LA SĂRMAȘU, OMAGIU ADUS ARMATEI ROMÂNIEI ȘI VETERANILOR DE RĂZBOI

Distribuie pe:

Sâmbătă, 21 septembrie 2019, în prezența domnului Mircea Dușa, prefect al județului Mureș, la Sărmașu a avut loc o memorabilă sărbătoare de suflet românesc. Organizată de Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala Mureș și subfiliala Luduș, în parteneriat cu Primăria Sărmașu, sărbătoarea a fost dedicată omagierii glorioasei Armate Române care, în toamna anului 1944, adică acum 75 de ani, a eliberat, cu prețul unor mari jertfe umane, Ardealul românesc, readucându-l între granițele firești ale României de astăzi.

În acest context, oficialități județene și locale, numeroși invitați și cei 100 de membri ai familiei Iclodean, din Sărmașu, unii dintre ei stabiliți în alte localități din România sau în alte state ale Uniunii Europene, l-au sărbătorit pe străbunicul Teodor Iclodean, veteran din Al Doilea Război Mondial, ajutat de Dumnezeu și de semeni să aibă o bună stare de sănătate fizică, mentală, psihică și sufletească, și acum, la împlinirea vârstei de 100 de ani.

După intonarea Imnului Național al României, “Deșteaptă-te, române!”, sărbătoritului Teodor Iclodean i-au fost adresate, din partea domnilor Ioan Mocean, primar al orașului Sărmașu, col. (r) Sever Popovici, președinte al subfilialei Luduș al ANVR, Mircea Dușa, prefect al Județului Mureș, fost ministru al Apărării Naționale, general maior (r) Gheorghe Popa, președinte al filialei Mureș a ANVR, preot Ilie Bucur Sărmășanu (ctitor și curator al Mănăstirii-muzeu și al galeriei de marcante personalități din istoria României, păstrată în incinta sfântului lăcaș din Sărmașu, neobosit organizator de evenimente culturale și talentat publicist), preot paroh Vasile Călugăr, domnul Salai Imre, viceprimar, col. (r) Ilie Chiorean, fiu al Sărmașului, participant la misiuni de pace în diferite state, și a doamnei Gabriela Costescu, președintă a Asociației Literare “Creneluri sighișorene”, din Sighișoara, poetă și publicist apreciat, sincere și călduroase cuvinte de apreciere pentru faptele sale eroice din timpul războiului, pentru implicarea sa în efortul de reconstrucție a localității natale din anii postbelici, în apărarea credinței străbune în anii comunismului ateu, pentru educarea urmașilor săi în spiritul tradiționalei familii românești, clădită pe morala creștină. Toți cei prezenți la evenimentul care a avut loc în foarte bine îngrijitul Cămin Cultural, din cartierul Balda-Sărmașu, i-au urat, în cor, străbunicului veteran Teodor Iclodean, La mulți ani, cu sănătate!

Pe parcursul celor trei ore ale sărbătorii, col. (r) Teodor Iclodean a fost îmbrățișat, sărutat și gratulat de toți cei 100 de urmași ai săi, fii, nepoți și strănepoți, de sora sa, doamna Leontina Maiorescu, în etate de 95 de ani, de prieteni și cunoscuți.

În onoarea domniei sale, ansamblul folcloric “Doina Sărmașului”, îndrumat de doamna bibliotecară Dinuca Burian, domnul Lucian Pavel Racz, fotoreporter și responsabil cu organizarea, precum și grupurile de dansatori ad-hoc constituite, i-au dăruit sărbătoritului unele dintre cele mai reprezentative și durabile tradiții folclorice românești.

La finalul excepționalei petreceri de suflet românesc, srăbunicul veteran și erou de război Teodor Iclodean și-a îmbogățit sufletul cu iubirea semenilor și a adăugat în panoplia sa de distincții, alte însemne de prețuire. Domnul primar Ioan Mocean i-a înmânat titlul de Cetățean de Onoare al orașului Sărmașu, conferit de Consiliul Local, cu prilejul Centenarului Marii Uniri (2018), Placheta și Medalia “Centenarul Marii Uniri”, o iconiță din Țara Sfântă și o cruce de la Muntele Atos. Domnul prefect Mircea Dușa i-a înmânat “Diploma de Excelență”, conferită de Instituția Prefectului Județului Mureș și un drapel tricolor românesc de protocol. Domnul general maior (r) Gheorghe Popa și domnul colonel (r) Sever Popovici, i-au înmânat Diploma de Onoare, conferită de ANVR și semnată de Generalul de armată Marin Dragnea, o Plachetă Aniversară “Centenarul Marii Uniri, 1918-2018”, o insignă, un frumos buchet de flori, un tort pentru el și strănepoții săi. Poeta Gabriela Costescu i-a dăruit o cocardă tricoloră, inscripționată cu urarea LA MULȚI ANI!, poezia “Despre viață”, în care strălucesc îndemnurile veteranului de război Teodor Iclodean pentru urmașii săi și pentru întregul popor român, un unicat exemplar al Cărții de evocare, cu 100 de file albe, în care să-și consemneze impresiile sărbătoritul, urmașii săi, personalități publice, prieteni și alți invitați. Nepoatele Diana Iclodean și Andra Plosca își cinstesc bunicul cu sute de fotografii. Col. (r) Ilie Chiorean și domnul Vasile Smoleac, delegat pentru Sărmașu din partea ANVR i-au dăruit un “baston de mareșal”, împodobit cu tricolorul românesc.

Străbunicul erou și veteran de război Teodor Iclodean le-a adresat tuturor un răspuns: “Vă mulțumesc! Să fiți și voi ca mine!”

 

Foto:

Veteranul de război Teodor Iclodean și oficialitățile locale și județene

Momentele solemne și voia bună s-au îngemănat în timpul sărbătorii

O parte dintre distincțiile primite de Teodor Iclodean, la implinirea vârstei de 100 de ani.

Lasă un comentariu