ANTIBIOTICELE CRESC CU 60% RISCUL APARIȚIEI ARTRITEI REUMATOIDE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Institutul Quadram, citați de descopera.ro, susțin că antibioticele pot crește cu 60% riscul apariției artritei reumatoide, ca urmare a modificării florei intestinale.

„În Statele Unite ale Americii, aproximativ 1,3 milioane de adulți trăiesc cu această afecțiune autoimună, care produce inflamațiile articulare. Până acum, cercetătorii nu înțelegeau ce cauzează artrita reumatoidă, deși suspectau o combinație între factorii genetici și cei de mediu.

Unii dintre potențialii declanșatori ai artritei reumatoide pot fi schimbările hormonale și expunerea la anumite fibre sau la infecțiile virale sau bacteriene. 

Însă, în studiul nostru, am aplicat o nouă abordare, în sensul că folosirea antibioticelor și schimbările pe care le produc acestea în flora intestinală pot fi o cauză a apariției artritei reumatoide.

Pornind de la studii anterioare, potrivit cărora consumul de antibiotice, în special în perioada copilăriei, crește semnificativ riscul dezvoltării afecțiunilor inflamatorii și infecțioase la nivelul intestinelor, respectiv riscul bolilor autoimune, precum diabet de tip 1, boli de ficat și artrita juvenilă, am constatat că toate acestea sugerează că flora intestinală joacă un rol important în dezvoltarea afecțiunilor inflamatorii.

Analizând datele anterioare, am descoperit că 22.677 din cazurile de artrită reumatoidă au avut nevoie de mai bine de 90.000 de controale de sănătate, pe o perioadă de 10 ani, înainte de a primi un diagnostic.

Cercetarea noastră arată că, în medie, șansele de a dezvolta artrită reumatoidă sunt cu 60% mai mari în cazul persoanelor care au primit antibiotice.

Chiar și tipul infecției pentru care au fost prescrise antibioticele influențează apariția artritei reumatoide. De exemplu, antibioticele administrate pentru infecțiile tractului respirator sunt mai puternic asociate cu artrita reumatoidă, iar motivul ar putea fi dezechilibrul florei intestinale", explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu