LA NIVEL MONDIAL, ÎN FIECARE MINUT, MOR CINCI PACIENȚI DIN CAUZA DIAGNOSTICULUI GREȘIT!

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția, într-un raport publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților (17 septembrie), că, la nivel global, cinci pacienți mor în fiecare minut din cauza tratamentului medical greșit, adică 2,6 milioane de oameni mor în fiecare an în țările cu venituri medii și mici, din cauza îngrijirii medicale incorecte.

“Cele mai frecvente erori apar în diagnosticare, precum și în prescripția și utilizarea medicamentelor, însă decesele ar putea fi prevenite. Nimeni nu ar trebui să fie rănit în timp ce primește îngrijiri medicale. Și, totuși, la nivel global, cel puțin cinci pacienți mor în fiecare minut din cauza îngrijirii nesigure.

Conform raportului nostru, patru din zece pacienți au de suferit în timpul îngrijirii primare și al tratamentului ambulatoriu, în timp ce cele mai frecvente erori apar în diagnosticare, prescripție și administrarea greșită a medicamentelor, costul prescrierii medicației greșite fiind de 42 de miliarde de dolari pe an.

Avem nevoie să promovăm o cultură a siguranței pacientului, care să promoveze parteneriatul cu pacienții, să încurajeze raportarea și învățarea din erori și să creeze un mediu în care personalul medical este instruit pentru a reduce erorile.

Din raport rezultă și că procedurile chirurgicale nesigure duc la un milion de decese în timpul sau imediat după operație în fiecare an. Acest lucru este inacceptabil și încurajează țările să ia măsuri urgente pentru a încerca să reducă acest număr”, se arată în raportul OMS.

Lasă un comentariu