primit de regele Spaniei, Felipe al VI-lea.

„Rezultatul consultărilor cu regele este clar: nu există nicio majoritate în Camera Deputaților care să poată garanta formarea unui guvern", a adăugat socialistul care a câștigat ultimul scrutin de la 28 aprilie, dar fără să obțină majoritatea absolută.

Anterior, palatul regal anunțase că suveranul nu va propune un candidat la funcția de șef al guvernului, deoarece niciunul „nu beneficiază de sprijinul necesar pentru a obține votul de încredere în Camera Deputaților".

Spania suferă de instabilitate de când sistemul bipartit s-a spart, în 2015, odată cu intrarea în Parlament a radicalilor de stânga din Podemos și a liberalilor din Ciudadanos. Parlamentul este și mai fragmentat după emergența formațiunii de extremă dreapta Vox, la ultimele alegeri.

 

Marea Britanie: „Niciun Brexit nu e bun pentru țara noastră"

Lidera Partidului Liberal-Democrat (proeuropean) britanic, Jo Swinson, a promis marți că va opri Brexitul și a estimat că plănuirea unei ieșiri din UE fără acord înseamnă „să dai foc la casă", relatează AFP.

„Ar fi bine să aveți o asigurare, vă veți pierde totuși toate lucrurile", a spus Jo Swinson în discursul său de închidere a congresului anual al partidului, cea de-a treia formațiune politică a țării, de la Bournemouth, în sudul Angliei.

„Nu există un Brexit care să fie bun pentru țara noastră", a spus ea, prezentându-se drept „candidată la postul de prim-ministru" în fața militanților și cadrelor partidului.

Formațiunea, care cunoaște o creștere de popularitate, adună în sondaje în jur de 20% din intențiile de vot, talonând Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn. În caz de alegeri, conservatorii premierului Boris Johnson ar ajunge în frunte, fiind creditați cu peste 30% din intențiile de vot.

„Ambiția mea pentru partidul nostru și țara noastră nu are nicio limită", a pledat lidera liberal-democrată, a cărei formațiune a înregistrat o creștere puternică de popularitate după alegerile din mai anul trecut.

 

Treisprezece persoane, ucise de fulger în Sudanul de Sud

Treisprezece oameni au fost uciși de fulger într-o zonă mlăștinoasă aflată într-o regiune nord-estică din Sudanul de Sud, a anunțat marți un oficial local, citat de DPA.

Incidentul s-a produs la scurt timp după ce mai mulți bărbați tineri și-au petrecut noaptea de luni spre marți într-o mlaștină de pe insula Akuoch din statul Jonglei, a declarat administratorul acelei arii naturale, James Deng Aweer.

Victimele făceau parte dintr-un grup de 50 de tineri care dormeau în colibe de stuf, pentru a se pregăti în vederea unui ritual tradițional de luptă.

Atunci când un fulger a lovit una dintre colibe, în care dormeau 18 tineri, au reușit să se salveze doar cinci dintre ei, a precizat James Deng Aweer.

 

Lasă un comentariu