PENTRU O ROMÂNIE MAI CURATĂ, MUREȘENII... AU CURĂȚAT JUDEȚUL DE GUNOAIE!

Distribuie pe:

Răspunzând îndemnului “Hai la curățenie”, lansat de “Let's Do It, Romania!”, sâmbătă, 21 septembrie, mureșenii au participat, cu mic, cu mare, la Ziua de Curățenie Națională, județul nostru numărându-se printre alte 27 care s-au alăturat celor peste 100 de țări care fac curățenie în aceeași zi.

Potrivit dnei Nicoleta Simion, reprezentanta Let's Do It, Romania! - Mureș, anul acesta se poate vorbi de un adevărat record de participanți la cea mai amplă acțiune de strângere de gunoaie din județ. Dacă anul trecut s-au estimat 7.000 de participanți și s-au prezentat peste 11.000, sâmbătă dimineața, la ora 10, numai de la școlile din județ se anunțaseră deja peste 8.000 de copii, iar până la ora 14 s-au strâns, doar la Târgu-Mureș, aproape 1.300 de saci de deșeuri, ceea ce înseamnă aproximativ 5 kilograme pe sac.

Foarte mulți copii au venit cu clasele și cu părinții la acțiune, știind ce au de făcut, nu le-a fost rușine să strângă după alții, dând în acest sens exemplu celor mari, a declarat, pentru Radio Târgu-Mureș, Nicoleta Simion, remarcând, totodată, prezența masivă a voluntarilor din cadrul instituțiilor și agenților economici din oraș.

Participanților le-au fost puse la dispoziție peste 10.000 de saci menajeri și 7.000 de perechi de mănuși. În Târgu-Mureș, 5 puncte de înregistrare (Sala Polivalentă, malul Mureșului, liziera pădurii din zonele Căii Sighișoarei, a Spitalului Județean și a Fabricii de cărămidă), iar acțiunea a fost sprijinită de către Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Târgu-Mureș, Agenția de Protecția Mediului Mureș, Administrația Bazinală Apele Române Mureș, A.D.I. Colect Mureș, Radio Târgu-Mureș, Direcția Silvică Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Iridex Group Import Export ș.a. Anul acesta, partenerului “tradițional” al campanei - Hirschmann Automotive, implicat în problematica deșeurilor încă din 2008 - i s-a alăturat și Azomureș.

Totodată, cu prilejul împlinirii a 10 ani de activitate, a fost lansată cartea Let's Do It, Romania - Cum am reușit să mobilizăm 1.800.000 de oameni să curețe România, lansată în cadrul Salonului Internațional de Carte “Bookfest”, și care “spune povestea celor 10 ani de evoluție a celei mai mari mișcări sociale din România și explică într-un mod onest și plin de curaj cum au reușit o mână de voluntari să convingă peste 200.000 de români să iasă la prima Zi de Curățenie Națională desfășurată pe 25 septembrie 2010, dar și cum a evoluat organizația nou înființată spre 1.800.000 de voluntari mobilizați în 6 acțiuni naționale, ultima dintre ele fiind organizată pe 15 septembrie 2018, alături de alte 150 de țări de pe Glob”. În această perioadă, peste 50.000 de elevi și de profesori au fost implicați în proiecte de educație ecologică și au fost colectate 21.500 de tone de deșeuri și peste 2 milioane de saci de gunoi, în campanie fiind antrenați aproape 800.000 de elevi și studenți voluntari, 400 de companii și 1.900 de primării din țară.

Organizația își motivează demersurile și insistența de a continua această campanie prin semnalele de alarmă primite chiar de la natură, “care ne indică faptul că starea acesteia se înrăutățește pe zi ce trece: temperaturile climatice ridicate, dezastrele și incendiile naturale și efectele devastatoare ale plasticului pentru oceane și ecosistemul acvatic sunt doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm și care necesită măsuri imediate. Într-o lume în care consumismul și interesele economice ale marilor companii guvernează, este dificil de stabilit un echilibru care să garanteze un viitor sustenabil, atât pentru omenire, cât și pentru natură. Problema din centru acțiunilor Let's Do It, Romania! este, din păcate, și una dintre problemele principale cu care se confruntă întreaga lume, și anume gestionarea deșeurilor”.

În sprijinul acestor afirmații, reprezentanții Let's Do It, Romania prezintă următoarele statistici, care demonstrează situația instabilă a deșeurilor pe plan internațional și în România:

* Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018).

* Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței.

* În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă, ceea ce înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015).

* Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018), iar 40% din cantitatea de plastic este formată din ambalaje, utilizate doar o singură dată, apoi aruncate. (Nationl Geographic, decembrie 2018).

* Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012). Potrivit unei statistici Eurostat, cantitatea totală a deșeurilor generate de toate activitățile economice și gospodăriile din Uniunea Europeană în anul 2016 s-a ridicat la 2.538 milioane de tone.

* Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date Eurostat.

* România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara noastră va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

Pe 21 septembrie, Ziua de Curățenie Națională s-a desfășurat și în județele: Ilfov, Bihor, Botoșani, Vâlcea, Mehedinți, Constanța, Timiș, Satu Mare, Hunedoara, Ialomița, Tulcea, Prahova, Olt, Argeș, Neamț, Dolj, Vrancea, Suceava, Brașov, Cluj, Giurgiu, Maramureș, Harghita și Bacău.

(surse și foto: letsdoitromania.ro, radiomures.ro, worldcleanupday.org)

 

 

Lasă un comentariu