CONSUMUL DE ALIMENTE PROCESATE CREȘTE RISCUL DEPRESIEI LA ADOLESCENȚI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Societatea Națională de Fiziologie, citați de descopera.ro, susțin că depresia la adolescenți este cauzată de consumul mare de sodiu (sare), aflat, cu precădere, în alimentele procesate, nesănătoase.

“Cum numărul adolescenților cu depresie a crescut cu aproximativ 30% în ultimii 10 ani, iar studiile au arătat o legătură directă între o dietă sănătoasă și starea de spirit îmbunătățită la adulți, ne-am gândit să testăm efectul dietei asupra dezvoltării depresiei la adolescenți.

Astfel, am monitorizat 84 de elevi de gimnaziu, din familii cu venituri mici, timp de un an și jumătate. Studiul s-a concentrat asupra tinerilor afro-americani din orașe, care prezintă un risc mai mare, atât pentru alimentația deficitară, cât și pentru depresie.

La începutul și la sfârșitul studiului, am colectat urina participanților și le-am administrat un test de screening frecvent utilizat pentru depresie. Urina a fost testată pentru concentrații de sodiu (sare) și potasiu. Am observat că sodiul în urină s-a dovedit a fi un marker fiabil al cantității de sare pe care o persoană o mănâncă regulat și reflectă consumul de alimente procesate, nesănătoase.

Și nivelul de potasiu urinar este un marker al calității generale a dietei. Un consum mai mare de potasiu s-a corelat pozitiv cu un aport mai mare de legume, fructe, cereale integrale, pește și păsări de curte. Nivelurile scăzute de potasiu din urină, similare cu nivelul ridicat de sodiu, sunt asociate cu consumul de alimente rapide și alte produse prelucrate.

La începutul studiului, nivelurile mai mari de sodiu și nivelurile mai mici de potasiu nu au fost legate de simptomele depresiei la nivelul de referință, dar au prezis depresia crescută spre sfârșitul studiului. Acest lucru poate însemna că efectele unei diete nesănătoase asupra stării de spirit se acumulează în timp.

Aceste rezultate sugerează că reducerea consumului de alimente bogate în sodiu și creșterea consumului de alimente bogate în potasiu (de exemplu, fructe, legume și cereale integrale) pot ajuta la reducerea prevalenței depresiei la adolescenți”, au concluzionat oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu