COPIII FĂRĂ CNP, ACCES GRATUIT LA SERVICIILE MEDICALE!

Distribuie pe:

Camera Deputaților (for decizional) a adoptat miercuri, 18 septembrie 2019, cu 281 de voturi pentru (unanimitate), propunerea legislativă prin care se asigură accesul gratuit la servicii de sănătate pentru copiii fără CNP (cod numeric personal), inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan.

Potrivit proiectului, toți copiii din România vor avea acces gratuit și nediscriminatoriu la serviciile de sănătate, indiferent dacă au CNP sau nu, acest drept fiind prevăzut deja, atât de Constituția României, cât și în legislația privind sănătatea și drepturile pacientului, însă nu poate fi exercitat în lipsa unor acte de identitate.

Prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, reprezentanții unităților medicale vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal.

“Intenția noastră este aceea de a reduce cât mai mult posibil numărul copiilor care nu dețin un certificat de naștere și, prin urmare, un cod numeric personal. Acești copii nu sunt vinovați cu absolut nimic pentru situația în care se află, motivele pentru care s-a ajuns aici fiind variate. După obținerea acestor documente, copiii vor intra în legalitate și vor beneficia de toate drepturile oferite prin Constituție, ca orice alt cetățean cu acte”, se arată în nota de fundamentare.

Printre efectele imediate pe care le-a avut în vedere inițiatoarea proiectului, amintim, atât identificarea copiilor care nu au cod numeric personal (și care nu există din punct de vedere legal), cât și efectele pe termen lung. Lipsa documentelor de identitate îi afectează, atât pe acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane.

Legislația în vigoare conferă tuturor copiilor dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar acest drept nu poate fi exercitat, în fapt, în absența documentelor de identitate și a CNP-ului.

Concret, propunerea garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii și persoanele aflate în condiții de vulnerabilitate, chiar dacă nu au CNP. Astfel, sunt clarificate o serie de situații des întâlnite, în care persoanele din categoriile menționate primeau îngrijirile medicale, dar acestea nu puteau fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube majore spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistență.

Pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani fără CNP, de această lege vor beneficia persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.

Aceste persoane vor începe imediat procesul de înregistrare și eliberare a documentelor de identitate, urmând ca, apoi, să beneficieze de servicii medicale ca orice alt cetățean cu acte, în condițiile stipulate de lege.

Lasă un comentariu