ROMÂNIA ARE NEVOIE DE 144 APARATE DE RADIOTERAPIE; AVEM ÎN ACEST MOMENT 32 FUNCȚIONALE

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, joi, că este nevoie, în spitalele din România, de 144 de aparate de radioterapie, în prezent fiind funcționale doar 32.

Potrivit ministrului, în luna noiembrie vor fi achiziționate 10 aparate de radioterapie, urmând ca anul viitor să mai fie cumpărate alte zece, printr-un program al Băncii Mondiale.

“România are nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Avem în acest moment 32 funcționale. (...) Tratamentul pacientului bolnav de cancer este un tratament complex și presupune tratament multimodal, așa cum spun medicii. Asta înseamnă chimioterapie, radioterapie. (...) Din păcate, foarte mulți pacienți au nevoie de această procedură. (...) Începând cu luna noiembrie, vor mai fi achiziționate zece aparate care vor fi montate în diverse locuri din țară, prin programul Băncii Mondiale, iar anul viitor încă zece aparate, toate acestea vor fi instalate în spitalele publice”, a spus Pintea.

Referindu-se la citostatice, Pintea a precizat că două dintre cele 12 medicamente de acest fel, cu risc de discontinuitate, au intrat miercuri în țară.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că recent a fost achiziționat, la Spitalul Colțea, un aparat de înaltă performanță - un accelerator liniar pentru radioterapie - de aproape 1,5 milioane de euro, care va putea fi folosit la începutul lunii noiembrie, după ce va primi avizul DSP și CNCAN.

Lasă un comentariu