“JUNII TÂRNAVEI”, MAGIE A DANSULUI AUTENTIC POPULAR ROMÂNESC

Distribuie pe:

Comoară națională, cultivată din generație în generație, dansurile populare românești culese din folclorul nostru național, atât de bine înrădăcinat în trăirile noastre, constituie mărturie a istoriei și a identității noastre naționale. Pasiunea pentru folclor și creația artistică, colectivă orală și anonimă, dansurile populare produse de cultură spirituală populară, din vremuri străvechi, ne oglindesc cât se poate de clar concepția românilor despre lume și viață, o relație de interdependență între dansul popular, text, muzică și dans. O necesitate de asumare a istoriei și tradiție a bunicilor noștri. Arta capabilă să emoționeze pe oricine, altfel o formă de exprimare dată omului la fel ca vorbirea, filosofia sau muzica. Și de ce nu? Un fel de pian la care se interpretează vizibil poezia și dansul, bucuria, tristețea, iubirea sau dorința. Stil de viață sau de petrecere, dansul este universal și prezent mereu în viața noastră.

Încă de la începuturile omenirii, dansurile populare de pe la noi au vorbit, prin mișcare, despre naștere, moarte, anotimpuri și renașterea naturii, căsătorie, război, victorii sau înfrângeri. Valori de o asemenea importanță, tradiții și cultură găsim aproape în toate regiunile țării, în cazul de față Valea Târnavelor și malurile Mureșului cu forme reprezentate și interpretate de către excepționalul Ansamblu folcloric “JUNII TARNAVEI” din municipiul Târnăveni. O legătură strânsă cu pământul zbuciumatei noastre Transilvanii, cu oamenii și locuitorii săi. Cu identitatea noastră ca popor, trăirile, sufletul și istoria noastră națională, păstrând vii tradițiile, portul specific, cântecul și dansul popular ale unor origini ce se pierd în negura timpului și pe care suntem datori să le lăsăm moștenire generațiilor viitoare.

Jocurile populare românești interpretate de “Junii Târnavei” ne aduc cu sine veselia, temperamentul și magia ce ne caracterizează pe noi, cei care trăim în acest spațiu mirific din centrul Transilvaniei. Ne oferă un bagaj artistic de neînchipuit, bogat și variat, dansuri vii, energie și îndrăzneală, având ca punct comun un pronunțat caracter social. Nu poate fi sublimată îndeajuns importanța și frumusețea dansurilor populare, cu strălucire interpretate de către acest ansamblu folcloric în aceste timpuri care au ajuns să fie atât de agitate, prefabricate, încâlcite și de neînțeles.

Ansamblul “Junii Târnavei” a luat ființă în anul 2008, la ideea și preocupările pentru valorificarea folclorului românesc, prin inițiativa inegalabililor soți Vasile și Otilia Trâmbițaș, cu sprijinul Primăriei, a Consiliului Local, având drept scop promovarea și perpetuarea tradițiilor portului și obiceiurilor populare în rândurile tinerei generații, continuarea și valorificarea acestora. Într-o largă paletă de exprimare artistică, repertoriul ansamblului a reușit, din ce în ce mai mult, să arate valoarea contemporană a tradiției folclorice din Transilvania, prin intermediul unui limbaj scenic autentic, cu elemente realiste și ușor de înțeles. Ansamblul este structurat pe trei categorii de vârstă: grupa mică, grupa mijlocie și “veteranii”.

Numără peste 78 de dansatori selectați din cel puțin 200 de elevi și cuprinde o gamă variată de dansuri populare. Tinerii vin la repetiții din pură pasiune, știu ce înseamnă un act artistic, se feresc de kitschuri, fac dans popular din plăcere, se vede pe fața lor transfigurarea, dragostea față de folclor, tradițiile și obiceiurile populare autentice.

“Junii Târnavei” constituie mândria și satisfacția municipiului Târnăveni, prezent peste tot: spectacole generoase de Crăciun, Anul Nou, de Paști, de zilele municipiului Târnăveni, ziua națională a României etc., lucru minunat pentru oraș.

Este cunoscut în județ, în toată țara, în plan național și internațional, prin concursuri și turnee în: Bulgaria, Serbia, Polonia, Franța, Monte Carlo, obținând multiple diplome și medalii, reprezentând cu cinste, demnitate și onoare Târnăveniul.

Ne amintim cu plăcere de Festivalul Internațional de Folclor organizat de “Junii Târnavei” din anul 2017. Invitații junilor au fost ansambluri din: Australia, Polonia, Estonia, Letonia, Ungaria, Grecia, Bulgaria și Turcia, eveniment deosebit pentru folclorul românesc și în viața municipiului Târnăveni, făcut cunoscut peste granițele țării, context în care orașul a fost dintotdeauna bogat spiritual și cu respect față de valorile autentice ale folclorului românesc.

Felicitări cuplului de instructori și conducători ai acestui ansamblu artistic, Vasile și Otilia Trâmbițaș: profesionalism, talent, răbdare, hărnicie și competență. Cinste lor!

Lasă un comentariu