NU VĂ MAI CREDEM!

Distribuie pe:

Se știe bine, minciuna are picioare scurte. Se topește ca ceara, dar nu renunțăm la ea. Nici atunci când eram mici, dar nici acum, când suntem maturi, și mai ales învestiți de către semeni în funcții cu mare încredere.

Pentru a ne dezvăța, de copii, de acest urât obicei, deși oameni simpli, părinții noștri aveau la îndemână povești adecvate. Cea mai convingătoare și mai educativă ni se părea pățania ciobanului conturată în niște versuri foarte înțelepte, care, păscându-și în voie turma, și în lipsă de altceva, își sfărâma mintea cum să-și bată joc de sat. Ca atare, a considerat că cea mai plauzibilă minciună ar fi să-și alerteze sătenii, cum că turma i-ar fi atacată de lupi. Zis și făcut. La vaietul lui sătenii s-au mobilizat, au venit cu mic, cu mare să-i salveze turma, iar el savurându-și farsa, râzând cu gura până la urechi, i-a întâmpinat cu ironicul “ Ha,ha,ha, v-am păcălit”! Farsa aceasta a ținut o dată, de două ori, dar a treia oară lupii chiar au venit la stână. Au dat iama printre oi, le-au decimat, dar la strigătul lui de ajutor n-a mai venit nimeni, pentru că sătenii nu l-au mai crezut.

Pentru că avem și noi bacii noștri, să revenim, dar, la oile noastre. Mai zilele trecute, Biroul de presă al PSD Mureș a remis cu mare fală triumfalistul Comunicat conform căruia a fost semnat contractul de finanțare pentru centura Târgu-Mureșului. Și pentru ca povestea să devină mai credibilă, s-a mai adăugat faptul că luna aceasta vor fi deschise și ofertele constructorilor. Într-adevăr o știre bombă, pentru că povestea aceasta cu centura Târgu-Mureșului am auzit-o de atâtea ori, de vreo douăzeci de ani, cum că “acuși-acuși” se face și nu s-a făcut nimic încât pur și simplu ne-am luat gândul de la ea. De acest proiect neîmplinit ne aducem însă aminte neîncetat, de fiecare dată când mai circulăm prin oraș, fie ca pietoni sau cu autoturismul, văzând ce strangulat este el din lipsa acestei centuri care ne-ar fi adus multe beneficiu ca locuitori ai acestuia.

Chiar dacă e tardivă de-a binelea, o asemenea veste ar trebui să ne încânte, dacă nu ne-am aduce aminte că ea a mai fost precedată în timp de alte câteva vești similare, anunțate de către cam aceiași actori și în aceeași tonalitate, dar peste care, la scurt timp, s-a așternut neagra uitare.

Anunțul acesta fabulos mai are cel puțin o hibă care-l decredibilizează în văzul lumii. El a fost dat publicității chiar în ziua, sau în preajma zilei în care șefa PSD, Viorica Dăncilă, și-a depus candidatura pentru președinția României, ceea ce dă acestui comunicat o tentă pur electorală. Adică l-au transformat într-o vorbă goală, un fel de praf aruncat în ochii cetățeanului, așa cum sunt toate promisiunile care se fac în timpul campaniilor electorale. Minciuni sfruntate și povești de adormit copii, cu scopul perfid de a-și adjudeca, prin păcăleală, electoratul, pentru ca a doua zi, după ce sau văzut cu sacii în căruța prezidențială, sau oricare altă demnitate de acest gen, să-i întoarcă complet spatele.

Ideea centurii de ocolire a municipiului reședință de județ a încolțit în mintea târgumureșenilor imediat după decembrie 1989, iar primul proiect a fost avansat prin 2004. Primii zece ani n-a putut fi materializat datorită neînțelegerilor pe plan local, în care principalii frânari au fost consilierii UDMR, cărora nu le-a convenit, și nu le convine nici azi să participe la realizarea unor mari proiecte sub conducerea unui primar român.

Crucial însă putea fi anul 2014, cu prilejul vizitei la Târgu-Mureș a prim-ministrului de la acea vreme, Victor Ponta, care, pentru a fi credibil, a sosit la fața locului cu oameni grei din staff-ul său ca: Ioan Rus, ministru al Transporturilor, Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, Liviu Dragnea, viceprim-ministru, directorul de la CNADR etc. Dar nu numai atât. Ei au venit aici și cu un alai întreg de constructori și utilaje, adecvate, gata-gata să spargă munți, dacă i-or avea în cale.

