LA CASA IANCULUI - DR. VALENTIN MARICA - “DIMENSIUNEA CULTURALĂ A VIEȚII ȘI OPEREI LUI EMIL A. DANDEA”

Distribuie pe:

Biografia, personalitatea și realizările lui Emil Aurel Dandea, primar al Târgu-Mureșului, între anii 1922-1926 și 1934-1937, au constituit subiectul conferinței susținute miercuri, 25 septembrie, de dr. Valentin Marica, un foarte bun cunoscător al celui care a fost omul, avocatul, patriotul evocat. Tema face parte dintr-un nou program cultural, pe care dr. Marica l-a inaugurat, cu această ocazie, la Casa Iancului, proiectul urmând a fi continuat sub alte forme și alte prezentări.

Născut în Apuseni, Dandea l-a purtat toată viața în sufletul său pe Avram Iancu, avându-l mereu ca exemplu. A fost un om onest, dârz, riguros, modest, mereu aplecat spre muncă, binele comunității fiind principala lui preocupare, ajutat fiind în acest demers de vasta sa cultură, moralitatea și trăinicia principiilor de la care nu a abdicat niciodată: muncă, cinste și adevăr.

Din ceea ce Emil A. Dandea a lăsat în urma lui, dr. Marica a menționat câteva realizări deosebite: cele două catedrale românești din centrul orașului, statuia lui Constantin Romanu Vivu și pe cea a Ostașului Român, Monumentul Latinității, statuia lui Avram Iancu, Palatul Primăriei, Muzeul de Istorie, căminul de ucenici, două școli românești, ștrandul și arena orășenească. A editat publicația “Orașul”, iar în timpul mandatelor sale, Primăria Târgu-Mureș a devenit membru fondator al ASTREI, implicându-se în multe proiecte culturale. A reușit să stingă toate datoriile pe care primăria le avea la diverși creditori.

Domeniul cel mai important al activității sale îl constituie valoarea discursurilor pe care Emil A. Dandea le-a rostit în diverse ocazii - adevărate lecții de moralitate, fiind de actualitate și în zilele noastre. Dandea a considerat întotdeauna că administrația înseamnă știință, prevedere și muncă neîntreruptă, în slujba și beneficiul concitadinilor. Crezul său a fost: “Să pui inimă, voință, stăruință în tot ceea ce faci pentru semeni, având mereu o viață curată, morală și religioasă exemplară”.

Dat fiind faptul că opera sa extrem de valoroasă este puțin cunoscută publicului larg, dr. Marica a propus ca, sub egida Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” - Filiala Mureș, în parteneriat cu Primăria, Instituția Prefectului și alte entități, să se desfășoare, anual, Colocviul Național “Emil Aurel Dandea”, propunere însușită de cei prezenți, cu entuziasm.

Pe această temă au venit cu mai multe propuneri, domnii: Ioan Berța, Dimitrie Poptămaș, Ilarie Opriș, Cristian Ieparu, dr. Mihai Tomșa, col. Deac Alexandru, Emil Cecălăcean, Floarea Perța și Istrate Mircea, urmând ca ideea să fie reluată și analizată în detaliu.

În final, domnul Valentin Marica a oferit auditoriului un scurt recital de poezie din creația proprie, secondat fiind de Silviu Rațiu și subsemnatul.

 

Lasă un comentariu