COMUNICAT DE PRESĂ - A FOST SEMNAT CONTRACTUL DE FINANȚARE PENTRU CENTURA TÂRGU-MUREȘULUI

Distribuie pe:

Luna aceasta vor fi deschise ofertele constructorilor

Guvernul României a făcut pași importanți în continuarea realizării investiției la Varianta de ocolire a Municipiului Târgu-Mureș. Cu ocazia vizitei sale în județul Mureș, din luna mai a acestui an, premierul Viorica Dăncilă anunța că cele două centuri, ale Târgu-Mureșului și Reghinului vor fi scoase la licitație.

Lucrările la centura municipiului Târgu-Mureș au fost sistate, iar contractul de execuție a fost reziliat.

În urma anunțului premierului, în 17 iulie a.c., a fost postat în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) anunțul de participare pentru procedura de atribuire prin licitație deschisă, având ca obiect „Proiectare și Execuție Variantă de Ocolire Târgu-Mureș - finalizare lucrări", data limită pentru depunerea ofertelor fiind septembrie 2019.

În urmă cu puține zile, CNAIR a anunțat  pe pagina sa de internet că a fost semnat  Actul Adițional nr. 1, la Contractul de Finanțare  nr. 10/09.08.2018, pentru proiectul „Varianta de ocolire Târgu-Mureș", (cod SMIS 2014+116393).

Astfel, lucrările care vor urma să fie executate pe șantierul centurii municipiului Târgu-Mureș au finanțarea executată, urmând ca, în scurt timp, să aflăm și execuntantul acestora.

Conform datelor oficiale furnizate de CNAIR, durata contractului și perioada de implementare a proiectului este de 120 luni, respectiv între data de 01.01.2014 și 31.12.2023.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 430.954.250,90 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune, în procent de 85%, este de 293.208.262,28 lei. Guvernul României va cofinanța lucrarea cu15%, adică 51.742.634,51 lei.

• Vasile Gliga: „Un proiect vital pentru reședința de județ"

Președintele PSD Mureș, Vasile Gliga a declarat: „Am stat aproape de Guvern și așa am reușit să obținem finanțări și să demarăm mai multe proiecte vitale pentru județul Mureș. Varianta de ocolire a Târgu-Mureșului este unul dintre aceste proiecte, un proiect vital pentru municipiul reședință de județ. Așa cum a spus cu ocazia vizitei în județul Mureș, Viorica Dăncilă s-a ținut de cuvânt și iată că acest obiectiv a intrat în linie dreaptă și, în scurt timp, vor începe lucrările. Aș reaminti și licitarea variantei de ocolire a Reghinului, modernizarea drumului Reghin - Turda, realizarea autostrăzii Târgu Mureș - Câmpia Turzii, modernizarea Centralei Termice de la Iernut, reperațiile capitale la pista Aeroportului Transilvania - realizată cu finanțare de la Guvernul PSD, demararea procedurilor pentru introducerea gazului metan în nordul județului. Aștept cu nerăbdare ca să avem ministru la energie, pentru a putea încheia toate procedurile pentru darea în operare a centralei de la Răstolița".

Durata contractului este de 24 luni, din care  6 luni perioada de proiectare, 18 luni perioada  de execuție și 60 de luni perioada de garanție  a lucrărilor.

Pe Varianta de ocolire Târgu-Mureș, în lungime de 11,643 km, vor fi realizate 8 poduri/ pasaje/ viaducte și 2 intersecții giratorii. Această Variantă Ocolitoare va asigura legătura Sighișoara - Târgu Mureș - Reghin, pentru a reduce volumul traficului ce traversează municipiul Târgu-Mureș în direcția sud - nord.

După finalizarea lucrărilor, accesul pe această variantă se va face din DN13 pe relația Brașov - Sighișoara - Târgu-Mureș, km 155, și din DN15 pe relația Reghin - Târgu-Mureș - Turda, km 84.

Reamintim că valoarea totală a investițiilor în județul Mureș, în timpul guvernării PSD, a depășit 1 miliard de euro, cifră istorică pentru această zonă a țării.

• Viceprimarul PSD al Târgu-Mureșului, Sergiu Papuc: „Confort urban ridicat prin eliminarea traficului greu"

Referitor la realizarea variantei de ocolire a Târgu-Mureșului, viceprimarul PSD al municipului a declarat: „aceasta va crea noi oportunități de dezvoltare pentru oraș. Cel mai important beneficiu  este sporirea confortului urban prin  eliminarea traficului greu din municipiu, pe relația Sighișoara- Reghin. Salut semnarea actului adițional la contractul de finanțare, aceasta etapă fiind esențială pentru realizarea investiției"

 

Lasă un comentariu