OBEZITATEA FAVORIZEAZĂ BOLILE DENTARE

Distribuie pe:

Medicul stomatolog român Adrian Mina, citat de descopera.ro, atrage atenția că, în ultimii ani, au apărut o serie de studii conform cărora există semne clare de boală parodontală la cei care au un indice de masă corporală mai mare de 30.

“Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în ultimii ani, iar corelația dintre obezitate și problemele dentare este mai mult decât evidentă. Definiția obezității este acumularea de țesut adipos (grăsime) mult peste limita normală, adică o valoare mai mare de 30 a indicelui BMI (body mass index). Legătura dintre problemele dentare și obezitate stă chiar în factorul principal care determină obezitatea, mai exact excesul alimentar. Acest exces alimentar se referă la cantități crescute de alimente procesate, cu conținut crescut de zahăr.

Prin ingestia de alimente bogate în carbohidrați, ph-ul de la nivelul cavității orale scade considerabil, bacteriile care populează mediul oral sunt hrănite din belșug cu aceste alimente preferate, producând cantități crescute de acizi cu rol de demineralizare a țesutului dentar. Deci, procesul este simplu: alimente bogate în zaharuri - descompunerea lor în acizi - demineralizarea țesutului dentar - carii.

Însă obezitatea nu duce doar la apariția cariilor, ci poate cauza și probleme ceva mai grave, cum ar fi bolile parodontale. Numeroase studii asociază problemele parodontale cu obezitatea. Această legătură este cauzată de prezența în saliva persoanelor obeze a unor cantități enorme de microorganisme implicate în patologia parodontală, de tipul Selenomonas Noxia. Deci, pe lângă procesul de favorizare a apariției cariilor, dieta bogată în carbohidrați, care determină obezitatea, stimulează și întreține și afecțiunile parodontale, cu rezultate dezastruoase asupra stării de sănătate generală.

Cât despre soluții, atât pentru scăderea indicelui de masă corporală, cât și pentru reducerea riscului de îmbolnăvire a cavității orale, se recomandă o dietă echilibrată, adică măsurile impuse pentru limitarea obezității.

Consumul bogat de fructe și legume și scăderea alimentelor procesate și bogate în zaharuri au un rezultat benefic și asupra sănătății orale, prin limitarea factorilor favorizanți ai cariilor dentare și ai bolii parodontale”, explică dr. Adrian Mina, considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România.

Lasă un comentariu