UN IEȘEAN PLEACĂ ACASĂ CU O INIMĂ NOUĂ!

Distribuie pe:

O echipă condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, a efectuat, duminică noaptea, cel de-al cincilea transplant de cord din acest an din țară, în urma căruia un bărbat de 52 de ani, din județul Iași, aflat într-o stare extrem de gravă, a primit o inimă nouă.

Cordul a fost prelevat de la un bărbat de 42 ani, din Baia Mare, victimă a unui traumatism cranio-cerebral, aflat în moarte cerebrală, iar intervenția de transplantare a durat aproximativ patru ore, starea pacientului fiind bună, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu, citat de agerpres.ro.

“Este al cincilea transplant care s-a efectuat în clinica noastră în acest an și sperăm ca până la sfârșitul anului să reușim măcar să dublăm acest număr și să facem undeva în jur de zece transplanturi, deși cu toții știm că nevoia de organe și, în special, de inimi este foarte mare, sunt numeroși pacienți care așteaptă acest organ salvator și această intervenție salvatoare.

Este o listă lungă de așteptare, cu pacienți aflați în stadii avansate de insuficiență cardiacă și noi ne dorim să putem să facem mai multe astfel de intervenții. (...) Toți cei cinci pacienți operați în acest an au evoluat bine, sunt bine, vin la controale și aș vrea să subliniez încă o dată că această operație de transplant cardiac este deja o certitudine, este o procedură bine standardizată, cu rezultate foarte bune”, a mai spus dr. Suciu, exprimându-și, totodată, aprecierea față de familiile celor care pierd pe cineva drag și sunt de acord să doneze organele și a punctat faptul că donatorii sunt cei care salvează vieți.

În ce privește numărul mic de transplanturi care se efectuează în România, prof. dr. Horațiu Suciu a arătat că sunt motive multiple, cum ar fi cele organizatorice, punctând faptul că finanțarea pentru această intervenție chirurgicală este nemodificată de 15 ani și a amintit și de numărul redus de donatori, situație care se regăsește în toată lumea: “Suntem departe de ceea ce ne-am dori să fie. Eu aș face, ca o comparație: țările din jurul nostru, cu care putem să spunem că împărtășim aceeași arie geografică, culturală și istorică și, de exemplu, în Ungaria, s-au efectuat aproximativ 45 de transplanturi anul trecut și noi am făcut aproximativ șapte sau opt. Deci, cam acolo stăm, nu prea bine, și de aceea consider că este o prioritate națională, în primul rând pentru pacienții care sunt pe liste de așteptare și așteaptă, dar, în al doilea rând, eu consider că trebuie să se depună toate eforturile și acesta trebuie să fie unul instituțional, nu poate fi unul local, al unei echipe, pentru ca această activitate să fie sprijinită și să ajungă acolo unde îi e locul și să putem să ieșim, așa, cu fruntea sus, unde ne mai întreabă cineva câte transplanturi se fac în România”, a subliniat prof. dr. Suciu, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu