NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! CULTURA CITRICELOR ÎN CASĂ

Distribuie pe:

Pe timpul iernii, iubitorii de plante pot crește, cu ușurință, în locuințe sau în spații protejate, citrice: portocali și lămâi, specii considerate ornamentale în România, cu condiția să fie respectate cerințele de întreținere.

În primul rând, trebuie să avem grijă față de boli și dăunători. Musculița minieră este o insectă care își depune ouăle sub frunze, larvele se dezvoltă în interiorul frunzei, făcând niște caneluri observate abia când planta este afectată sever. Se recomandă eliminarea frunzelor afectate și distrugerea lor prin ardere.

După eliminarea frunzelor afectate, se intervine cu un insecticid combinat cu un îngrășământ foliar, tratament repetat de trei ori, la interval de 5 zile.

Citricele mai sunt atacate de păduchi lânoși și țestoși, care se hrănesc cu seva plantei. Aceștia pot fi eliminați prin îmbăiere și tratament cu insecticid.

Pătarea frunzelor și a fructelor este o boală care poate fi tratată cu un fungicid. Se recomandă, pentru prevenirea dăunătorilor și bolilor la citrice, un tratament preventiv la un interval de 15 zile cu un amestec de insecticid și un fungicid.

Factori importanți în creșterea citricelor sunt lumina și temperatura.

Temperatura din spațiile unde cresc aceste plante nu trebuie să depășească 15 grade, pentru a se evita șocul termic. Citricele ținute în permanență în casă au nevoie de un loc cu acces la lumină, de cel puțin 4 ore pe zi, iar iarna să nu fie așezate prea aproape de sursa de căldură.

Lămâiul crescut în ghiveci trebuie protejat de îngheț, iar iarna să nu fie amplasat într-un loc unde temperatura scade sub 5 grade C. Pentru o dezvoltare și o fructificare bună are nevoie de micro și macro elemente administrate prin îngrășăminte foliare sau la ghiveci. La udare să se evite apa de la robinet, cu clor. Pentru utilizarea apei de la robinet, se pune apa respectivă într-un vas cu gură mare și se lasă 24-48 de ore descoperită. Abia după aceea se va folosi la udare, o dată la 10 zile.

Citricele se pot înmulți prin altoire sau prin butășire.

Merită să dețineți în apartament sau în casă un ghiveci cu lămâi, mai ales că vă puteți asigura o sursă sigură de medicamente naturale, recomandate în afecțiuni precum: Boala Chron, Alzheimer, Parkinson, artrită, astm, diabet, scleroză multiplă, gingivită, colită ulcerativă, cataractă. Studiile medicale recomandă un pahar cu suc de portocale pe zi pentru prevenirea ulcerului gastric. O dietă bogată în vitamina C, din surse naturale, împiedică dezvoltarea infecțiilor cu Helicobacter pylori, o bacterie care îmbolnăvește stomacul.

Lasă un comentariu