ASOCIAȚIA C.A.R.P. REGHIN - ÎN SLUJBA PENSIONARILOR

Distribuie pe:

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor din România fac parte din Federația “Omenia” care, prin cele 129 de asociații membre, servește 1.400.000 de membri.

La un congres al acestei federații, un invitat cu mare experiență în viața economică și socială a țării noastre, după ce a asistat la dezbateri câteva ore, în cuvântarea sa arăta că această adevărată forță pe care o constituie, pensionarii, nu trebuie să stea cu mâna întinsă la guvernanți, ci trebuie să-și conducă singuri destinele.

Solidaritatea și unirea noastră vor putea asigura în mod real creșterea atenției celor care ne conduc față de segmentul important al populației de vârsta senectuții.

Foarte mulți concetățeni, inclusiv politicieni, consideră persoanele vârstnice o povară socială. Iată de ce trebuie să ne luptăm pentru dreptul la demnitate al pensionarilor (respectul dreptății, informarea lor corectă, respectarea intimității, asigurarea exprimării opiniilor în societate, să fie ajutați și, mai cu seamă, să fie considerați drept o resursă pentru societate și nu o povară) toate acestea urmând asigurarea unei imagini pozitive a pensionarilor.

La nivelul municipiului Reghin, avem o colaborare bună cu Primăria și Consiliul local, care s-a concretizat în organizarea și sărbătorirea, pe data de 1 octombrie a fiecărui an, a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, cât și organizarea și participarea pensionarilor la activități culturale.

Îmi exprim regretul în calitate de președinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin că nu avem niciun fel de implicare în viața economică și socială a orașului.

În multe localități există așa numitul “Sfat al bătrânilor”, unde persoane cu experiență, care au dovedit de-a lungul vieții calități deosebite și care au fost modele de admirație profesională, să fie consultate în problemele edilitar-gospodărești ale urbei.

La întâlnirile periodice cu membrii asociației noastre, care numără 11.300 de membri, au fost propuneri ca, la viitoarele alegeri locale, să avem un candidat care, dacă va fi ales, să reprezinte interesele vârstnicilor în Consiliul local.

O colaborare deosebită avem cu Casa de Cultură “Eugen Nicoară” și mai ales cu Biblioteca “Petru Maior”.

În colaborare cu Primăria municipiului Reghin și Biblioteca “Petru Maior”, în anul Centenarului Marii Uniri, am organizat patru întâlniri cu publicul reghinean, în care au fost prezentate expuneri legate de Marea Unire, urmate de spectacole artistice și finalizate cu ore de socializare în care s-au format prietenii noi și s-au consolidat cele vechi.

Acest gen de activități continuă și în acest an, iar persoana care ne ajută și este sufletul acțiunilor este dl. prof. dr. Florin Bengean, istoric și directorul Bibliotecii Municipale Reghin.

Trebuie să scoatem în evidență o bună colaborare cu Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” pentru un număr de 8 cabinete medicale, cu care avem protocoale de colaborare și care au acceptat ca pentru membrii noștri să practice tarife mai reduse pentru serviciul prestat.

Avem activități comune și protocoale de colaborare cu fundațiile Caritas și Casa Maria din Reghin, care acordă sprijin și asistență medicală persoanelor vârstnice aflate în dificultate.

Cu autoritățile de la nivel de județ nu avem niciun fel de colaborare sau sprijin, dimpotrivă într-o anume situație s-au luptat cu noi ca și cum am face parte din tabere adverse.

Asociația C.A.R.P. Reghin a fost înființată în anul 1952. În perioada 1957-1964, din banii pensionarilor membri C.A.R.P., la Ideciul de Jos s-au construit 3 imobile pentru un Cămin de bătrâni și o Bază de tratament.

După ce s-a edificat construcția la cheie, a fost înființat Căminul pentru Persoane Vârstnice, unitate cu personalitate juridică pentru a putea funcționa și a fi finanțată de la bugetul de stat.

După 1990, Primăria Ideciu și-a însușit pe nedrept acest edificiu, trecându-l ilegal în domeniul public al comunei.

După câțiva ani a fost donat Consiliului Județean Mureș, care este proprietarul ilegal și cu care ne-am judecat fără succes de doi ani.

În interiorul acestei instituții există o bază de tratament care nu mai funcționează de 4-5 ani.

Am solicitat Consiliului Județean Mureș să ne dea în folosință doar baza de tratament, dar am fost refuzați. Poate cineva se autosesizează asupra acestei grave ilegalități.

Trecând la lucruri frumoase, vreau să vă informez că în ultimii opt ani am organizat anual patru sau cinci excursii cu membrii asociației noastre, din care, în fiecare an, două în străinătate și două-trei în țară.

Am vizitat împreună peste 25 de țări. În acest an am participat la o excursie de 10 zile în Turcia, una în Grecia, și câte una în zona Năsăudului și în Delta Dunării.

Iată alte motive spre a vă înscrie în Asociația C.A.R.P. Reghin, care are puncte de lucru în 60% din localitățile județului.

Lasă un comentariu