PRECIZARE: “AGENȚIA NAȚIONALĂ DE TRANSPLANT NU FACE TRAFIC DE ORGANE!”

Distribuie pe:

Ca urmare a informațiilor false apărute în spațiul public, legate de prelevările ilegale de organe, Agenția Națională de Transplant (ANT) precizează că este unica instituție responsabilă pentru activitatea de transplant și nu are nicio legătură cu traficul de organe.

“Nu putem împiedica publicarea diverselor anunțuri în presă sau pe diferite platforme online, dar vă asigurăm că niciunul din aceste anunțuri nu și-a găsit finalitatea în unitățile sanitare acreditate pentru transplant din România.

Știrile care pun la îndoială probitatea instituției transplantului, fără ca cei care le propagă să aibă dovezi clare în acest sens, nu fac decât să ia șansa la viață a unor pacienți cu boli grave, terminale, care se află pe listele de așteptare. Totodată, cei care aruncă în spațiul public astfel de știri contribuie din plin la scăderea ratei de donare.

În România, donarea și transplantul de organe se fac după legislația europeană, cu asigurarea unor standarde de calitate și siguranță, în vederea garantării unui nivel ridicat de protecție a sănătății oamenilor.

Activitatea de transplant este foarte complexă, iar drumul de la donator la primitor implică mai multe etape, care pot fi duse la bun sfârșit doar de către specialiști foarte bine instruiți în acest domeniu.

Din luna martie a acestui an (2019), activitatea de transplant din România s-a relansat, ajungând la peste 50 de donatori în această perioadă și având o tendință de creștere.

Nu este de dorit ca în urma unor știri false și negative, aruncate fără responsabilitate în spațiul public, viața oamenilor de pe lista de așteptare să fie supusă unui stres și mai mare și să le fie luată speranța la o viață mai bună. Transplantul înseamnă viață!”, subliniază reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, într-un comunicat de presă.

(L.P.)     

Lasă un comentariu