ELVEȚIENII RESPING CATEGORIC TEHNOLOGIA 5G ȘI VOR REFERENDUM NAȚIONAL

Distribuie pe:

Elveția s-a numărat printre primele țări care au început să introducă rețelele 5G, dar teama că radiațiile electromagnetice emise de antenele folosite ar putea pune în pericol sănătatea stârnește revoltă în rândul populației.

Îngrijorați de perspectiva instalării de noi antene în apropierea caselor lor sau pe blocuri, elvețienii au organizat duminică, 22 septembrie, la Berna, un amplu protest pe tema implementării rețelelor 5G, ba chiar avertizează că vor solicita un referendum pe această temă.

Situația, survenită pe fondul războiului comercial dintre SUA și China, s-a agravat după ce, în februarie, Elveția a atribuit frecvențele 5G către trei operatori majori de telefonie, Swisscom, Sunrise și Salt. Licitația respectivă s-a reflectat în realizarea unor venituri de aproape 380 milioane de franci elvețieni (350 de milioane de euro).

Încurajați de acest succes, operatorii elvețieni au trecut la o campanie publicitară agresivă, anunțând disponibilitatea noii tehnologii, până la sfârșitul anului, în orașe, în zona rurală și în regiunile muntoase, după ce până în iulie erau deja funcționale 334 de noi antene în toată țara, potrivit autorităților, citate de AFP.

Din păcate, pentru operatorii respectivi, implementarea rețelelor 5G este respinsă categoric de către cetățeni, mai ales de vorbitorii de franceză din Țara Cantoanelor. Inclusiv în Geneva, au apărut petiții online, prin care se cere oprirea instalării antenelor 5G. Oponenții avertizează că noua tehnologie presupune riscuri de sănătate și de mediu, fără precedent în comparație cu tehnologiile anterioare.

“Cred că avem majoritatea cetățenilor de partea noastră”, a declarat pentru AFP Coco Tache-Berther, de la organizația Fequencia, afirmând că lansarea rapidă, în Elveția, a tehnologiei 5G a fost “ultra șocantă”, iar Olivier Pahud, cercetător la Universitatea din Berna, insistă asupra faptului că tehnologia va avea “impact asupra sănătății, asupra mediului și asupra capacității de gândire a oamenilor”. Mai mult, spune el, pentru persoanele care suferă de “hipersensibilitate magnetică”, noua tehnologie va fi devastatoare, putând provoca “orice” - de la un disconfort ușor până la invaliditate pe viață.

La Geneva, cel mai vehement opozant al 5G, este medicul și parlamentarul Daniel Buchs : “Așteptăm un studiu serios, independent, care să arate dacă, da sau nu, 5G are efecte nocive asupra populației”. Un astfel de studiu ar putea contribui la evitarea unui scandal medical asemănător celui provocat de contaminarea cu azbest, substanță apreciată mult timp ca sigură, dar despre care se știe, în prezent, că provoacă, anual, cel puțin 107.000 de decese în întreaga lume, susține Buchs.

Federația Elvețiană a Medicilor face, de asemenea, apel la prudență, spunând că “atâta timp cât nu este științific dovedit că o creștere a valorilor limitelor radiațiilor nu are impact asupra sănătății, trebuie să renunțăm să le creștem”. (sursa și foto - thelocal.ch)

Lasă un comentariu