Ce mai vuiet, ce mai freamăt, vorba poetului. Simularea a fost atât de bine regizată că mai-mai

îți venea să plângi de iureșul ce i-a apucat. Pseudo-constructorii șoselei de centură i-au prezentat lui Victor Ponta planul lucrării, elementele tehnice specifice ale traseului, pe cei 11,7 km, iar Victor Ponta le-a urat succes, subliniind că finanțarea le este asigurată. Mai mult decât atât, același prim-ministru ne-a asigurat în plus că până în 2016 vom circula lejer din Târgu-Mureș până la granița de vest a țării pe autostradă.

“Minunea” n-a ținut nici măcar trei zile. Delegația a plecat, iar a doua zi constructorii și-au strâns “jucăriile”, au plecat și, duși au fost. Deși noi, ca ziariști, am încercat să deslușim enigma, bătând pe la diverse uși, peste tot tăcere mormântală. Totul a fost o minciună sfruntată, și de o gravitate enormă. Singurul lucru, să zicem, bun rămas este acel sens giratoriu de la Ernei, care are, într-adevăr, și el un non-sens, atâta vreme cât centura de ocolire este în aer.

Să zicem că ce a fost a fost, numai că acest fost se repetă și acum. În primul rând, e greu de înțeles cum o lucrare pe care Uniunea Europeană, practic, ne-o face cadou, fiind finanțată de către aceasta în proporție de 85 la sută, a fost lăsată de izbeliște, pentru că Guvernul României n-a catadicsit să pună diferența de 15 la sută. În al doilea rând, Comunicatul PSD vorbește de un termen de implementare a proiectului astronomic, de 120 de luni, care înseamnă zece ani. Să auzi și să nu crezi cum le poate trece prin minte o asemenea enormitate.

Evident, varianta de ocolire a municipiului Târgu-Mureș nu e chiar floare la ureche. Pe cei 11,7 km vor mai trebui realizate 8 poduri, pasaje, viaducte, dar, dacă operăm cu asemenea termene de execuție ne facem din nou de râs, pentru că, matematic este vorba de realizarea unui km pe an. Și pentru a avea imaginea hăului și proporția dezastrului, vă informăm că tot în zece ani Ceaușescu a construit, de la un cap la altul, Transfăgărășanul, cu o lungime de 157 km și care traversează cei mai dificili și mai sălbatici munți ai României. De altfel, este bine de știut pentru actualii “ctitori” ai României, care și-au făcut un prost obicei din a lungi la nesfârșit execuția oricărui obiectiv, oricare ar fi el, transformându-le pe toate în profitabile “vaci de muls”, că tot pe vremea lui Ceaușescu, când țara era plină de șantiere, și nu orice fel de șantiere, durata maximă stabilită prin lege de realizare a unei construcții oricât de complexă ar fi ea, nu putea depăși un an și jumătate, adică 18 luni.

Referitor la acest obiectiv, comunicatul ne sugerează totuși că termenul limită de dare în folosință a centurii ar fi sfârșitul lui decembrie 2023, adică peste patru ani. Și acesta este prea departe! Dar dacă avem în vedere antecedentele și noile obiceiuri de a stabili termene de execuție foarte largi, prelungind șantierele la nesfârșit ca și în cazul autostrăzilor, avem imaginea unei societăți incapabile să se reproducă pe sine, pe scară largă, și să se dezvolte rapid, așa cum este societatea românească de azi, la cârma căreia au ajuns oamenii pe care-i știm și ale căror interese sunt cu totul altele decât cele ale țării și cetățeanului. Acesta este motivul, domnilor de la PSD sau oricare alt partid ați fi, să nu vă mai credem, pentru că sunteți niște mincinoși și profitori, pe seama unei națiuni care cu bogățiile și zestrea ei genetică ar trebui de mult să fie în fruntea și nu la coada Europei, din toate punctele de vedere.

Revenind la subiect, cu tot optimismul pe care doriți să ni-l infuzați nu prea aveți succes, pentru că de-a lungul tuturor guvernărilor, prin mieroasele dvs. vorbe ne-ați strecurat prea multe minciuni. Iar cine s-a fript o dată cu ciorbă suflă și-n iaurt, cum spune proverbul. Așadar, așteptăm fapte și mai multă onestitate!

Lasă un comentariu