APEL LA RAȚIUNE ȘI ATITUDINE PROFESIONALĂ

Distribuie pe:

Primăria Târgu-Mureș continuă, prin reprezentanții săi, inducerea în eroare a cetățenilor cu privire la situația juridică a terenului pe care se preconizează construirea Centrului de Arși de către Ministerul Sănătății. Cui dăunează această atitudine?! În primul rând cetățeanului acestui oraș/județ, adică nouă, tuturor, disputa nefondată asupra terenului generând riscul pierderii investiței, Centrul de Arși, dacă toate autoritățile, locale și județene nu își vor da concursul la clarificarea situației, conform dispozițiilor instanțelor de judecată, în limita acestora și a legii, în funcție de apartenența edificatelor de pe acest teren - națională/județeană/locală.

Astfel, consilierul primarului municipiului Târgu-Mureș - Claudiu Maior - a transmis în spațiul public informații care denaturează situația reală, invocând înscrisuri vechi de peste 50 de ani, care nu au niciun fel de relevanță în ceea ce privește dreptul de proprietate al Statului Român asupra terenului în dispută și nici asupra puterii de dispoziție asupra acestui teren, la îndemâna legală a proprietarului tabular - Statul Român.

Înscrisurile la care domnul consilier face referire (ex. adresa 3927/31.03.1975, a fostului Comitet executiv al Consiliului Popular al Județului Mureș) au valoarea juridică a unor acte de corespondență, purtată între autoritățile statului de la acea vreme și vizează doar acordarea unui drept de administrare operativă asupra terenului în cauză, fără a modifica dreptul de proprietate asupra acestuia, drept de proprietate care a aparținut în mod cert Statului Român, fără nicio întrerupere, până în anul 2002, când a fost transmis Județului Mureș - prin HGR nr. 867/2002. Facem precizarea că toate înscrisurile invocate în presă de către municipalitate au fost depuse la dosarul instanțelor în litigiile purtate pentru acest teren, fiind avute în vedere ca atare la pronunțarea hotărârilor judecătorești în cauză.

Astfel, prin HGR nr. 867/2002, proprietarul tabular - Statul Român, prin Guvernul României - Ministerul Sănătății Publice, a transmis în proprietatea Județului Mureș 20 de hectare teren aferent, așa cum această suprafață era înscrisă ca atare în CF și inventarul domeniului public al statului.

Întrucât, pe parcursul anilor anteriori transmiterii în proprietatea Județului Mureș, cu precădere în perioada vechiului regim, asupra terenului au intervenit o serie de transformări, prin construirea unor obiective de interes local (corpul stradal “Gheorghe Marinescu”, Liceul “Ion Vlasiu”, extinderea cimitirului municipal etc.), instanța de judecată a dispus înlocuirea suprafeței înscrise în actul translativ de proprietate, respectiv de 20 ha, cu sintagma “terenul aferent”, impunând astfel nevoia clarificării, prin măsurători specifice, a întinderii suprafeței de teren rămasă Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Această primă operațiune de individualizare pe funcțiuni a terenului aferent spitalului - prin eliminarea suprafețelor ocupate de celelalte obiective de interes public local la care am făcut mai sus referire, trebuie să preceadă oricărui alt demers necesar realizării unor obiective majore de investiții.

Lucrarea topografică necesară a fost contractată de către Consiliul Județean Mureș, documentația finalizată urmând să fie însușită de către autoritatea publică județeană în ședința ordinară din luna septembrie.

 Ulterior, aceeași documentație trebuie însușită și de către Consiliul local municipal Târgu-Mureș, clarificându-se astfel, odată pentru totdeauna, situația terenului aferent Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, în sensul dispus prin însăși hotărârile judecătorești pronunțate în litigiile ce au avut ca obiect acest imobil, iar Județul Mureș, ca proprietar de drept al terenului, va putea astfel transmite Ministerului Sănătății dreptul de administrare asupra suprafeței de teren necesară construirii Centrului de Arși. În caz contrar, dacă această operațiune nu se va realiza până la finalul anului 2019, finanțarea pentru construirea Centrului de Arși va fi pierdută. Declarațiile publice făcute de reprezentanții Consiliului Județean Mureș se bazează pe documente oficiale cu relevanță în speță (hotărâri de guvern, hotărâri judecătorești, CF), iar nu pe elemente speculative sau corespondențe fără niciun efect juridic în ceea ce privește dreptul de proprietate.

Solicităm, pe această, cale reprezentanților primarului municipiului Târgu-Mureș să înceteze acest ping-pong cu informații denaturate, respectiv consiliului local - ca for decizional, să supună dezbaterii documentația cadastrală care lămurește în mod clar și precis această dilemă - “teren aferent”, astfel încât Consiliul Județean Mureș să poată transmite Ministerului Sănătății dreptul de administrare asupra terenului, în scopul realizării Centrului de Arși de la Târgu-Mureș. Numai așa, prin exercitarea competențelor în cadrul legal, municipalitatea poate sprijini proiectele reale care asigură o perspectivă orașului.

 

Lasă un comentariu