PROIECT: ÎN VACANȚĂ, STUDENȚII ROMÂNI DIN DIASPORA VOR BENEFICIA DE REDUCERI CU 50% LA TRANSPORT!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului a fost depus, în procedură de urgență, un proiect de modificare a Legii Educației, în sensul reducerii cu 50%, la transport, pentru studenții români din diaspora, pe perioada vacanței.

Concret, proiectul prevede ca studenții cu burse la studii universitare în străinătate să aibă dreptul la reduceri de minimum 50% pe perioada vacanței și la o cursă gratuită dus-întors cu trenul.

“Articolului 205 din Legea Educației Naționale nr.1/2011 i se mai adaugă un alineat care prevede că studenții bursieri la universități din afara țării, care se află pe perioada vacanței în Româna, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, subteran sau de suprafață, precum și pe mijloacele de transport intern auto, feroviar și naval.

Se mai adaugă un alineat nou ce prevede că studenții, care au obținut bursă de studii universitare și postuniversitare în străinătate, beneficiază de gratuitate la o singură călătorie, dus-întors, la transportul intern feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a”, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorii susțin că, prin această propunere legislativă, se face precizarea clară a obligativității acordării reducerii de transport în comun, de minimum 50%, în timpul anului universitar, pentru studenți, atât pentru mijloacele de transport terestru, cât și subteran.

Pentru finanțare, se propune utilizarea fondurilor de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.

*

Propunerea legislativă a fost semnată de 28 de senatori PSD. Senatul este primul for sesizat, însă votul decisiv îi revine Camerei Deputaților.

Lasă un comentariu