PREMIERUL S-A ÎNTÂLNIT, LA NEW YORK, CU REPREZENTANȚII BĂNCII MONDIALE

Premierul Viorica Dăncilă a avut luni, la New York, în contextul vizitei de lucru în SUA, o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale, la finalul căreia a fost semnat Acordul de împrumut destinat creșterii accesului cetățenilor la servicii de asistență medicală primară și promovării serviciilor medicale preventive, în special în zonele mai puțin dezvoltate, în valoare de 500 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, programul vizează, de asemenea, creșterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor din sectorul sanitar.

Sursa citată menționează că acordul de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat, în numele României, de către ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și, în numele Băncii Mondiale, de către Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria.

“Este un program ce va aduce beneficii pacienților, în condițiile în care va crește finanțarea pentru medicina de familie și pentru cea comunitară, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale, precum și prin pregătirea personalului medical din medicina primară. Astfel, cetățenii din zone izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sănătate, la stabilirea diagnosticului în faza incipientă, la tratament corect, deci, la o mai bună îngrijire”, a subliniat prim-ministrul Dăncilă, citată în comunicat.

La rândul său, ministrul Finanțelor Publice a afirmat că acordul se bazează pe obținerea unor rezultate în sectorul de sănătate și sprijină inițiativele Guvernului de a aduce schimbări majore în modul de furnizare a asistenței medicale, în special în comunitățile rurale. “Prin atingerea obiectivelor vizate, ne așteptăm ca acesta să devină o poveste de succes în regiune și un punct de plecare pentru proiecte similare viitoare”, a spus Teodorovici.

Totodată, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, citată în comunicat, a declarat: “Acest program ne va ajuta să garantăm ceea ce ne dorim de mult timp - acces egal pentru toți cetățenii la serviciile medicale. De asemenea, Strategia Națională de Sănătate va îmbunătăți modul în care sunt cheltuiți banii publici investiți în sistemul de sănătate”.

Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, Tatiana Proskuryakova, a subliniat că în ciuda progresului înregistrat în domeniul sănătății, în România “rata deceselor care ar putea fi prevenite prin accesul la îngrijiri medicale este printre cele mai ridicate din UE, în special pentru populația cea mai săracă, iar acum există oportunitatea de a îmbunătăți aceste rezultate”. “Apreciem eforturile făcute de actualul Guvern, precum și angajamentul luat pentru a oferi un sistem de sănătate mai echilibrat și mai integrat”, a adăugat oficialul Băncii Mondiale.

Programul pe bază de rezultate în sănătate, implementat pentru prima dată în România, va încuraja ca acest domeniu să se concentreze mai mult pe pacient, conform comunicatului.

În comunicat se menționează, totodată, că programul cuprinde trei arii de rezultate: îmbunătățirea acoperirii cu servicii de asistență medicală primară pentru populația insuficient deservită, prin întărirea asistenței medicale comunitare și extinderea pachetului de servicii de bază în asistență medicală primară pentru persoanele vulnerabile neasigurate; reorientarea sistemului medical, centrat pe spital, către o asistență medical primară eficientă, prin diversificarea pachetului de servicii de asistență medicală primară și îmbunătățirea mecanismelor de plată.

De asemenea, se va implementa o schemă de ajutor de minimis pentru cabinetele de medicină de familie. Programul urmărește și creșterea eficienței cheltuielilor în sectorul de sănătate, prin abordarea aspectelor critice legate de costuri.

Conform comunicatului, împrumutul a fost aprobat în ședința Consiliului de administrație al grupului Băncii Mondiale care a avut loc pe 17 septembrie, la Washington DC. Acesta va finanța programul guvernamental, va atrage finanțare UE pentru implementarea activităților necesare indicatorilor propuși și va oferi asistență tehnică. Împrumutul a fost negociat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor Publice din România, în Cadrul Parteneriatului Strategic de Țară 2019-2023.

Lasă un comentariu