PRIN POLITICA SA AGRARĂ, UNIUNEA EUROPEANĂ ESTE PÂRGHIA PRINCIPALĂ A DEZVOLTĂRII AGRICULTURII

Distribuie pe:

- Convorbire cu dr. Marian Pogăcian, directorul Oficiului Fitosanitar Mureș -

- Relația dintre producătorul agricol și Oficiul Sanitar este mai degrabă una de întrajutorare, dacă este bine înțeles acest lucru?

- Sigur. Am și o emisiune la Radio România Târgu-Mureș, pentru a face cunoscute mai multe aspecte. Nu încerc prin aceste emisiuni să promovez interesele instituției, ci să-l fac pe producător să înțeleagă că nu suntem dușmanii lor. Noi vrem să-i ajutăm, numai că, dacă au greșit, nu avem ce face și trebuie să aplicăm legea, să-i sancționăm. Ce-i drept, sunt și situații când vin anumiți producători la noi cu întrebări elementare despre agricultură. Se obține performanță în agricultură, dacă se respectă regulile. În legătură cu zootehnica, să știți că în județ avem ferme cu foarte multe vaci, care dau 10.000 litri de lapte. Agricultura noastră merge acum din ce în ce mai bine, și, vedeți, m-a deranjat când cineva a afirmat că UE ne impune reguli și condiții. Hai să fim serioși. Noi ne-am ridicat agricultura la acest nivel datorită subvențiilor primite de la UE. Subvenția este o metodă de capitalizare reală și corectă pentru acela care produce. Producătorul trebuie ajutat să aibă utilaje performante, care aproape că merg singure. Sunt și din acelea care se și întorc singure de la capătul parcelei. Tehnologia a progresat, nu mult, ci enorm. Noi trebuie să ne adaptăm, să avem capacitatea și fondurile necesare să ținem pasul cu lumea. Dacă nu te adaptezi, dispari.

- Producția este o parte a problemei. Degeaba ai o producție foarte bună, cu un randament ridicat, dar rămâi cu marfa depozitată, fiindcă n-ai piață bună de desfacere.

- Noi nu putem face abstracție de faptul că suntem în bazinul Mării Negre, care este cel mai mare producător de cereale din lume. Cândva, au fost americanii, dar sunt depășiți, nu de noi, dar este vorba aici de producțiile din Ucraina, Rusia, pe partea de sud, apoi, noi, bulgarii, ungurii. Noi aici trebuie să vindem. Unde este concurența cea mai mare? Aici. Cu cine concurezi? Cu ucrainienii și rușii, care au resurse aproape nelimitate. Noi trebuie să ne obișnuim să comercializăm în vest, numai că vestul îți cere produse de o anumită calitate și cantitate. Pentru a avea 1.500 tone de o anumită calitate, trebuie să ai o producție de măcar 10.000 tone. Se discută în cifre de mii de tone. Noi ne-am impus pe piață cu o producție foarte mare de porumb.

- Mi-a plăcut intervenția dumneavoastră de la ultima ședință a Colegiului Prefectual.

