LUNI, 23 SEPTEMBRIE, ZIUA VA FI EGALĂ CU NOAPTEA!

Distribuie pe:

Echinocțiul de toamnă, momentul care marchează intrarea în toamna astronomică, va avea loc, în acest an, la data de 23 septembrie, când durata nopții va fi egală cu cea a zilei.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, punctul echinocțiului de toamnă, numit și punct autumnal, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest, ceea ce face ca durata zilelor să fie astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona Polului Nord începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

La latitudinile țării noastre, în acest an, echinocțiul de toamnă va avea loc în data de 23 septembrie, ora 10.50. Începând cu această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până în jurul datei de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă, înregistrându-se cea mai scurtă zi din an și cea mai lungă noapte.

Efecte astrologice

Din punct de vedere astrologic, intrăm sub influența Balanței, semn zodiacal ce aduce cu sine un tip nou de energie ce favorizează gândirea profundă și meditația, o energie pozitivă pentru toate celelalte zodii.

În plus, echilibrul balanței instalat odată cu echinocțiul de toamnă 2019 aduce ușurare și armonie în viața noastră, fiind un moment prilenic pentru a lua decizii și eventuale noi angajamente, fie ele în plan personal sau profesional.

În timpul echinocțiului de toamnă, înveți să îmbini armonios utilul cu plăcutul, materia și spiritul. Nevoia de a forma un cuplu sau de a investi mai multă energie și timp în cel existent crește. Poate și din acest motiv, este o perioadă excelentă pentru nunți, pentru un angajament pe viață.

Tradiții și superstiții

În tradiția populară, atât în România, cât și în foarte multe alte state, echinocțiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă, la preot, pentru a fi sfințite. Se spune că, după sfințire, legumele și fructele capătă puteri tămăduitoare. Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

Peste tot în lume, cu ocazia echinocțiului de toamnă se serbează frumusețea naturii și trecerea timpului. Succesiunea anotimpurilor este considerată un motiv de bucurie, pentru că fiecare dintre anotimpuri aduce cu sine frumusețe și diversitate. Trecerea la echinocțiul de toamnă este văzută ca o celebrare a vieții și a armoniei dintre om și natură.

Superstițiile mai spun că în ziua echinocțiului florile plâng, pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor, iar dacă vrei să salvezi o floare care plânge în ghiveci, trebuie să o ungi cu mir sfințit și astfel ea va rezista și pe timpul iernii la fereastră.

 

Lasă un comentariu