- Adevărul este că am cam lungit-o cu expunerea, dar știți de ce? Toți cei care lucrează în alte domenii, nu le enumăr, dar sunt grozavi, iar cei din agricultură sunt considerați ultimii oameni. Asta este mentalitatea. Am vrut să arăt că și agricultura nu se face una de performanță, cu povești. A fost pentru prima dată când am fost acolo și am cam lungit-o. Am încercat să explic că sunt niște probleme actuale, tehnice, pe care noi trebuie să le rezolvăm. Eu sunt un mare fan al UE și nu trebuie privită UE în sensul că ne-au sprijinit și trebuie privită economia lor, comparativ. Europa Occidentală are nivel de trai ridicat. Doar americanii sau japonezii se apropie de acel standard. Am auzit o opinie cum că de ce Vestul vrea și cere un anumit lucru legat de cerințele sale? Vestul își vede de interesul său. Avantajul este al nostru. Dacă Vestul vrea ca să avem un nivel de trai mai ridicat, este pentru a fi o piață de desfacere mai bună pentru ei. Avantajul nostru este că ne ridicăm nivelul de trai. Păi, eu dacă trebuie să investesc în Moldova sau Ucraina sau Bangladesh, mă interesează cum o duce cetățeanul de acolo? Mă interesează banii pe care-i pot face eu, acesta este rostul statului, să încerce să ridice standardul de viață al oamenilor. Am avut și din partea de est și știm bine ce s-a întâmplat. Noi suntem o țară mică, nu are rost să discutăm despre faptul că vrem să fim independenți. Am vrut să arăt asta la Prefectură și am ridicat niște probleme tehnice, de-ale noastre. Asta este meseria noastră.

- Revenind de la politica macroeconomică, la micro și la ambrozie, capitol la care se dormitează...

- Ambrozia... De ce nu se combate? Pentru că primăriile nu-și fac treaba. De ce? I-am dat primarului girul de încredere ca el să-și facă treaba. Deja intrăm în politică. Dar vine momentul când tragem linia și adunăm. Ce rezultă? Primarii și-au pus în funcții oamenii lor, bazat pe criteriul politic, care nu este un criteriu competitiv și de aceea s-a ajuns aici, și acum avem probleme. Cine să facă politica Guvernului în teritoriu? Cine-i meseriașul? Indiferent cine se află la guvernare, în agricultură nu operează aceleași boli și dăunători? Eu mă consider un om de meserie și îmi fac datoria aici și fiecare să-și facă datoria acolo unde este. Laboratorul acesta este singurul acreditat din Ministerul Agriculturii, de UE, din provincie. Cele centrale sunt acreditate, dar acesta este singurul din provincie din cadrul ministerului. Din cei care-l utilizează, doi din trei specialiști au doctoratul, ca să aveți imaginea competenței și răspunderii profesionale. De aceea am afirmat că eu sunt un fan al UE, fiindcă îți dă bani, te finanțează, dar îți și pune condiții. Și nu numai că ți le pune, dar te și verifică. De două ori pe an primim niște probe de control. Dacă nu determinăm 70% din ce este acolo, ne retrage acreditarea. Vin probe din ardei, castraveți, mere, din grâu am avut anul trecut. În primăvară am avut din Germania, Spania, Olanda. Acel laborator central trimite probe în toată Europa și trebuie să faci determinările cerute. Sunt vreo 150 de laboratoare în UE. Întotdeauna noi am avut cel mai slab loc, am avut poziția 70-80, din 150, am avut cele mai slabe analize, dar am fost și printre primii 20, chiar și pe poziția 12. Contează aparatura pe care o ai. Avem aparatură, dar trebuie schimbată, deoarece, între timp, au scăzut limitele maxim admise și noi nu ajungem să le determinăm, fiindcă nu este atât de sensibil aparatul. Un chimist nu spune despre o substanță că nu există, spune că n-o poate determina. Eu întotdeauna am căutat să promovez oameni tehnici. Politica s-o facă alții. Totuși, consider că producțiile agricole care se fac la nivel de județ Mureș sunt și cu un pic de ajutor de la UE. De cele mai multe ori mă duc la fermieri doar la solicitare. Dacă este vorba de o reclamație, trebuie să merg la el. Dacă este o reclamație scrisă, e mai rău, fiindcă va trebui să dau și un răspuns. Spre exemplu, săptămâna trecută am avut o reclamație, cum că, vecinul i-a îmbolnăvit roșiile cu laser. Ce pot să răspund? Copilul vecinului se juca cu laserul. L-am întrebat dacă a stropit roșiile. Mi-a răspuns că nu. Păi, atunci? Mi-a răspuns că are cultură bio. Se vede...

 

Lasă un comentariu